PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


Vodnik Posavsko hribovje

Avtor: Marjan Pergar

Šifra: 9789616156561

Teža: 261,00 g.

Skupina: PLANINSKI VODNIKI - Slovenija

Cena:3,00 EUR

Cene vsebujejo DDV.

Kljub temu, da za Posavje smatramo kraje ob Savi med Zidanim mostom in slovensko-hrvaško državno mejo, so vrhovi in doline ob reki Savi, dolvodno od Ljubljane, poimenovali za Posavsko hribovje.

V vodniku najdemo množico nižjih in tehnično lahko osvojljivih vrhov. Kar pa nas ne sme zavesti - Sava je na svoji poti vrezala številna strma in včasih tudi prepadna pobočja. A prebivalci in lovci so skozi stoletja našli številne prijazne prehode, ki so jih markacisti v zadnjih desetletjih pridno markirali in vzdrževali. Tudi zato so številni cilji in poti primerni tudi za zimsko planinarjenje. Dodatno je obravnavano območje planinskega vodnika Posavsko hribovje dobro pokrito s planinskih in ostalimi kočami, domovi in gostišči. Kar nekaj jih je odprtih vsak dan, še več pa vsaj med vikendi in prazniki.

Zaradi zaokroženosti in celovitosti vseh pristopov na hribovje levo in desno od Save, pa se je avtor, Marjan Pergar, odločil dodati dele vzpetega sveta, ki tehnično ne pripadajo Posavskemu hribovju.

Končni rezultat je vodnik, s katerim se lahko povzpnemo na vrhove med Kamnikom, Vranskim, Celjem in Rogaško Slatino na severu ter Ljubljano, Ivančno Gorico, Trebnjem in Brežicami na jugu. Tako je Posavskemu hribovju dodan še del savinjske ravni, del sotelskega gričevja, krškega, senovskega in bizeljskega gričevja ter območje Tuhinjske doline in Črnega grabna.

Pomemben del vodnika je posvečen tudi planinskim obhodnicam, ki Posavsko hribovje in njegovo okolico prečešejo po dolgem in počez.

Obseg: 246 strani
Teža: 261 g

PZS, 2004

https://www.pzs.si/izdelek.php?pid=142 14. 12. 2019