PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


ponedeljek, 18. november 2019, ob 11. uri

Tradicionalni domžalski zaključek SHS-pokala v lednem plezanju

V soboto, 16. novembra 2019, je karavana lednih plezalcev pripotovala do severa, na zadnjo od treh tekmovanj odprtega slovensko-hrvaško-srbskega pokala v lednem plezanju. Tekmovanje, plezalo se je na atraktivni plezalni steni v Domžalah, je organiziral Alpinistični odsek PD Domžale.
Sklepno tekmovanje letošnjega odprtega SHS-pokala v lednem plezanju sta vodila velika lednoplezalna entuziasta Jasna in Andrej Pečjak. Smeri je postavil hrvaški tekmovalec in sodnik lednega plezanja Mario Musulin, ki zaradi poškodbe na letošnjih tekmah ni mogel tekmovalno sodelovati. Sodniško ekipo so poleg omenjenih sestavljali še Branko in Breda Ivanek (AO APD Kozjak) in Danijela Babović iz Srbije.

kgs_pzs_ledno_plezanje_tekmovanja_shs_pokal_2019_foto_ivana_mijic__13_

V Domžalah rekordno število tekmovalcev
Tekmovalna zasedba je bila ponovno rekordna, tekmovanja se je namreč udeležilo kar 10 tekmovalk in 18 tekmovalcev iz Slovenije, Hrvaške, Srbije in Bosne in Hercegovine. Postavljalec je pripravil 5 kvalifikacijskih smeri, katere so morali tekmovalci preplezati v vrstnem redu od desne proti levi. Za vsako so imeli na voljo 2 minuti. Med plezanjem jim je bil odmerjen dvominutni počitek, kateremu je sledil ponoven vstop v novo, sosednjo smer. Pri plezanju je izstopala prvina tolčenja z derezami v lesene plošče, način plezanja, kakršen je predpisan na največjih tekmovanjih v lednem plezanju. Žal tovrstno plezanje v našem prostoru omogoča le domžalska stena, zato so se nekateri tekmovalci s tovrstni plezanjem prvič srečali prav na domžalski tekmi.

Najboljših 6 tekmovalk in 8 tekmovalcev se je preizkusilo v težji finalni zmeri, ki je potekala čez previsni del in se zaključila s prehodom čez gromozansko gugajočo se kroglo oz. žogo (originalni izdelek domžalskega alpinista Vinka Maleša) ter dolgim gibom na zadnjo, leseno imitacijo ledene sveče. Ponovo smo videli lepo število slovenskih finalistov, skupni izkupiček pa je bil sledeč. Pri ženskah so Slovenke ponovno dominirale na zmagovalnem odru, prva je bila Maja Šuštar (AO Domžale), druga Katja Brunec (AO Kranj), tretja Nadja Korinšek (AO Trbovlje). Na 5. mesto se je zavihtela Marta Krejan Čokl (AK Ravne na Koroškem), na 7. pa Hana Hutar (AO Črnuče). Pri moških je zmagal Nace Grgorinič (AO Kranj), drugi je bil Jaka Hrast (AO Domžale), tretji pa Milan Makojević iz Srbije. Na 4. mestu je pristal Miha Habjan (Akademski AO), 6. je bil Marko Guna (AO Rašica), 7. Tine Cuder (AO Trbovlje), 9. Blaž Grad (AO Nova Gorica), 10. Miha Guna (AO Rašica), 11. Jernej Groboljšek (AO Litija) in 12. Aleš Janžekovič (AO Domžale).

kgs_pzs_ledno_plezanje_tekmovanja_shs_pokal_2019_foto_ivana_mijic__4_

Izvedbo tekmovanja v Domžalah so omogočili: Planinska zveza Slovenije, Planinsko društvo Domžale, Inštitut Metron in Kibuba.

SHS-pokal trdno v slovenskih rokah
Z minulo tekmo pa se je zaključilo tudi državno prvenstvo v lednem plezanju in pokal SHS tekmovanj. Zmagovalni oder pokalnih prvakov so ponovno popolnoma zavzeli Slovenci, pri ženskah Maja Šuštar, Katja Brunec in Nadja Korinšek, pri moških pa Jaka Hrast, Nace Grgorinič in Miha Habjan. Celotne rezultate tekmovanj in pokala najdete na spletni strani Komisije za gorske športe PZS - gorski-sporti.pzs.si.

November kot uvod v evropsko tekmovalno sezono
Slovensko-hrvaško-srbski pokal v lednem plezanju je sicer zaključen, za najuspešnejše tekmovalce pa se je sezona komaj dobro odprla. Že naslednji vikend se začenja evropski pokal v lednem plezanju:

  • 23. november 20198: Bern (Švica)
  • 30. november 2019: Brno (Češka)
  • 7. december 2019: Žilina (Slovaška)
  • 29. februar 2019: Oulu (Finska)

kgs_pzs_ledno_plezanje_tekmovanja_shs_pokal_2019_foto_ivana_mijic__12_

Svetovni pokal v lednem plezanju
5 tekem in 5 držav. Od decembra do februarja bodo potekala tekmovanja svetovnega pokala v lednem plezanju. Začetek bo gostila Moskva (20. in 21. december), finale pa ameriški Denver (21.-23. februar). Ostale tri tekme bodo gostili Changchun City (Kitajska), Saas-Fee (Švica) in Cheongsong (Južna Koreja).

Foto: Ivana Mijić
https://www.pzs.si/novice.php?pid=13863 15. 7. 2024