PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


6. 8. 2016 / Tura

Viš po poti Anita Goitan

Vrsta dogodkaTura
ObmočjeItalija
Kdaj6. 8. 2016 4:00, izpred Mercator centra na Kokrici v Kranju
DruštvoPlaninsko društvo Iskra Kranj
Vodnik / kontaktLuka Švegelj in Sašo Košnik
PrijaveLuka Švegelj, GSM 068 168 257 ali na E-naslov: lukasvegelj@gmail.com
Sašo Košnik,GSM 041/757-009 ali na E-naslov: saso.kosnik@infonet.si

Število mest je omejeno! Prijave do 3. avgusta.
Cena25 € za člane društva PD Iskra Kranj
Oprema / dokumentiObvezno: čelada, komplet za samovarovanje, zaščitne rokavice, dobri planinski čevlji, pohodne palice, primerna oblačila (glede na vreme + rezervna oblačila), hrana in pijača, komplet prve pomoči.

Priporočeno: 5m vrvi, dve pomožni vrvici, dve vponki.

Iz Kokrice se bomo odpeljali proti Italiji, do prelaza Predel in od tod naprej v smeri Nevejskega prevala. S parkirišča se bomo po strmi cesti povzpeli na Viško planino (1530m) od tod pa proti koči Corsi. Od koče bomo nadaljevali po poti 627, ki bo prečila pobočja pod Malo špico in Divjo kozo vse do Trbiške škrbinice. Tu se prične pot Anita Goitan. Pot nas bo vodila po prepadnih policah, zavarovanih z jeklenicami, prečili bomo nekaj kratkih grap vse do škrbine med Malo špico in Divjo kozo. Sledi najzahtevnejši del poti in sicer spust ob jeklenici po ozkem žlebu. Nato se s pomočjo skob vzpnemo do manj strmega travnatega pobočja in prečimo po prepadnih policah steno Gamsove matere, nato pa se priključimo običajni poti na Viš. Od tod nas čaka še vzpon po skalnatem in gruščnatem terenu do razglednega vrha. Sestopili bomo spet po poti Aniti Goitan mimo Koštrunovih špic do Škrbine prednje Špranje, od tod pa preko Viške planine nazaj na izhodišče.

Hoje je za okrog 10 ur (vzpon 6h, sestop 4 h). Pot je zelo zahtevna, na nekaterih mestih izpostavljena (ferata)! Le za izkušene planince - gornike!

V primeru slabega vremena ali nepredvidenih razmer si pridržujemo pravico do spremembe cilja, termina ali odpovedi ture.

 
https://www.pzs.si/koledar.php?pid=14510 3. 7. 2020