PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


petek, 20. november 2020, ob 14. uri

Z glavo do privlačnih ciljev

Pred nami je lep konec tedna, primeren za obisk gora. Izberite si planinske izlete, katerim boste kos in ne tvegajte. Ob vseh opozorilih za varno obiskovanje gora, nikar ne spreglejte ukrepa Vlade RS za zajezitev širjenja okužb s koronavirusom, da je vaše gibanje omejeno na občinske meje.
Idej za privlačne cilje, tudi znotraj občine, je veliko, a le s primerno opremo, znanjem in izkušnjami, opozarja strokovni sodelavec Planinske zveze Slovenije in gorski reševalec Matjaž Šerkezi: »Prišel je čas, ko je sneg pobelil gore in se tja lahko odpravijo le najizkušenejši, ki ne samo, da opremo imajo, ampak jo znajo uporabljati. Izpostavil bi znanje uporabe planinske in alpinistične opreme, ki je danes lahko dostopna, a nepravilna uporaba in neznanje uporabe za vsakega obiskovalca gora predstavlja veliko nevarnost in tveganje za poškodbe ali smrt. Obiskovanje zasneženih gora zahteva izkušenega planinca s širokim planinskim znanjem in tehnično usposobljenostjo.«

sneg_Matja___erkezi
Foto: Matjaž Šerkezi

Stopnja nevarnosti snežnih plazov na celotnem območju Julijskih Alp nad višino 1800 metrov je zmerna, druge stopnje po petstopenjski evropski lestvici, enako velja za Kamniško-Savinjske Alpe nad višino 2000 metrov, zato odsvetujemo obisk visokogorja, v kolikor niste vešči hoje v snegu in ne poznate nevarnosti snežni plazov. V nižje ležečih območjih je stopnja nevarnosti snežnih plazov majhna, prve stopnje, a so tla pomrznjena in spolzka, enako velja za gozdne poti, ki so pokrite z jesenskim listjem, pod njim pa se skrivajo led ali mokre korenine, ki zahtevajo previdnost pri hoji. »Med obvezno zimsko opremo, poleg osnovne, sodijo cepin in dereze (ne derezice!), plazovni trojček (žolna, sonda in aluminijasta lopata), topla oblačila in velika mera znanja, izkušenj in zdrave kmečke pameti. Znati pa je treba tudi pravočasno obrniti,« še dodaja Šerkezi. 
Glede na to, da smo na začetku zimske sezone, preverite delovanje plazovnih žoln in v kakšnem stanju je ostala tehnična oprema. Imejte v mislih, da naj bodo prvi koraki z derezami previdnejši, da se ponovno vzpostavi občutek, ki je čez poletje »zaspal«. »Poiščite pobočje z varnim iztekom in vadite hojo z derezami, zaustavljanje s cepinom ... Ko imate na nogah dereze, naj bodo na rokah rokavice, v roki pa cepin in ne pohodne palice. Svetujemo, da je glava pokrita s čelado, v nahrbtniku pa osnovna planinska oprema

 
V PZS pozivamo vse ljubitelje gora, da se ne izpostavljajte po nepotrebnem v gorah, da ne bo to botrovalo nesrečam in še dodatni obremenjenosti tako reševalnega kot medicinskega osebja.


Preberite še:
Zaradi številnih ukrepov prilagodite svoje gorske aktivnosti
https://www.pzs.si/novice.php?pid=14674 22. 2. 2024