PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


sreda, 7. april 2021, ob 13. uri

Markacija je kot mična gospodična, ki ji slediš

»Markacisti so nevidna naveza vseh obiskovalcev gorskega sveta. Zaradi njih je obisk gora varnejši,« je poudaril vodja odbora za usposabljanje in preventivo pri PZS Uroš Kuzman.
Obiskovanje gora je priljubljena slovenska prostočasna dejavnost. Organizirano planinstvo, ki zagovarja etični odnos do narave, ohranjanje planinskih vrednost in trajnostnega razvoja gorskih območij, ima skoraj 130 letno tradicijo. V vseh teh letih je bilo veliko prostovoljnega dela vloženega v gradnjo, vzdrževanje in opremljanje planinskih poti. Dobro označene in vzdrževane planinske poti so nujne za varnejši in brezskrbnejši obisk planinskega sveta, ki vsako leto premami večje število obiskovalcev. V Planinski zvezi Slovenije želimo s serijo intervjujev z različnimi sogovorniki izpostaviti pomen urejenih planinskih poti za varno obiskovanje gorskega in planinskega sveta ter njihov pomen za zeleni turizem, ki bo v prihodnje pogosta izbira še tako zahtevnih obiskovalcev Slovenije.

Uro__Kuzman___markacija
Uroš Kuzman (Foto: osebni arhiv)
Tokrat je na vprašanja odgovoril stand-up komik, doktor matematike in vodja odbora za usposabljanje in preventivo pri PZS Uroš Kuzman.
Vaša prva asociacija/misel ob pogledu na markacijo?
Vabilo! Markacija je kot mična gospodična, ki ti šepeta: »Zaupaj, vem, kam greva, in ne bo ti žal!«

Varna pot je urejena pot. Kakšna je tovrstna pot?
Varna pot je kot varna cesta. Morda te na cilj ne pripelje najhitreje, vseeno pa nima grbin, lukenj in nezavarovanih mest, kjer bi lahko zletel z nje.


Zakaj so potrebne urejene, markirane poti?
V planinstvu pogosto uporabimo besedo »naveza«, ki ima poleg alpinističnega tudi globlji pomen. Hoditi pred nekom, skrbeti za njegovo varnost... Markacisti so nevidna naveza vseh obiskovalcev gorskega sveta. Zaradi njih je obisk gora varnejši.

Dogodivščina s planinske poti ...
V Bolgariji je označevanje poti malce drugačno kot pri nas. Vsaka pot je označena s svojo barvo, le te pa se nato ujemajo z barvo poti na karti. To je super, ker vseskozi veš, po kateri poti hodiš! Problem pa nastane, ko rdeča barva v naravi zbledi do oranžne. Takrat se na primer lahko kakšni slovenski skupini zgodi, da po eni uri hoje pride nazaj na začetek pohoda, saj je namesto vzpona na vrh sledila krožni učni poti... Pa ne me vprašat, kdo je bil njihov vodnik ;)

Preberite še:
-------

Če je markacija, je tudi planinska pot
V PZS smo veseli, da so v parlamentarno proceduro vložene spremembe Zakona o planinskih poteh

https://www.pzs.si/novice.php?pid=14901 16. 4. 2021