PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


četrtek, 18. februar 2021, ob 11. uri

Snežni plazovi pred domačim pragom – novo predavanje

Obisk zasneženih gora je izjemno doživetje. Pomembno pa je, da poznamo tudi nevarnosti, ki prežijo na nas. Tokrat bo Miha Pavšek predstavil glavne dejavnike za nastanek plazov in kakšne so priprave na zimski obisk gora.
Zima je čarobna, a je tudi nevarna predvsem zaradi nepredvidljivih plazov. Nudi pa čudovito preživljanje časa v gorah peš in na turnih smučeh.

Miha Pavšek bo na spletnem predavanju, 23.2. ob 18.uri, predstavil:

  • Kateri so glavni dejavniki za nastanek in proženje snežnih plazov?
  • Katera so najbolj plazovita območja v Sloveniji?
  • Zakaj je danes največ nesreč s snežnimi plazovi med obiskovalci gora in v času, ko je nevarnost proženja snežnih plazov »samo« tretje stopnje?
  • Kakšne so strategije načrtovanja poti in drugih preventivnih ukrepov za varnejše gibanje prek/na/ob plazovitem območju.
1080_x_1080_PLAZOVI_1
Kdo je Miha Pavšek?
Raziskovalec, planinski vodnik (ABDG, PD Onger Trzin) in inštruktor planinske vzgoje PZS, športnik »od glave do pete«, tudi poveljnik CZ v domači občini. Po izobrazbi je diplomirani geograf in etnolog, magister geografije, specializiran na področju upravljanja z naravnimi nesrečami, še posebej snežnimi plazovi. Od leta 1993 je zaposlen na ZRC SAZU Geografskem inštitutu Antona Melika, med številnim nalogami in projekti v okviru inštituta so tudi redne letne meritve malih ledenikov pod Triglavom in Skuto. Trenutno sodeluje pri dveh projektih, v okviru katerih se ukvarja s snežnimi plazovi, to sta čezmejni (SI AT) CROSSRISK/Javna opozorila - zmanjšanje tveganj zaradi padavin in snežne odeje in domači (ARRS) Upravljanje lavinske nevarnosti s pomočjo klasifikacije reliefa.

 

https://www.pzs.si/novice.php?pid=14810 21. 6. 2021