PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


torek, 15. september 2020, ob 7.40 uri

Prva pomoč v gorah, tudi ameriških | Planinski vestnik

Po dvojni številki in poletju smo zopet z vami. Verjamemo, da smo vas znova razveselili - vse vas planince, turne kolesarje, gornike, alpiniste, ljubitelje narave in gora. Tudi tokrat vam Vestnik prinaša številne zanimive članke, med katerimi lahko kar takoj opozorimo na uvodnik Mateje Pate, ki izpostavlja najpomembnejše znanje - znanje o podajanju prve pomoči.
Tema meseca je prav prva pomoč, še posebej v tem času korona virusa. Našli boste tudi praktične napotke oz. ABC prve pomoči, ko nesreča ne počiva.

Na intervju smo povabili vršilko dolžnosti direktorice Gornjesavskega muzeja Jesenice Ireno Lačen Benedičič in se z njo pogovarjali o desetletnici Slovenskega planinskega muzeja, ki jo je SPM praznoval letošnjega avgusta. Drugi intervju pa nas popelje v Francijo, v kočo nad Chamonixom k najbolj kul oskrbnici Evelyne Giusto.

V rubriki Z nami na pot vas vabimo v impozantne narodne parke ameriškega jugozahoda, še posebej v Narodni park Zion v zvezni državi Utah in v Narodni park Yosemiti v zvezni državi Kalifornija.

Zanimiv je gorniški portret msgr Franca Setničarja, pregled interaktivnega planinskega zemljevida Hrvaške, vzgojni članek o prehodu s plastike v skalo, spominjamo se Albina Belarja in se potepamo po Patagoniji. Sledijo tudi stalne rubrike: planinčkov kotiček, narava, literatura, novice iz vertikale, športnoplezalne novice, planinska organizacija, pisma bralcev in jubilej.

Želimo vam prijetno branje Planinskega vestnika, poiščite ga v svojem kiosku ali v spletni trgovini PZS.

Srečno, pazite nase ter varen korak na vseh vaših poteh!

PDF Uvodnik, kazalo
TEMA MESECA I
Prva pomoč v gorah

INTERVJU
Irena Lačen Benedičič

ZGODOVINA 
Spomini na Albina Belarja

DOŽIVETJA
Avantura po Patagoniji

JUBILEJ
120-letnica Češke koče

Z NAMI NA POT
Narodni parki ameriškega jugozahoda

ESEJ
Gorniški portret msgr. Franca Setničarja

INTERVJU
Najbolj kul oskrbnica

KARTOGRAFIJA
Interaktivni planinski zemljevid Hrvaške

VZGOJA
Kako s plastike v skalo

JUBILEJ
V hribih že 99 let

PLANINČKOV KOTIČEK
Želje so zato, da se izpolnijo

NARAVA
Planinska kavka z obročkom

NARAVA
Skrivnostni komenski svišč

ZDRS
Podrti načrti na Prešernov dan

NOVICE IZ VERTIKALE

ŠPORTNOPLEZALNE NOVICE

PISMA BRALCEV

LITERATURA

PLANINSKA ORGANIZACIJA

JUBILEJ


 
Najpomembnejše znanje

Pred nekaj leti smo v našem kraju z dobrodelno akcijo dobili avtomatski eksterni defibrilator, po domače AED oziroma mašinu za oživljanje, kot bi rekel Zoki v znanem izobraževalnem video posnetku Car oživlja na kanalu YouTube. Velika pridobitev za vse prebivalce, ki smo od najbližjega zdravstvenega doma oddaljeni pol ure vožnje. Pobudnica dobrodelne akcije je organizirala tudi brezplačno usposabljanje za uporabo aparata, ki se ga je na mojo nejevero udeležila le peščica ljudi - od več sto prebivalcev nas je v dvorani doma krajanov sedelo morda deset. Ni mi šlo v glavo, kako je mogoče, da so sovaščani pokazali tako malo zanimanja za to, da bi se naučili uporabljati napravo, ki lahko nekomu reši življenje, in osvežili spomin o temeljnih postopkih oživljanja. Težko verjamem, da je bila udeležba tako skromna zato, ker je bila večina že vešča dela z AED in je imela osnove prve pomoči v malem prstu.

