PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


sobota, 13. februar 2021, ob 20. uri

Aleš Česen in Luka Stražar prejemnika Bloudkove plakete

Odbor za podeljevanje Bloudkovih priznanj, najvišjih priznanj Republike Slovenije na področju športa, je za leto 2020 podelil 4 Bloudkove nagrade in 12 Bloudkovih plaket. Na prireditvi, ki je bila letos virtualna, je uspešna naveza Česen Stražar prejela Bloudkovo plaketo.
Devetčlanski odbor pod vodstvom predsednika Viktorja Grošlja in podpredsednice Mateje Svet je letošnje nagrajenke in nagrajence izbral na podlagi preteklih dosežkov in po načelih enakopravnega priznavanja vrhunskih dosežkov na vseh nivojih športa - od športa otrok in mladine ter šolskega športa, športne rekreacije, športa na lokalni ravni, strokovnega dela v športu in seveda področja vrhunskega športa - tako neinvalidov, kot športnikov invalidov.

latok_1_strazar_livingstone_cesen_foto_tom_livingstone_2
Luka Stražar, Tom Livingstone in Aleš Česen (foto Tom Livingstone)

Odbor je v obrazložitvi za Bloudkovo plaketo za navezo Česen-Stražar zapisal: "Najuspešnejšima slovenskima alpinistoma, Alešu Česnu in Luku Stražarju, in njunemu britanskemu kolegu Tomu Livingstonu je avgusta 2018 uspelo preplezati 2400-metrsko smer v severnem ostenju gore Latok I in se povzpeti na 7145 metrov visok vrh nad pakistanskim ledenikom Čoktoj. S tem so se v zgodovino vpisali z drugim vzponom na ta pakistanski sedemtisočak in prvim uspešnim vzponom s severne strani. Za izjemen vzpon sta Luka in Aleš prejela najprestižnejšo nagrado v alpinizmu zlati cepin, ki pa sta ga za svoje alpinistične dosežke prejela že drugič. Preplezana smer, ki so jo alpinisti poimenovali kar s svojimi priimki Česen-Livingstone-Stražar, velja za eno najpomembnejših dejanj svetovnega in slovenskega alpinizma. Po 40 letih neuspešnih poskusov in tudi nekaj žrtev je bil namreč urok Latoka I - preplezati na vrh s severa - končno razrešen."

Na odbor za podelitev letošnjih nagrad in priznanj je prispelo kar 88 vlog za 71 nominirancev. Za nagrade je bilo podanih 46 predlogov, za plakete pa 27. To je največ v zadnjih letih in skoraj dvakrat več kot na primer leta 2014, je pojasnil Grošelj, dvakratni dobitnik Bloudkove nagrade.
Barbara Gradič Oset

 

https://www.pzs.si/novice.php?pid=14804 15. 7. 2024