PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


torek, 17. november 2020, ob 10. uri

Orientacija v prostoru brez planinske karte in kompasa 1.del

Orientacija pomeni določanje nebesne smeri po vzhajajočem se soncu; vzhodne smeri. Beseda izhaja iz latinske besede orient, ki pomeni vzhod. Orientacija v pokrajini je torej veščina, ki pomeni določanje strani neba, našega stojišča v pokrajini in smeri poti. Strokovni sodelavec PZS Matjaž Šerkezi nas bo v dveh delih s pomočjo naravnih znamenj popeljal v pravo smer.
Poznamo štiri glavne smeri neba in štiri stranske smeri neba, ki jih po mednarodnem dogovoru označujemo s črkami. Bodite pozorni ali so glavne smeri neba poimenovane v angleškem ali slovenskem jeziku.

orientacija1

Glavne in stranske strani neba prikazujemo z VETROVNICO.

orientacija2
Vir foto: https://www.wikiwand.com/sl/Kompas

Poznamo zanesljive in nezanesljive metode orientiranja v naravi.

orientacija3

Kompas je naprava, ki s pomočjo magnetne igle natančno pokaže sever. Določanje ostalih strani neba je potem otročje lahko.

orientacija4
Vir foto: https://vseved.mepi.si/wp-content/uploads/2016/08/Prirocnik_Topografija_in_orientacija_Jaka_Kregar.pdf

S pomočjo kompasa se orientiramo tako, da ga držimo vodoravno ali ga položimo na raven teren. Magnetna igla zaniha, in ko se umiri, se postavi v smer sever - jug. Del igle, ki kaže proti severu, je na večini kompasov obarvan z rdečo barvo. 
Zakaj magnetna igla kaže proti severu?

Zemlja je kakor velikanski magnet z magnetnima tečajema nedaleč od severnega in južnega zemljepisnega tečaja. Kompasova igla je namagnetena, zato se vrti, dokler en njen konec ne kaže proti severu, drugi pa proti jugu.
Pomembno: Pazi kam postaviš kompas, da ni pod njim ali v njegovi bližini kovinskih predmetov (ogrodje pod mizo, mobilni telefon ...), saj bo v tem primeru kazal napačno.
Poznamo tudi elektronski kompas. Aplikacijo kompas si lahko naložimo na telefon. 
Sonce vzhaja (zjutraj) na vzhodni strani neba, zahaja (zvečer) na zahodni. Okoli poldneva (ob 12. uri), ko je najvišje na obzorju, je na jugu. Takrat sence padajo proti severu. Ni pa takšno orientiranje natančno in nam služi le za grobo orientacijo, saj sonce ne vzhaja in zahaja vsak dan na isti točki in še manj točno na vzhodu in zahodu.

orientacija5
Vir foto: https://www.rad.sik.si/wp-content/uploads/2018/01/Jug-RAD.pdf

Po zimskem času je sonce najvišje na nebu ob 12. uri (poletni čas ob 13. uri). Če se takrat obrnemo proti soncu (ko je ta najvišje na nebu), smo obrnjeni proti jugu.  

Palica in senca

orientacija6Vir foto: https://www.activejunky.com/articles/how-to-navigate-by-the-sun

 

1. Na ravnem in sončnem območju zapičite palico v tla.

2. Označite konico sence palice s kamenčkom (1 na skici). Počakajte vsaj petnajst minut - senca se bo premaknila.

3. Konico nove sence označite z drugim kamenčkom (2 na skici).

4. Narišite črto med obema kamenčkoma. Prva točka približno označuje Zahod (W), druga pa približno Vzhod (E).

5. Postavite se tako, da bo zahod (W) na vaši levi in vzhod (E) na vaši desni ter glejte naravnost. Zdaj ste našli sever (N).

Opomba: Južno od ekvatorja je ravno obratno. Upoštevajte, da ta tehnika ne deluje v polarnih predelih zaradi kota sonca.

https://www.pzs.si/novice.php?pid=14661 16. 6. 2024