PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


ponedeljek, 26. april 2021, ob 9. uri

»Markacije so nekakšen angel varuh mojih potepov«

»Moja prva asociacija ob pogledu na markacijo je, da sem na pravi poti,« je povedal založnik, publicist in planinec Samo Rugelj.
Obiskovanje gora je priljubljena slovenska prostočasna dejavnost. Organizirano planinstvo, ki zagovarja etični odnos do narave, ohranjanje planinskih vrednost in trajnostnega razvoja gorskih območij, ima skoraj 130 letno tradicijo. V vseh teh letih je bilo veliko prostovoljnega dela vloženega v gradnjo, vzdrževanje in opremljanje planinskih poti. Dobro označene in vzdrževane planinske poti so nujne za varnejši in brezskrbnejši obisk planinskega sveta, ki vsako leto premami večje število obiskovalcev. V Planinski zvezi Slovenije želimo s serijo intervjujev z različnimi sogovorniki izpostaviti pomen urejenih planinskih poti za varno obiskovanje gorskega in planinskega sveta ter njihov pomen za zeleni turizem, ki bo v prihodnje pogosta izbira še tako zahtevnih obiskovalcev Slovenije.

samo_Rugelj
Samo Rugelj (foto: osebni arhiv)

Vaša prva asociacija ob pogledu na markacijo?

Moja prva asociacija je, da sem na pravi poti. V hribe in gore ponavadi hodim iz sproščujočih, meditativnih razlogov, zato me markacija ob poti pomirjajo in lahko razmišljam o drugih rečeh.

Varna pot je urejena pot. Kakšna je tovrstna pot?

Taka pot je vidna v vseh vremenskih pogojih, torej je običajno tudi markirana. Markirana v smislu, da na kakih izpostavljenih predelih od ene markacije vidimo naslednjo, zato se ne moremo izgubiti niti v megli, dežju, oblakih itn.

Zakaj so potrebne urejene, markirane poti?

Iz več razlogov. Osnovni so seveda varnost, vidnost, utrjenost poti itn. Drugi je seveda ta, da se markirane od drugih poti razlikujejo v tem, da vemo, da nekdo skrbi zanje, da po njih stalno nekdo hodi in da je zaradi tega tudi prav hoditi po njej. Pri neoznačenih poteh je vedno dilema, kaj so te poti.

Dogodivščina s planinske poti ...

Tega je polno. V skalovju se hitro nekam zaplezaš, potem pa ugotoviš, da markacije peljejo drugam. V gozdovih, ko stečeš, spet pogosto spoznaš, da te je kaka potka zapeljala in si pozabil gledati markacije. Markacije so nekakšen angel varuh mojih potepov po naravi in hribovju.

Preberite še:
Markacija je kot mična gospodična, ki ji slediš
Če je markacija, je tudi planinska pot

https://www.pzs.si/novice.php?pid=14927 12. 5. 2021