PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


četrtek, 28. november 2019, ob 8.30 uri

Foto natečaj Zasavska planinska pot

Meddruštveni odbor Planinskih društev Zasavja razpisuje nagradni foto natečaj na temo Zasavske planinske poti. Tako vam ne bo potrebno potovati na drugo stran sveta in navduševati žirijo s prelepo eksotiko, temveč bo dovolj že fotografija lepe pokrajine z bližnjega hriba Posavskega hribovja, utrinek ljudi, pohodnikov ali »portret« planinske koče iz območja Zasavske planinske poti.

Razpisane so 3 kategorije:

  • Svet okolja na Zasavski planinski poti
  • Človek, pohodnik, popotnik na Zasavski planinski poti
  • Planinske postojanke na Zasavski planinski poti

Žirija bo vrednotila naslednje kriterije:
  • kakovost fotografije - ostrino, osvetlitev, kompozicijo itd.
  • tematiko fotografije - vsebino fotografije in njeno skladnost s temo foto natečaja ter
  • izvirnost - kreativnost in interpretacijo teme.

Rok za oddajo fotografij je 15. maj 2020 do polnoči.

Fotografije pošljite na elektronski naslov joze.prah@amis.net ali mdo.zasavja@pzs.si oz. po pošti (MDO Zasavje, Taborniška 14, 8290 Sevnica) na digitalnem mediju. Poslanemu gradivu v vsakem primeru dopišite podatke o avtorju (ime in priimek, naslov, telefonska št., elektronski naslov).

Pregled fotografij bo opravljen med 20. in 25 majem.Razpisni pogoji fotografij

Sodelujete lahko vsi, »mali« in »veliki« umetniki, fotografi z vsega sveta razen člani žirije in člani organizacijskega odbora natečaja. Na natečaju lahko vsakdo sodeluje z največ 15 fotografijami, ki jih porazdeli poljubno po kategorijah, vendar v vsaki kategoriji lahko sodeluje z največ 5 fotografijami.  Fotografije so lahko črno-bele ali barvne.

Fotografije se pošlje v formatu JPG ali JPEG (v velikosti do 1 MB in ločljivosti  1920x1080 in 72 dpi). Avtorji lahko pošljejo fotografije v manjši resoluciji, vendar morajo v primeru, da je njihova fotografija med nagrajenimi oz. izbranimi za razstavo, zagotoviti močnejšo velikost datoteke.

Fotografija mora vsebovati priimek in ime avtorja, redno številko pod katero je fotografija navedena v prijavnici ter naslov fotografije. V prijavnici je potrebno poleg podatkov o samem avtorju (ime in priimek, naslov, el. naslov, telefon) vpisati tudi naziv fotografije in lokacijo, na kateri je fotografija posneta. Lahko se doda tudi kratek komentar.

Posnetki niso časovno omenjeni. Obdelava fotografij z računalniškimi programi za delo s fotografijami je dovoljena v mejah, ko se s posegi ne vpliva na vsebino fotografije. V primeru, da so na oddanih fotografijah upodobljene osebe, ki jim na podlagi veljavnih predpisov pripadajo osebnostne ali kakršnekoli druge pravice, udeleženci natečaja zagotavljajo, da so pridobili ustrezna dovoljenja upodobljenih oseb za uporabo fotografij z njihovo podobo.

Z oddajo prijave in fotografij udeleženci natečaja na oddanih fotografijah na organizatorja MDO PD ZASAVJE prenesejo vse materialne avtorske pravice. Avtor s prenosom materialnih pravic na MDO PD Zasavje dovoljuje, da objavita delo brez predhodnega soglasja avtorja in brez nadomestila plačila avtorju. MDO PD Zasavje bo spoštoval moralne avtorske pravice udeležencev natečaja in v primeru javne priobčitve ali objave fotografij ustrezno navajal avtorje fotografij. Digitalnih medijev ne bomo vračali.

Nagrajene fotografije bodo natisnili v podjetju SOLO d.o.o. in bodo razstavljene v prostorih SOLO d.o.o., Sevnica, Log 59, 8294 Boštanj. Žirija bo podelila nagrade ob otvoritvi razstave, ki bo 30. maja leta 2020 ob srečanju planincev MDO PD Zasavje ter Dnevu zasavske planinske poti in 70. letnici Planinskega društva Kum - Trbovlje, na Kumu. Podatki bodo objavljeni tudi na spletnih straneh Planinske zveze Slovenije, MDO Zasavje. Nagrajenci bodo obvestila prejeli po elektronski pošti, ki so jo navedli ob prijavi. Po zaključku razstave bo avtor natisnjene fotografije lahko prevzel.

Nagrade: V finale bo žirija, pod vodstvom Marjana Artnaka, izbrala 30 fotografij, ki bodo predstavljene za javno predstavitev ob podelitvi nagrad. Žirija bo iz fotografij, ki bodo prišle v finale v posamezni kategoriji izbrala zmagovalno fotografijo kategorije in podelila tri nagradne bone v vrednosti 100 evrov. Obiskovalci prve javne predstavitve pa bodo izmed zmagovalnih fotografij v posamezni kategoriji izbrali fotografijo, ki bo prejela naziv Fotografija Zasavske planinske poti za leto 2020 in vrednostni bon 300 €.

Jože Prah,
predsednik MDO PD Zasavje

Priloga:
DOC Prijavni obrazec
https://www.pzs.si/novice.php?pid=13892 21. 6. 2021