PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


7. 12. 2016 / Kulturna prireditev

Med griči Beremo gore

Vrsta dogodkaKulturna prireditev
Kdaj7. 12. 2016 18:00
Traja do7. 12. 2016 (1 dni)
Zborno mestoMestna knjižnica in čitalnica Idrija
DruštvoPlaninsko društvo Idrija
Čeprav doma le med griči, smo na Idrijsko-Cerkljanskem od nekdaj redni bralci take in drugačne planinske literature. Kljub poplavi spletnih informacij si planinstva brez vodnikov in tudi leposlovnih knjig ne znamo predstavljati. Najbolj zvest pomočnik pa nam je Planinski vestnik, najstarejša slovenska revija, ki še izhaja. S svojimi vsebinami nam že 121 let ponuja roko in varno vodi med vsemi vprašanji, ki se zastavljajo na planinskih poteh. Ne le informira, nas tudi vzgaja. Nam Primorcem pa je še posebej drag, saj nas, v samo Slovencem pripadajočem jeziku, predstavlja kot narod.

Že od prvih številk je Idrijsko z vso okolico njegov tvoren člen. Od leta 1895 pa do danes skoraj ni številke, kjer ne bi bili omenjeni kraji, dejavnost ali ljudje, ki tu živijo. Saj smo v zgodovini vseh dejavnosti Planinske zveze Slovenije enakovredno zastopani pri razpoznavnih uspehih. Živimo tudi na zanimivem področju, vrednem predstavitve širšemu krogu, kar vsa leta skrbno počnejo sodelujoči, peresa vešči ambasadorji.

A najpomembneje je, da Berejo gore otroci. Da jim je branje v veselje, nam pove dejstvo, da naši mladi planinci že mnogo let uspešno sodelujejo na tekmovanju Mladina in gore. Na dejstvo, da so bili najuspešnejši v letu 2013 in 2015, smo še posebej ponosni. Ja kar veliko so morali brati.

7. decembra bomo v Mestni knjižnici in čitalnici v Idriji brali skupaj. Brali bomo z otroki, njihovimi mentorji, člani uredniškega odbora Planinskega vestnika, njegovimi sodelavci, planinci in bralci kar tako. Brali bomo najstarejšo revijo, planinske prispevke od tu in tam in brali bomo zajetno skladovnico knjig, ki je izpod peres sodelujočih na tokratni prireditvi, spolzela v imenitne knjižne izdelke in z branjem v naša srca. Poleg tega bo v istem prostoru na ogled tudi razstava, ki jo je pripravila Planinska zveza Slovenije ob 120. obletnici izhajanja našega Planinskega vestnika.

Dobimo se ob 18. uri.

Organizator dogodka: Mestna knjižnica in čitalnica Idrija & Planinsko društvo Idrija

https://www.pzs.si/koledar.php?pid=14708 30. 3. 2020