PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


petek, 21. avgust 2020, ob 7. uri

Prekolesarimo Slovensko turnokolesarsko pot v enem dnevu - sprejmi Migimigi izziv

Letos bo celotna Slovenija ponovno skupaj zavrtela pedala. V soboto, 12. septembra, Komisija za turno kolesarstvo PZS (KTK PZS) v sodelovanju z Zavarovalnico Generali pripravlja dogodek Migimigi izziv! Prekolesarimo STKP v enem dnevu.
STKP v svojih 41 etapah in 1850 kilometrih, ki vodijo po vseh pomembnejših gorskih skupinah, obišče 112 kontrolnih točk, med njimi 50 planinskih koč, in doseže skupni vzpon skoraj 50 tisoč višinskih metrov. Najvišja točka STKP je Poštarski dom na Vršiču (1688 mnv), najnižja točka STKP pa so Piranske soline (1 mnv). Sami celotne poti v enem dnevu ne moremo prekolesariti, a združeni bomo to storili z lahkoto. Posodi nam svojo kolesarsko moč in izkušnje in nam pomagaj, da skupaj Prekolesarimo Slovensko turnokolesarsko pot v enem dnevu!

1920_X_1000_Event_Cover_STK_2__002_

Edinstven projekt pri nas in širše v Evropi lahko spoznate v soboto, 12. septembra 2020, ko se bomo istočasno podali na vseh 41 etap. Etape so različnih zahtevnosti, večina trase pa tehnično ni posebej zahtevna, saj nagovarja širok krog turnih kolesarjev, vodi po neprometnih stranskih cestah, poljskih poteh, gozdnih vlakah in stezah. Speljana je tako, da pogosto vodi tudi mimo železniških postaj. V povprečju so etape dolge med 40 in 50 km s predvidoma šestimi urami vožnje v eno smer.

Namen turnokolesarskega izleta je predstaviti Slovensko turnokolesarsko pot (STKP) javnosti in omogočiti prvo izkušnjo vožnje po njej turnim kolesarjem, ki je še ne poznajo. Z organizacijo in udeležbo bomo na najprimernejši način predstavili varno in pravilno turno kolesarstvo kot obliko rekreacije za širši krog aktivnega prebivalstva. Letošnji izlet po STKP je namenjen izobraževanju kolesarjev o pravilnem turnem kolesarstvu in ozaveščanju o potrebi po uskladitvi zakonodaje, ki ureja turno kolesarstvo.

Prekolesarimo Slovensko turnokolesarsko pot v enem dnevu bo izveden pod vodstvom usposobljenih turnokolesarskih vodnikov Planinske Zveze Slovenije v skladu z vsemi načeli vodništva. Vse pravice in odločitve glede izvedbe dogodka so v domeni Komisije za turno kolesarstvo PZS.

dnevnik_foto_manca_ogrin
Turnokolesarski izlet bo izveden ob upoštevanju ukrepov, ki veljajo pri preprečevanju okužb z novim koronavirusom in bo število udeležencev tako na posamezno etapo omejeno, zato je nujno potrebna prijava preko portala Migimigi -STKP v enem dnevu.  (Foto: Manca Ogrin)


Dogodek pripravlja v sodelovanju s planinskimi društvi oz. turnokolesarskimi odseki in njihovimi turnokolesarskimi vodniki, Komisija za turno kolesarstvo PZS (KTK PZS) ob podpori partnerja Zavarovalnice Generali d.d.

Udeležba na skupni vseslovenski turi Sprejmi Migi Migi izziv! STKP v enem dnevu 2020 je brezplačna. Če si kot udeleženec pripravljen prispevati k opremljanju in vzdrževanju STKP, lahko to storiš s prostovoljnim prispevkom na TRR SI56 6100 0001 6522 551 pri Delavski hranilnici, model 00, sklic 3-10-10, namen: STKP.
https://www.pzs.si/novice.php?pid=14499 17. 6. 2024