PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


četrtek, 18. junij 2020, ob 9.55 uri

S Triglavom preprečujemo začetne požare v planinskih kočah

Začetni požar lahko z ustreznim gasilnim sredstvom uspešno pogasimo sami. Pri gašenju začetnih požarov nam v prostorih, kjer je nevarnost vžiga večja in kjer nismo vedno prisotni, učinkovito pomagajo protipožarne ampule Bonpet. Zavarovalnica Triglav jih je 52 kočam podarila kar 152!
Planinska zveza Slovenije je tudi letos v sodelovanju z Zavarovalnico Triglav pripravila vseslovensko akcijo Očistimo naše gore, ki že 11. sezono zapored spodbuja ljubitelje gora in planin k varni in odgovorni hoji v hribe.

Tokrat je vseslovenska akcija usmerjena v večjo požarno varnost planinskih koč. 52 planinskim kočam je namreč Zavarovalnica Triglav podarila 152 gasilnih ampul.

PDF Navodila za uporabo protipožarne ampule Bonpet

»Planinski domovi so pogosto starejši in zgrajeni iz gorljivih materialov, prav tako pa v nekaterih kočah oskrbniki niso prisotni čez vse leto. To povečuje tveganje, da se morebitne začetne iskre v kočah razplamtijo v večje požare. Hkrati gre za objekte, ki so navadno postavljeni na težje dostopnih lokacijah, kar pomeni, da so stroški njihove sanacije praviloma zelo visoki. Zato smo v 11. sezoni akcije Očistimo naše gore z razpisom za gasilne ampule planinskim kočam zagotovili dodatno zaščito v primeru začetnih požarov. Po drugi strani pa planinska društva ozaveščamo o pomenu primernega požarnega zavarovanja z ustrezno zavarovalno vsoto. Le na ta način lahko kočam zagotovimo ustrezno pomoč v primeru, če pride do požara,« je povedal Peter Filip Jakopič, direktor službe za zavarovanje premoženja in premoženjskih interesov v Zavarovalnici Triglav.


Drago Dretnik, vodja svetovalne pisarne za pri Planinski Zvezi Slovenije, pa planinkam in planincem polaga na srce, da imajo tudi oni veliko odgovornost, da ravnajo tako, da do požara ne pride. Dosledno je treba upoštevati navodila požarnega reda. »Če prespite v koči, upoštevajte prepoved uporabe odprtega ognja v sobah, na primer plinskih gorilnikov, ter prepoved kajenja.«

V okviru sodelovanja s Planinsko zvezo Slovenije Zavarovalnica Triglav že tretje leto zapored organizira tudi natečaj Naj planinska pot, s katerim osvetljuje delo markacistov. Glasovanje poteka do 25. junija.
https://www.pzs.si/novice.php?pid=14383 7. 12. 2021