PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


ponedeljek, 11. november 2019, ob 9. uri

Dvakrat trojne stopničke slovenskih lednih plezalcev v Varaždinu

V soboto, 9. novembra 2019, je bila v Varaždinu na Hrvaškem druga zaporedna tekma slovensko-hrvaško-srbskega pokala v lednem plezanju. Slovenci so kljub zelo številčni udeležbi iz vseh treh držav (skupno 29 tekmovalcev in tekmovalk) tokrat pobrali vsa odličja, tako v moški kot tudi v ženski kategoriji. Maja Šuštar in Jaka Hrast sta zmagala, Nadja Korinšek in Miha Habjan sta bila druga, Katja Brunec in Nace Grgorinič pa tretja.
Tekma je bila balvanska, kar pomeni, da so se tekmovalci preizkusili v mnogih kratkih, a težkih balvanskih problemih, ki jih je z veliko truda postavil hrvaški lednoplezalni tekmovalec in sodnik Mario Musulin. Opravil je res veliko delo, saj je brez pomoči spremljevalne ekipe postavil enajst kvalifikacijskih balvanov in finalno smer. Poskrbeti pa je moral tudi za varnost, saj je po pravilniku UIAA ob balvanski tekmi zaradi nevarnosti poškodbe ob padcu s cepinom potrebno plezanje z varovanjem od zgoraj. To pomeni, da je športnoplezalna dvorana v Varaždinu zaradi Mariovega dela bogatejša za kar nekaj novih sidrišč na stropu dvorane in vrhu balvanske stene. Na tekmi sta poleg Maria Musulina sodila tudi slovenska sodnika Branko in Breda Ivanek (oba AAO Kozjak Maribor) ter srbska sodnica Danijela Babović.

shs_pokal_varazdin
Druga tekma slovensko-hrvaško-srbskega pokala 2019 v lednem plezanju v Varaždinu (foto Maja Šuštar)

Tekmovalci so imeli za preplezanje balvanskih problemov pet ur časa in neomejeno število vstopov v smer. Ob tovrstnem načinu organizacije tekmovanja je prišel do izraza učinek druženja, skupnega učenja in spodbude, ki je bil najpomembnejši za plezalce, ki šele spoznavajo tekmovalno ledno plezanje oz. drytooling. Ob neomejenem številu poskusov in nasvetu izkušenejših plezalcev lahko hitreje napredujejo in dobivajo veselje do plezalne discipline, ki je v Sloveniji dokaj podhranjena. V veliko veselje Komisije za gorske športe PZS pa smo iz tekme v tekmo priča porastu števila tekmovalcev. Za tekmovanja se v zadnjem času odločajo tudi rekreativni plezalci, ki se z drytoolingom ukvarjajo bodisi za zabavo bodisi kot trening za prihajajočo zimsko plezalno sezono.

Tako kot pri klasični balvanski tekmi je kot najboljši rezultat štelo čim večje število vrhov v kar najmanj poskusih. Najboljših osem moških in štiri ženske so napredovali v finale. Finalna smer je bila drugačnega tipa, in sicer kot vzdržljivostna prečnica čez celotno dvorano, ki se je končala z dolgim zaporedjem figur štiri in devet prek verige do zadnjih visečih, zibajočih sodčkov. V finale je napredovalo pet slovenskih tekmovalcev in tri tekmovalke, izkupiček pa je bil odličen.

shs_pokal_2019_varazdin_slovenci_foto_hana_hutar
Dvakrat trojne stopničke slovenskih lednih plezalcev v Varaždinu (foto Hana Hutar)

V ženski konkurenci je bila že drugič v tej sezoni nepremagljiva Maja Šuštar (AO Domžale), drugega mesta se je veselila Nadja Korinšek (AO Trbovlje) in tretjega Katja Brunec (AO Kranj). Četrta slovenska tekmovalka Hana Hutar (AO Črnuče) je bila šesta. Atraktivno plezanje Šuštarjeve v finalu si lahko ogledate na tej povezavi.

Med moškimi je prav tako že drugič letos slavil Jaka Hrast (AO Domžale), drugi je bil Miha Habjan (Akademski AO), na tretjo stopničko je stopil Nace Grgorinič (AO Kranj). Aleš Janžekovič (AO Domžale) si je priplezal šesto, Miha Guna (AO Rašica) sedmo, Marko Guna (AO Rašica) deseto, Vili Guček (AO Špaltna) dvanajsto in Tom Turšič (Bricalp) trinajsto mesto.

Celotni rezultati tekme v Varaždinu >>>.

Prihajajočo soboto, 16. novembra 2019, je na sporedu še zadnja tekma letošnjega SHS-pokala. Vabljeni v Domžale od 9. ure dalje, bodisi kot tekmovalci (prijave na tej povezavi) bodisi kot gledalci.

Iskrene čestitke!

-------------------------
Povezane novice:
https://www.pzs.si/novice.php?pid=13843 7. 10. 2022