PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


nedelja, 12. april 2020, ob 9. uri

Gorniški film doma (6) Tone, javi se!

Dokumentarni film Tone, javi se! v režiji Boštjana Slatenška in v produkciji FilRouge, ki opisuje gorniško pot staroste slovenskega alpinizma Toneta Škarje, si lahko ogledate v arhivu TV Slovenija. Film spremlja Škarjevo pot od jugoslovanske odprave na Everest leta 1979 do odprave na Kangbačen leta 2007 ter odpira tako bridka in tragična kot tudi zmagoslavna poglavja njegovega odpravarskega življenja in zgodovine slovenskega alpinizma.
"Ne vidim življenja po Everestu, zdaj vidim samo goro. Šele, ko bomo z goro opravili, se bo življenje odprlo naprej." Dokumentarni film opisuje gorniško pot staroste slovenskega alpinizma Toneta Škarje. Skozi pogovor s Tonetom v Katmanduju in z uporabo bogatega ter raznovrstnega arhivskega materiala gledalec spremlja Tonetovo pot vodje himalajskih odprav: od mogočnega uspeha na Everestu leta 1979, skozi približno petindvajsetletno obdobje največjih uspehov in tragedij slovenskega alpinizma.

Za dokumentarni film Tone, javi se! sta scenarij soustvarila Boštjan Slatenšek in Urban Golob, brez težav pa so tudi z legendo slovenskega alpinizma našli skupni filmski jezik, je po premieri na Festivalu gorniškega filma leta 2015 poudaril Tone Škarja, vodja alpinističnih odprav Planinske zveze Slovenije v Himalajo. "Gore ostajajo enake, mi se spreminjamo," v pripovedno domišljenem in mestoma zelo pretresljivem filmu na glas razmišlja glavni protagonist, ki je gore kot vodja dvanajstih odprav doživljal skozi prizmo članov vsake posamične, tudi tistih, ki so ostali na gori ali pa spoznali neuklonljivost Tonetovega značaja. Dokumentarni film, ki spremlja njegovo pot od jugoslovanske odprave na Everest leta 1979 do odprave na Kangbačen leta 2007, odpira tako bridka in tragična kot tudi zmagoslavna poglavja Škarjevega odpravarskega življenja in hkrati zgodovine slovenskega alpinizma.

movie_symbol_of_video_camera_318_70088

Dokumentarni film Tone, javi se! si lahko ogledate v arhivu TV Slovenija.

Film_Tone_javi_se_FGF

Tone Škarja je za svoje dosežke leta 2014 prejel nagrado PZS za življenjsko delo v alpinizmu, leta 2019 pa se mu je krovna planinska organizacija poklonila s priznanjem častni član PZS, in sicer za življenjsko delo, ki obsega dolgoletno delo v planinski organizaciji in izjemne dosežke, ki dvigajo ugled slovenskega alpinizma doma in v tujini.

Doma si lahko ogledate še naslednje gorniške filme:

koronavirus_pzs_bener
https://www.pzs.si/novice.php?pid=14242 29. 1. 2022