PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


četrtek, 11. februar 2021, ob 14. uri

Varneje v gore pozimi – hoja, gibanje in oprema (video)

Pravljična zimska podoba gora se lahko prav hitro spremeni v veliko nevarnost, če za vzpon nismo ustrezno poučeni, pripravljeni in opremljeni. Matjaž Šerkezi je na spletnem predavanju poučil o osnovah varnega gibanja v zimskih razmerah v gorskem svetu. Ob tem še povabilo na novo torkovo predavanje z Robertom Pritržnikom za tiste, ki bi se radi podali na obisk gora s turnimi smučami.
Za pot, ki jo poleti prehodimo v eni uri, v zimskem času ponavadi potrebujemo dve uri ali več. Poleg tega pa poleg planinskih čevljev potrebujemo pripomočke za hojo v ledu in snegu; cepin in dereze, plazovni trojček. Seveda moramo vse omenjene pripomočke znati uporabljati, nasprotno so lahko prej ovira ali pa postanejo celo smrtno nevarni. Potrebno se je tudi primerno in pravilno obleči, izbrati prave planinske čevlje in planinskih nahrbtnik.

Strokovni sodelavec Planinske zveze Slovenije in inštruktor gorskega reševanja Matjaž Šerkezi je v sodelovanju z zavarovalnico Generali pripravil spletno predavanje, v katerem je opozoril na nevarnosti zimske hoje v gore.

V torek, 16.2., bo na temo varnega obiskovanja gora novo predavanje. Turno smučanje je tokratna tema.

1080_x_1080_TURNO_SMUCANJE_1

Robert Pritržnik, športni pedagog, gorski reševalec, načelnik komisije za gorske športe (KGŠ) pri PZS in selektor slovenske turno smučarske reprezentance, bo na spletnem predavanju predstavil:

  • kako varno začeti s turnim smučanjem,
  • kje pridobiti osnovna znanja,
  • kakšna je osnovna osebna in tehnična oprema,
  • kam se odpraviti na prvo turno smuko,
  • katere so najpogostejše napake pri turnem smučanju,
  • glavne mejnike pri razvoju turnega smučanja doma in v svetu,
  • organiziranost turnega smučanja v Sloveniji in v svetu,
  • glavne projekte KGŠ (Dan turnega smučanja, Šolar na turne smuči, Slovenski pokal v turnem smučanju).

 

https://www.pzs.si/novice.php?pid=14798 1. 12. 2022