»Čas, ki ga investiramo v pridobivanje oziroma obnavljanje znanja prve pomoči, je ena od najkoristnejših stvari v življenju posameznika,« piše v tokratni kolumni zdravnik in gorski reševalec dr. Iztok Tomazin, »znanje prve pomoči pa eno najpomembnejših znanj, ki ga lahko omogočimo svojim otrokom.« Veseli smo, da smo po dolgotrajnem iskanju piscev, ki bi pokrivali področje prve pomoči, naleteli na zagnano ekipo študentov medicine, ki sodelujejo v projektu Za Življenje! in so se hitro odzvali na vabilo k sodelovanju s Planinskim vestnikom.

Tako smo v preteklih številkah že obravnavali nekaj osnovnih postopkov prve pomoči, ki jih v tokratni temi meseca na kratko povzemamo v prispevku Ko nesreča ne počiva. V vmesnem času je svet preplavil novi korona virus; kako so pristojni prilagodili smernice za izvajanje prve pomoči, si lahko preberete v članku Varnost je na prvem mestu. Virus gor ali dol, po drugem členu Zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju je vsakdo še vedno »dolžan poškodovanemu ali bolnemu v nujnem primeru po svojih močeh in sposobnostih nuditi prvo pomoč in mu omogočiti dostop do nujne medicinske pomoči.« Seveda je dobro vedeti, kako se pri nudenju pomoči zaščititi pred morebitno okužbo, predvsem pa imeti dovolj znanja in s tem samozavesti, da sploh pristopimo k izvajanju prve pomoči. »Včasih, ko smo ob prihodu na mesto nesreče priče neukrepanju, se niti ne moremo jeziti, smo le žalostni - ko vidimo, da prisotni, pogosto so to svojci, ne znajo pomagati, kljub najboljšim željam in motivaciji. Le nemočno objemajo, božajo ali stresajo neodzivnega bolnika, jokajo, morda še vpijejo na pomoč ... Pa bi mu lahko precej povečali možnosti preživetja, če bi le poznali temeljne postopke oživljanja,« izkušnje pri posredovanju pri nesrečah v gorah opisuje Iztok Tomazin. Če ste se s prvo pomočjo nazadnje srečali pri opravljanju vozniškega izpita in niste več mlad voznik, potem lahko svoje znanje preverite s kvizom Lepo je biti poznavalec prve pomoči in ugotovite, v katero od štirih simpatično poimenovanih kategorij se boste uvrstili na podlagi svojih odgovorov.

Kadar se spomnim, kako zavzeto smo kot alpinistični vajenci in tudi pozneje, kot požegnani alpinisti, vadili vrvne manevre in kako smo neprimerno manj časa posvetili urjenju prve pomoči, me kar malce strese. Toda takrat smo bili mladi in v svojih glavah tako rekoč nesmrtni. Morda je svoj lonček k osveževanju znanja poleg soočenja z minljivostjo dodala tudi selitev iz neposredne bližine središča prestolnice v rovte, kjer zdravstvena oskrba ni za naslednjim vogalom, temveč precej ovinkov niže. V gorah smo od nujne medicinske pomoči še toliko bolj oddaljeni. Ne glede na to, da je helikoptersko reševanje v gorah močno skrajšalo interventni čas, je pomoč tistih, ki so v naši bližini, pogosto ključnega pomena. Kot pravi dr. Tomazin, je v marsikaterem primeru nemogoče ali vsaj bistveno teže nadomestiti tisto, kar je bilo zamujeno na samem začetku. Naj nas torej pomanjkljivo znanje ne pripelje v položaj, ko bomo lahko le nemočno gledali, kako nam življenje polzi med prsti.

Mateja Pate


 

https://www.pzs.si/novice.php?pid=14571 19. 6. 2024