PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


torek, 17. december 2019, ob 23.30 uri

Janja Garnbret drugič zapored športnica leta

Na 52. prireditvi je Društvo športnih novinarjev Slovenije 17. decembra v Cankarjevem domu za najboljša športnika leta 2019 okronalo športno plezalko Janjo Garnbret in kolesarja Primoža Rogliča, za najboljšo ekipo pa moško odbojkarsko reprezentanco.
V ženski konkurenci je že drugo leto zapored slavila Janja Garnbret (269 glasov) in tako drugič v zgodovini podeljevanja te nagrade poskrbela za zmagoslavje športnega plezanja. Prehitela je alpsko smučarko Ilko Štuhec (208) na drugem in kajakašico Evo Terčelj (78) na tretjem mestu. Za športnika leta 2019 so novinarji izbrali kolesarja Primoža Rogliča (272), drugi je bil košarkar Luka Dončić (200) in tretji motokrosist Tim Gajser (106). Najboljša ekipa leta je po izboru DŠNS moško odbojkarska reprezentanca. Najbolj obetavna mlada športna osebnost leta je tenisačica Kaja Juvan, nagrado za športno potezo leta pa je prejel biatlonec Alex Cisar.

sportnik_leta_roglic_garnbret_urnaut_foto_voranc_vogel_delo
Kolesar Primož Roglič, športna plezalka Janja Garnbret in moška odbojkarska reprezentanca Slovenije so najboljša posameznika in ekipa leta 2019 po izboru Društva športnih novinarjev Slovenije (foto Voranc Vogel/Delo)

Dvajsetletna športna plezalka Janja Garnbret si po koncu vsake sezone reče, da bi jo težko končala bolje. Pa prav vsako naslednjo konča še višje. Ob večini njenih dosežkov, že zapisanih v zgodovino, piše, da jih je dosegla prva ali najmlajša, še največkrat - edina na svetu. Na balvanih letos ni znala drugače kot splezati na najvišjo stopničko. Nobena je ni premagala, nihče še nikoli ni naredil česa podobnega. Ker v stenah posluša telo, je premišljena in preudarna. In tudi če ve, da zmore res visoko, ostaja prizemljena. Ker je ljubezen do plezanja pomembnejša od preštevanja rezultatov. Pa tudi če so ti izjemni. V plezalno 2019 se je zapisala kot edina, ovenčana s tremi zlatimi odličji z enega svetovnega prvenstva. Železnemu oprijemu v stenah pritiče odločen karakter, igrivost med oprimki pritiče nasmejani letos prvič ne več najstnici. Predvsem pa vsi presežki pritičejo njenemu plezalnemu slogu. Ki je zmagovalen, kot so zapisali v obrazložitvi.

"Rezultatsko prihodnje leto ne morem ničesar izboljšati, lahko pa še veliko stvari izpilim, med njimi psihično pripravljenost. Seveda vsa dekleta pozimi trdo trenirajo in tudi jaz bom, da bom tudi prihodnje leto dosegala dobre uspehe," je dejala Garnbretova, ki je za uspehe na svetovnem prvenstvu prejela tudi veliko statuo Olimpijskega komiteja Slovenije.

>>> Celotno prireditev Športnik leta si lahko ogledate v spletnem arhivu TV Slovenija

Garnbretova je vse od vstopa v člansko konkurenco pod budnim očesom slovenskih športnih novinarjev, ki so jo že lani okronali za prvo damo slovenskega športa, leta 2017 izbrali za drugo na izboru športnice leta ter leta 2016 za tretjo in za najobetavnejšo mlado športnico. Že njene predhodnice so tako vidno zaznamovale športna prizorišča kot pritegnile novinarsko pozornost, saj je bila Mina Markovič v letih 2015 in 2012 tretja športnica Slovenije po izboru novinarjev. Preboj med najuspešnejše slovenske športnice je začela Martina Čufar, ki je bila druga športnica leta 2001, Majo Vidmar pa so za drugo izbrali leta 2007.

Iskrene čestitke!

Manca Ogrin

------------------------
Medijske objave:
Najboljša Primož Roglič in Janja Garnbret (Val 202, Naval na šport, od 1:05)
https://www.pzs.si/novice.php?pid=13943 20. 7. 2024