PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


petek, 19. maj 2023, ob 7.30 uri

Srečanja z volkom | nova zgibanka združenja CAA

Kot medved, ris in divja mačka je tudi volk pomemben član biotske raznovrstnosti in ekosistema, ki je z njim povezan. Zaradi okoljskih in socio-ekonomskih sprememb ter strogega režima zaščite, volk od 70-tih let znova naseljuje svoj prvotni življenjski prostor. Ta priporočila predstavljajo splošno usmeritev za vaš doprinos k varnosti pri srečanju z volkom in pri navzočnosti psov čuvajev.
Komisija za varstvo narave in urejanje alpskega prostora CAA je pripravila zgibanko Srečanja z volkom. Zgibanka je na voljo v vseh jezikih članic - poleg slovenskega so na voljo tudi v nemškemitalijanskemfrancoskem in angleškem jeziku. Alpska planinska združenja zagovarjajo spoštljivo sobivanje človeka in prostoživečih živali. Te se običajno umaknejo takoj, ko zaznajo človeka. Enako velja za volka in rjavega medveda. Že nekaj let sta obe vrsti znova zastopani v nekaterih predelih Alp.

Verjetnost, da bi v naravi srečali volka, je majhna. Plašni plenilci se običajno izogibajo neposrednemu stiku z ljudmi. Če kljub vsemu pride do srečanja, se običajno hitro umaknejo. Napadi volkov na ljudi so zelo redki in znani le za živali s steklino, živali pod stresom v času lova in za živali, ki nimajo možnosti pobega.

zgibanka_srecanja_z_volkom

Prostoživeči, zdravi volkovi zato za planince praktično ne predstavljajo nobene nevarnosti. Vodniki psov pa naj imajo svoje pse v bližini, da jih volk v primeru srečanja ne poškoduje.

PDF Srečanja z volkom

 Združenje planinskih organizacij alpskega loka - CAA
 
Osem vodilnih planinskih organizacij v državah na območju Alp, med katerimi je tudi PZS, tesneje sodeluje že od leta 1995. Iz sprva neformalne oblike sodelovanja je leta 2004 nastalo formalno Združenje planinskih organizacij alpskega loka (Club Arc Alpin - CAA).
 
CAA, ki preko svojih članic združuje preko 2 mio planincev, promovira planinstvo ter skrbi za izmenjevanje informacij in primerov dobre prakse med članicami. Na področju Alp koordinira in predstavlja skupne interese osmih planinskih organizacij na področju planinstva, varstva gorske narave ter urejanje alpskega prostora s poudarkom na sodelovanjem v organih Alpske konvencije. Dejavnost združenja se v pretežni meri izvaja v:
  • komisiji za koče in poti,
  • komisiji za planinske športe, usposabljanje in varnost ter
  • komisiji za varstvo narave in urejanje alpskega prostora.
 
caa_clanice
https://www.pzs.si/novice.php?pid=15098 16. 7. 2024