PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


ponedeljek, 16. marec 2020, ob 8.15 uri

Planinske koče do nadaljnjega zaprte zaradi koronavirusa

Zaradi širjenja koronavirusa so od polnoči planinske koče zaprte. Odlok Vlade Republike Slovenije začasno prepoveduje ponudbo ter prodajo blaga in storitev neposredno potrošnikom na območju Republike Slovenije, kamor se uvrščajo tudi nastanitvene in gostinske storitve, torej tudi planinske koče. O spremembi delovnega časa koče bomo javnost obveščali prek spletnih strani www.pzs.si.
Vlada RS je poostrila ukrepe za zajezitev širjenja koronavirusa. Danes, 16. marca 2020, ob polnoči je stopil v veljavo odlok o začasni prepovedi prodaje blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji. Sem se uvrščajo gostinske in nastanitvene dejavnosti, kar pomeni, da je prepoved obratovanja tudi za vse planinske koče, ki ostajajo zaprte do preklica. O spremembi delovnega časa koče bomo javnost obveščali prek spletnih strani www.pzs.si.

Za zaprtje koč je odgovoren lastnik koče oz. najemnik, zato smo vse že pozvali, da z današnjim dnem zaprejo vse planinske koče, kar je tudi že označeno na spletnih straneh Planinske zveze Slovenije. Zaprtje koč je pomembno tako zaradi zdravja osebja v kočah in morebitnih ostalih neinformiranih posameznikov, kot tudi zaradi visokih denarnih kazni za neupoštevanje odloka.

Hkrati velja opozorilo, da se v dneh, ko zdravstveni sistem deluje na najvišjih obratih, ko so zdravniki in medicinsko osebje cele dneve obremenjeni, sistem zaščite in reševanja pa se pripravlja, kako bo obvladoval najhujše, ne izpostavljajmo po nepotrebnem v gorah, da ne bo to botrovalo nesrečam in še dodatni obremenjenosti tako reševalnega kot medicinskega osebja. Vse obiskovalce gora pozivamo, naj se glede na trenutne razmere obisku gora odpovejo, razen lažjih sprehodov v bližini doma, v družbi domačih. Za preprečitev širjenja koronavirusa bomo največ naredili, če ostanemo doma ... gore nas bodo počakale.

Vsem želimo, da boste ob upoštevanju splošnih navodil o samoizolaciji ostali zdravi in tako pripravljeni na izzive, ki nas čakajo po normalizaciji stanja. 

-------------------------
Povezane novice:
Odsvetujemo aktivnosti v gorah, ne izpostavljajte se po nepotrebnem 
Aktivnosti planinske organizacije v času ogroženosti s koronavirusom
NUJNO obvestilo - Priporočila za člane KA PZS v zvezi s COVID-19
Spremembe v delovanju strokovne službe PZS

koronavirus_585_n
https://www.pzs.si/novice.php?pid=14165 17. 10. 2021