PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


nedelja, 2. februar 2020, ob 10.45 uri

PZS obogatila program sejma Alpe-Adria

Na Sejmu Alpe Adria, ki je potekal od 29. 1. do 1. 2. 2020, je tudi letos sodelovala Planinska zveza Slovenije. Osrednja tema našega razstavnega prostora so bila aktivna doživetja v Karavankah, v okviru projekta Alpe Adria Karavanke/Karawanken, Regija doživetij.
Projekt se izvaja v okviru programa sodelovanja Interreg V-A Slovenija-Avstrija in je sofinanciran iz sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj. Cilj projekta je razvoj turistične ponudbe na čezmejnem območju Karavank, ki ponujajo veliko neizkoriščenih možnosti za pohodništvo, kolesarjenje in zimske aktivnosti.

gk_pzs_alpe_adria_2020_arhiv_pzs__10_

Obiskovalce sejma je najbolj zanimala nova turnokolesarska pot Trans Karavanke, ki je primerna za bolj izkušene turne kolesarje.
Navdušence nad cestnim in treking kolesarjenjem smo napotili s kolesom okrog Karavank, po kolesarskem krogu, ki poteka čez Slovenijo, Italijo in Avstrijo.
Tudi za pohodništvo najdemo v Karavankah veliko možnosti. Ljubiteljem daljinskih poti smo svetovali Panoramsko pot po Karavankah, ki ponuja čudovite razglede. Urejene so tudi številne navezave na to pot, ki omogočajo enodnevne izlete na planine in vrhove gorske verige na meji med Slovenijo in Avstrijo.
Obiskovalce sejma smo povabili tudi na zimska doživetja, ki jih v tem času organizirajo v številnih krajih pod Karavankami. V ospredju so tek na smučeh, sankanje ter turno smučanje.

Na sejmu so se predstavila tudi planinska društva, ki imajo svoj sedež pod Karavankami. PD Tržič ter Gorniški učni center Zelenica s Planinskim domom na Zelenici, pri katerem sta urejena smučarski učni center ter otroški snežni park, v bližini je ferata Spodnji plot, dom pa je tudi ena od točk na turnokolesarski poti Trans Karavanke. Prav tako gre pot Trans Karavanke mimo Doma na Kofcah, ki je tudi v lasti PD Tržič.
Kočo na Golici je predstavljalo PD Jesenice. Obiskovalcem so predstavili informacijsko točko za Karavanke, ki je urejena v koči ter številne možnosti za pohodništvo, kolesarjenje ter turno smučanje v okolici. Prešernovo kočo na Stolu, najvišjem vrhu Karavank, je predstavljalo PD Javornik Koroška Bela.

Ena od točk na turnokolesarski poti Trans Karavanke je tudi Slovenski planinski muzej v Mojstrani, ki se je na našem prostoru predstavljal ves čas sejma. Obiskovalci so dobili informacije o stalni zbirki ter zanimivih dogodkih in delavnicah ter začasnih razstavah, ki potekajo v muzeju. Najbolj zanimiva so bila zagotovo VR očala, s pomočjo katerih se je bilo kar na sejmu možnost odpraviti na virtualno raziskovanje podzemne jame.

gk_pzs_alpe_adria_2020_arhiv_pzs__13_

Poleg Karavank in aktivnosti v Karavankah smo predstavili tudi splošno dejavnost Planinske zveze Slovenije, planinske koče, društva, Slovensko planinsko pot ter Slovensko turnokolesarsko pot, revijo Planinski vestnik, ki letos praznuje 125 let ter izdelke planinske založbe. Sodelovali so PD Pošte in Telekoma Ljubljana, PD Domžale, PD Krka Novo mesto ter PD Nova Gorica.

Na dvorišču Gospodarskega razstavišča so se predstavili še reševalci GRS Ljubljana, možno pa je bilo tudi plezanje na plezalnem stolpu.

https://www.pzs.si/novice.php?pid=14087 22. 7. 2024