PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


nedelja, 3. maj 2020, ob 0. uri

Predstavljamo vam Majo Kuzma Ganić, vodjo delovne skupine GSPK

Sem Maja Kuzma Ganić, članica delovne skupine akcije Gluhi strežejo v planinskih kočah (GSPK). Leta 2018 in 2019 sem bila njena vodja, nato sem se zaradi materinstva odločila, da vodenje predam trenutni vodji, Žigi Bedeniku.
30. septembra 2017 je na pilotnem usposabljanju za strokovni kader Pin/OPP moj mož Miloš Ganić omenil, da bi rad, da bi gluhi stregli v kočah, nisem si mislila, da me bo potegnil tudi v to. Miloš oče akcije, jaz pa vodja delovne skupine prve dve leti - to je znalo biti ob obilici priprav na akcije kar izziv - vsak dan je bila tema najinega pogovora ravno akcija. To je bilo v določenih časih dobro, ker me je Miloš znal spodbuditi se spraviti v delo hkrati pa mi je postavljal veliko vprašanj, nad katerimi sem se morala kar precej zamisliti.
Maja_Kuzma_Gani__pin_gspk_pzs__5_
Na sliki mlada družina v naravi, v ozadju se vidijo hribi. Foto: osebni arhiv

Ko smo na prvem sestanku o izpeljavi akcije GSPK (januarja 2018) odločali o sestavi delovne skupine, sem se branila njenega vodenja, ker sem bolj tip tajnice in zaključevalca, ki rada pripravlja, ureja, piše, snema, montira, podnaslavlja videoprispevke ipd. Stavek, odkretan in izrečen od mene »Ok, bom prevzela,« me je naučil ogromno. Nisem vedela, kako bo in kaj bomo sploh pripravili, čeprav sem v času študija vodila tudi sekcijo mladih v mestnem društvu gluhih Ljubljana ter sodelovala v mnogih projektih brez kakšnih znanj, sem ob Jurčku Nowakku, ki je bil moj namestnik, pridobila veliko veščin za vodenje sestankov. Veliko lažje mi je bilo pa ob odličnih sodelavcih - članov v delovni skupini. Daša Peperko, Marjeta Čič, Marjeta Bizant, Blaž Urh in Miloš Ganić - vsak je v klimo delovne skupine prinesel zelo koristne stvari, ki so pomagale izpeljati uspešen in nepredstavljivo uspešen projekt - vseslovensko prostovoljsko akcijo GSPK v letu 2018.

Maja_Kuzma_Gani__pin_gspk_pzs__1_

Na sliki člani delovne skupine GSPK 2018, ki čepijo in vsak drži v rokah valjček, članice stojijo za njimi, na steni je zastava Planinske zveze Slovenije. Arhiv Pin/OPP

Biti prostovoljka mi pomeni nositi v sebi družbeno odgovornost za skupnost gluhih. Jih spodbuditi, povzdigniti na višjo raven - tisto raven, da sebi dokažejo, da zmorejo mnogo več kot mislijo. Akcija mi predstavlja eno izmed odličnih motivacij za osebni razvoj. S pravili, ki smo jih skupaj v delovni skupini postavili, nobenega prostovoljca nismo izključili, večino smo pa poskušali prepričati, da sodelujejo. Vsak prostovoljec je nato po akciji sam pri sebi nekaj ugotovil in spoznal.

Maja_Kuzma_Gani__pin_gspk_pzs__4_
Na sliki sedijo pohodniki, Maja jih uči kretnje. Foto: osebni arhiv

Leta 2019 je akcija dobila svoje bogate datume za izvedbo v 15 planinskih kočah. Ko sem ugotovila, da biti vodja delovne skupine ob krasni ekipi ni tako težka vloga in ko sem spoznala, da bi se rada še dodatno izpilila pri vodenju, sem se brez oklevanja odločila, da bi jo še leta 2019 vodila. To leto si zapomnim kot enega izmed najbolj napornih in obremenjujočih vodenj. Nisem pričakovala, da bodo ves ta moj perfekcionizem ter visoka merila kakor določena nasprotovanja nekaterih članov ekipe močno vplivala name. Spoznala sem, da mešanica dela vodenja z montažo prispevka, snemanjem (s telefonom ), znanjem slovenskega in slovenskega znakovnega jezika ter pisanjem kakor sodelovanjem v kočah kot vodja ekipe ali animatorka name precej vpliva. Naučiti sem se morala nekaj novega - delegirati naloge in ob tem potrpežljivo počakati na izvedene naloge. Za kar se navdušim, vse ostalo pride zadnje na vrsto. Prostovoljstvo v akciji GSPK mi je življenjska fakulteta.

Maja_Kuzma_Gani__pin_gspk_pzs_Mrzlica_2 Maja_Kuzma_Gani__pin_gspk_pzs_Mrzlica_1

Delovanje delovne skupine, v kateri smo gluhi in slišeči, je ob tolmaču slovenskega znakovnega jezika kar pestro. Vsak s svojim prepričanjem, vrednotami, pogledom, izkušnjami, znanji, zahtevami prinaša nove poglede na naloge, ki so nam dane. Težje je pa zagotovo nekomu, ki ima za delovanje akcije še druge delovne skupine in organizacije, ki imajo tudi svoje zahteve. Prostovoljstvo je tudi ena od odličnih del za učenje in osebno rast. Tu so ti dovoljene napake, iz katere se naučiš za lastno življenje kakor za lastno delo v organizacijah, v katerih deluješ.

Maja_Kuzma_Gani__pin_gspk_pzs_Uste

Na sliki od desne proti levi stojijo Blaž, Maja, Jurček in Miloš. V levem delu je nekaj dreves v ozadju se vidijo hribi. Arhiv GSPK

Hvaležna sem, da obstaja odbor Planinstvo za invalide in osebe s posebnimi potrebami. Resnično stremi k svojim ciljem in namenom. Poudarki na inkluzijo uspevajo na predstavitvah in predavanjih kakor akcijah in tudi z akcijo GSPK, katere moto je Biti inkluziven. Osebe s posebnimi potrebami in invalidi ta odbor nujno potrebujemo, ker je planinstvo najboljši način življenja za krepitev posameznikovega duha. Kot ljubiteljica planin in gora ter sovodja ob možu Milošu za sekcijo MOOSHribi v mladinskem društvu MOOSVID to lahko garantiram. Ob nekomu, ki te podpira in spodbuja ter spravlja v nasmehe ali ti vsaj samo prisluhne ter skuša podpreti in pomagati, vse postane lažje.

Maja_Kuzma_Gani__pin_gspk_pzs__3_
Na sliki člani MOOSVID, ki v rokah držijo veliko zastavo programa ESE. Foto: osebni arhiv

Hvala.

Maja Kuzma Ganić


Od rojstva sem gluha in imam gluhe starše in moža, ki je tudi gluh. Z možem uporabljava veliko jezikov, med njimi slovenskega znakovnega jezika (mojega primarnega), srbskega znakovnega jezika (njegovega primarnega), mednarodnih kretenj ter slovenski in srbski jezik.

https://www.pzs.si/novice.php?pid=14297 15. 4. 2024