PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


četrtek, 25. februar 2021, ob 14.15 uri

Mozirska koča na Golteh po požaru uničena

Vzrok požara, ki je uničil priljubljeno planinsko Mozirsko kočo na Golteh (1356 m), še ni znan. Kriminalisti bodo v naslednjih dneh nadaljevali z ogledom pogorišča. Uničena planinska koča predstavlja veliko škodo za lastnico koče Planinsko društvo Mozirje, kot tudi za celotno planinsko organizacijo.
Na Upravi RS za zaščito in reševanje so ob 19.27 prejeli klic osebe iz Mozirja, da je na Golteh videti požar. »Mozirski gasilci smo se takoj aktivirali in poklicali še pet sosednjih društev in se odpeljali na pogorišče. Vsega skupaj je sodelovalo 88 gasilcev z 16 vozili. Zaradi poledenele ceste in strmega pobočja okoli stavbe je bilo gašenje oteženo. Ko smo prispeli na območje, je bilo videti, da je požar že močno zajel kočo. Tako da je bilo samo reševanje koče težko, predvsem smo želili omejiti požar. Sam požar smo gasili dve uri. Tukaj ostajamo toliko časa, dokler se bo še kadilo,« je povedal vodja intervencije Stane Weiss.

golte4

Med prvimi gasilci je bil tudi predsednik PD Mozirje Boštjan Goličnik, ki je vidno pretresen nad samim dogodkom. »Še vedno ne morem verjeti, da se je to zgodilo našemu društvu. Ta koča je bila zelo pomembna za naše društvo. Lani smo sklenili pogodbo z novo najemnico in te dni smo se z njo pogovarjali o podaljšanju, saj smo bili obojestransko zadovoljni. Koča je bila v poletnem času zelo lepo obiskana in planinci so hvalili osebje in ponudbo. Prehitro je, da bi lahko karkoli govorili o poteku sanacije, načrtih za prihodnost in sami gmotni škodi. Za nas je škoda ogromna, četudi je bila koča zavarovana. Dobivam številne klice krajanov, ki nas podpirajo in bodrijo. Koča je že v preteklosti že dvakrat pogorela, zdaj tretjič in vem, da bo tudi v prihodnje tukaj nekje stala nova koča,« je vseeno optimističen predsednik.

golte5

Mozirska koča na Golteh, ena najstarejših koč v Sloveniji, stoji na južnem pobočju Boskovca. Prvo Mozirsko kočo je zgradila Savinjska podružnica SPD in jo odprla 5. oktobra 1896. Prvič je koča pogorela v času druge svetovne vojne in drugič v gozdnem požaru julija 1950. Po zadnjih obnovah je bilo v dveh gostinskih prostorih 70 sedežev in nadstrešju 57 ležišč. Zaradi ukrepov omejitve širjenja koronavirusa je bila koča zaprta, njena najemnica Alenka Vetrih jo je redno obiskovala in urejala. Nazadnje je bila v njej v torek in po njenih besedah je bilo vse videti v normalnem stanju.
Mozirski planinci so v zadnjih letih temeljito obnovili kočo. Prenovili so notranjost, izvedli energetsko sanacijo, predlani so uredili še izolacijo zunanjosti in fasado.

golte3

»Pogorela Mozirska koča na Golteh je velika izguba za Planinsko društvo Mozirje in celotno slovensko planinstvo. Koča je še posebej priljubljena med obiskovalci v širši regiji, ki jo redno obiskujejo in za mnoge predstavlja »drugi dom«. Pogorišče smo si danes ogledali skupaj s predstavniki društva, ki so na terenu že od včeraj in se dogovorili o prvih korakih. V naslednjih dneh se bosta sestalo vodstvo PZS in društvo ter se dogovorili o nadaljnjih korakih,« je dejal generalni sekretar Damjan Omerzu.

golte1

Ob tem je Omerzu poudaril, da se v PZS močno zavedamo problemov s požarno varnostjo in zato smo lani z Zavarovalnico Triglav v 11. sezono vseslovenske akcije Očistimo naše gore posvetili ravno temu področju. V ta namen smo med 52 planinskih koč po Sloveniji, ki so se prijavile na razpis, razdelili 152 protipožarnih ampul.
Vso zainteresirano medijsko javnost in planince prosimo, da se v prihodnjih dneh zaradi preiskave požara in zavarovanega območja ne gibljejo v okolici koče.

Zapisala in fotografirala: Barbara Gradič Oset

----------------------
Objave v medijih:
V Mozirju pretreseni: Še vedno ne morem verjeti. - Siol.net
Kriminalisti ugotavljajo, zakaj je pogorela Mozirska koča - Rtvslo.si
Ognjeni zublji pogoltnili Mozirsko kočo na Golteh: 'Ni bilo več rešitve' - 24ur.com
'Pred očmi je zgorelo vse, v kar smo leto dni vlagali trud in prihranke' - Svet na Kanalu A
Mozirska koča pogorela že tretjič - Slovenske novice
Nedavno obnovljena Mozirska koča na Golteh v celoti pogorela, požar pomagali gasiti domačini - vecer.com
Mozirska koča je pogorela do tal - Dnevnik
Požar popolnoma uničil Mozirsko kočo na Golteh - metropolitan.si
V oddaljenih kočah je ključna preventiva - Delo
Ogenj uničil Mozirsko kočo - Večer
Mozirska koča je pogorela do tal - Dnevnik
Ogenj pogoltnil kočo - Primorski dnevnik
FOTO: Dan razkril grozljive razsežnosti požara na Golteh - novice.svet24.si
Zgorela Mozirska koča na Golteh (foto, video) - Celje.info
Planinske koče na Celjskem gorijo: tako je pogorela Mozirska koča na Golteh (FOTO) - Reporter.si
Mozirska koča na Golteh pogorela do tal, vzrok še ni znan #foto #video - velenjcan.si
Mozirska koča po požaru povsem uničena - Gore in ljudje
Velik požar: Od koče ni ostalo ničesar - zurnal24.si
Zakaj je pogorela Mozirska koča na Golteh? Grozljive slike! - emaribor.si
PD Mozirje načrtuje obnovo pogorele Mozirske koče, pomagate lahko tudi vi - Koroške novice
Nova Mozirska koča pod streho že letos? - Novi tednik
Na prenovo čaka večji del planinskih koč - Nedeljske novice
Divjanje ognja se je videlo iz doline - Nedeljski dnevnik
Zakaj je zagorelo, še ni znano - Večer
Kriminalisti zavarovali določene sledi - Dnevnik
https://www.pzs.si/novice.php?pid=14826 17. 6. 2024