PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


ponedeljek, 3. februar 2020, ob 12.30 uri

Anton Sazonov - Tonač ime tedna na Valu 202

Alpinist Anton Sazonov - Tonač, dobitnik letošnjega priznanja Planinske zveze Slovenije za življenjsko delo v alpinizmu, je postal ime tedna na Valu 202.
Med tremi kandidati, ki so najbolj zaznamovali pretekli teden, je bil v rubriki Ime tedna na Valu 202 poleg Saša Dolenca in Neve Zajc tudi alpinist in gorski reševalec Anton Sazonov - Tonač, letošnji prejemnik priznanja PZS za življenjsko delo v alpinizmu. Že več kot šest desetletij je zvezda stalnica slovenskega alpinizma, mentor številnim mlajšim generacijam, v zgodovino pa se je vpisal s prvim zimskim vzponom v Čopovem stebru in kot član prvih alpinističnih odprav v Himalajo. Kot je povedal na Valu 202, priznanja za življenjsko delo v alpinizmu ni pričakoval: "Nisem si mislil, da sem že tako dolgo na svetu, da mi takšna nagrada pritiče."

Ko so ga pred več desetletji poklicali med gorske reševalce, je rekel: "Če lahko v hribih kaj pomagam, pridem ‘rade vole'." Ko je začenjal alpinistično kariero ter sodelovati pri gorskih reševanjih, je bilo na voljo zelo malo opreme, zato so morali večkrat improvizirati: "Imel sem posebne nogavice. Včasih smo nosili ‘pumparce' in dokolenke. In vmes je bil centimeter praznega prostora, kjer se je videla koža. In sem mami rekel naj mi seštrika nogavice, ki bodo šle čez kolen. Kolen mora biti namreč vedno ogret."

Celotnemu pogovoru s Tonačem lahko prisluhnete v spletnem arhivu Vala 202 >>>.

------------------------
Povezani novici:
https://www.pzs.si/novice.php?pid=14042 4. 12. 2020