PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


torek, 3. november 2020, ob 10.30 uri

Koga obvestim, če opazim polomljene smerne table?

Planinska zveza Slovenije ureja več 10 tisoč kilometrov široko mrežo planinskih poti. Da so poti urejene in primerno označene, zato poskrbijo usposobljeni markacisti. A vsega ne morejo urediti, popraviti, zamenjati, zato jim lahko obvestimo tudi vzorni planinci. Kako pa? Odgovor je pripravila strokovna sodelavka PZS Katarina Kotnik.
V primeru poškodb na poti planinci informacije pošljete po e-pošti: poskodbe.poti@pzs.si, le-te bomo posredovali skrbniku poti. V sporočilu opišite lokacijo in dodajte sliko poškodbe.

vandalizem_na_smerni_tabli_foto_Toma__Kumer
Foto: Tomaž Kumer

Ko s pametnim telefonom slikate tablo ali poškodbo na terenu, je koristno prej v nastavitvah kamere vklopiti lokacijo, da se v sliko shranijo tudi geografski podatki. Če te možnosti nimate, so usmerjevalne table včasih opremljene tudi z ledinskim imenom stojišča (desno zgoraj ob nadmorski višini). Desno spodaj je naveden skrbnik poti. Na zadnji strani pa je tudi serijska številka, ki zna biti markacistom v pomoč.


Dobro oskrbovana planinska pot pomeni varnejši korak obiskovalcev gora in predvsem manj možnosti za nesreče ob predpostavki, da so planinci primerno obuti in opremljeni. Tudi zato Planinska zveza Slovenije odpira pobudo Planinske poti za prihodnje generacije. Pošljite sporočilo SMS s ključno besedo POT5 na številko 1919 in prispevali boste 5 € za obnovo planinskih poti!

https://www.pzs.si/novice.php?pid=14635 26. 1. 2022