PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


torek, 10. november 2020, ob 12. uri

Kako izbrati primeren nahrbtnik?

Ko izbirate nov nahrbtnik, naj bo to premišljen nakup, saj bo tudi zaradi njega planinska tura lažja. A če boste izbrali neustrezen nahrbtnik, bo pot do cilja precej težja, kot bi lahko bila ob drugačni izbiri. Na kaj je potrebno biti pozoren ob nakupu novega nahrbtnika, je opozoril strokovni sodelavce PZS Matjaž Šerkezi.
Šele nekaj let nazaj sem rešil dilemo, kakšne velikost mora biti nahrbtnik in za kakšen namen. Sprejel sem dejstvo, da univerzalnega nahrbtnika ni. Tako imam dva nahrbtnika za planinarjenje in plezanje, enega v velikosti 32 litrov in drugega 40 litrov, oba hrbtišča sta velikosti M, kar ustreza moji telesni višini 173 cm. To mi zadostuje za dnevne in večdnevne obiske gora, trekinge. Za gorsko kolesarjenje imam 18 litrski nahrbtnik, v katerem je ves čas oprema za servis, patent za pripenjanje čelade ter žepe na trakovih, ki objemajo pas, kamor spravim priboljške in telefon. Nahrbtnik se lepo prilega položaju telesa na kolesu, saj ima hrbtišče iz mreže, ki je hkrati zračno. Imam še dva nahrbtnika za gorski tek, v velikosti 12 in 22 litrov, ki ju vzamem glede na dolžino ture in opremo, ki jo potrebujem.

Pri vseh me vodijo naslednje usmeritve:

da imajo nahrbtniki čim manj dodatnih trakov, 
♦ da so enostavni, s čim manj dodatnimi stranskimi žepi, ki povzročajo plesanje nahrbtnika po telesu, kadar so polni, 
♦ so lahki,
♦ imajo vponko v zgornjem žepu za pripenjanje ključev in zaščito proti dežju in blatu, kar še posebej pride prav pri kolesarskem nahrbtniku, saj gorska kolesa v večini nimajo blatnikov.

... in še ena pomembna stvar pri nahrbtniku!

Nahrbtnik mora imeti kvalitetne bočne trakove, to so tisti trakovi, ki pridejo okrog bokov in katere pri večini vidim, da nimajo zaprtih. Težo nahrbtnika v 70 odstotkih nosijo ti trakovi in ne ramenski. Se pravi nahrbtnik nosimo z boki. Poskusite in opazili boste razliko.
Prava velikost hrbtišča nahrbtnika je zelo pomembna. Danes veliko stvari kupujemo po spletu. V kolikor modela nahrbtnika ne poznate, se temu izognite. Sam pri nakupu nahrbtnika le tega v trgovini vedno napolnim z vrvmi in ga imam nekaj minut na sebi, da ocenim njegovo kvaliteto nošenja. 
Večji kot je nahrbtnik, več opreme bomo nosili s sabo in še vedno bo premajhen. Vsak kilogram nepotrebne teže vpliva na hojo in srečo na planinskem izletu.


Poseben način nošnje nahrbtnikov

Leta 2003 sva z Bojanom Pollakom bila kot inštruktorja na tečaju v Nepalu. Tisto leto smo se odpravili v dolino Manang in proti gorskemu prelazu pod Chulijem. Bilo nas je okrog 40, opremo pa so nam nosili osli, ki so jo lahko prinesli le do prelaza, naprej pa zaradi velike količine snega ni bilo možno. Vedno sem občudoval tamkajšnje nosače, ki so velike tovore nosili s pomočjo trakov poveznjenimi čez glavo. Nekoč sem videl enega, ki je dneve nosil dva pralna stroja. Zdelo se mi je utrujajoče in že ob pogledu nanje me je vse bolelo. Sedaj pa sem sam dve uri nosil 40 kg sod s pomočjo konopljene vrvi poveznjene čez glavo. In ni bilo prav nič boleče, nerodno ali težko. Zanimivo, bil sem tako navdušen, da sem kasneje še nekajkrat na enak način nesel svoj nahrbtnik in še danes, ko imam opravka s težkim nahrbtnikom, sploh kadar gremo na reševanje v gorah, si dodatno še poveznem neskončno zanko čez glavo in jo namestim pod nahrbtnik. 

Preberite še:
Kako pravilno napolnim nahrbtnik? Ali so oblačila spodaj ali na vrhu?
https://www.pzs.si/novice.php?pid=14649 23. 1. 2022