PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


petek, 17. september 2021, ob 21.05 uri

Lukan, Rakovec, Peharc, Vezonik in Sudar v polfinalu SP Moskva v balvanih

Vita Lukan, Lučka Rakovec, Anže Peharc, Gregor Vezonik in Zan Lovenjak Sudar so v Moskvi napredovali v polfinale svetovnega prvenstva v balvanskem plezanju 2021, ki je na sporedu v soboto, 18., in nedeljo, 19. septembra. Med polfinalisti pa ni aktualnega evropskega prvaka Jerneja Kruderja in olimpijke Mie Krampl.
V sobotni polfinale najboljših 20 sta od slovenske četverice že dopoldne napredovali Vita Lukan (ŠPO PD Radovljica), s štirimi vrhovi in petimi conami na 11. mestu, in Lučka Rakovec (PK FA), s tremi vrhovi in štirimi conami na 13. mestu. "S kvalifikacijami sem zadovoljna, ker sem se dokaj varno uvrstila v polfinale. Plezanje je bilo dobro, ne morem reči, da popolno, bilo je nekaj napak, ki jih lahko jutri popravim, ampak glede na postavitev in konfiguracijo stene sem zadovoljna, ker je bila precej tehnična runda, ki mi ne leži najbolj. Za polfinale nimam hudih pričakovanj, ker to ni moja primarna disciplina, a kot za vsako tekmo bom poskusila dati vse od sebe in čim boljše odplezati, paziti, da se mi ne pripetijo neumne napake, da bo čim manj zdrsov in se bom pametno lotila balvanov, potem pa upam na čim boljši rezultat," je vtise strnila Lukanova. Polfinale je bil žal predaleč za olimpijko Mio Krampl (AO PD Kranj), ki je kvalifikacije sklenila na 29. mestu, čaka pa jo še tekmovanje v težavnosti, in Katjo Debevec (PK Scena) na 25. mestu, za katero se je SP končal. 

SP-balvani-vita-lucka-foto-grega-valancic-sportida_1
Vita Lukan in Lučka Rakovec (foto Grega Valančič/Sportida)

Popoldne so se v kvalifikacijah pomerili tudi moški, med njimi pet Slovencev. Najuspešnejši je bil Anže Peharc (AO PD Kranj), ki je s štirimi vrhovi in petimi conami dosegel peti rezultat. "S kvalifikacijami sem zelo zadovoljen, končno sem pokazal to, kar znam - se mi je kar odvalil kamen od srca. Nisem veliko razmišljal o rezultatu, ampak se samo prepustil plezanju in rezultat je bil odličen. V polfinalu bom ohranil tak pristop, ker je, kot kaže, šlo zelo dobro, poskusil bom sproščeno odplezati. Dvajset najboljših nas gre tja in iz izkušenj vem, da se v polfinalu lahko zgodi karkoli. Poskusil bom dati vse od sebe, ohraniti mirno glavo, in bom videl, kaj se zgodi," je povedal 24-letni Tržičan, ki je leta 2017 že osvojil bronasto medaljo na evropskem prvenstvu v balvanskem plezanju.

V polfinale sta napredovala tudi Gregor Vezonik (AK Ravne), tretji na SP v balvanih v Innsbrucku 2018, s tremi vrhovi in štirimi conami 17. v kvalifikacijah, ter Zan Lovenjak Sudar (AK Ravne), s tremi vrhovi in petimi conami na 19. mestu. Svetovno prvenstvo se je že končalo za Matica Kotarja (PK Kamnik) na 33. mestu in nepričakovano za evropskega prvaka 2020 v balvanih Jerneja Kruderja (ŠPO PD Celje Matica), tudi svetovnega podprvaka 2014, ki se je zgolj z enim vrhom in tremi conami uvrstil na 57. mesto.

SP_balvani_anze_gregor_zan_foto_grega_valancic_sportida
Anže Peharc, Gregor Vezonik in Zan Lovenjak Sudar (foto Grega Valančič/Sportida)

Polfinale najboljše dvajseterice in finale najboljših šestih bosta za ženske na sporedu v soboto, za moške pa v nedeljo. Finale bo na svojem 2. programu prenašala tudi TV Slovenija. SP v težavnostnem plezanju z 10 predstavniki slovenske reprezentance se začne v ponedeljek. 

petek, 17. september
15.30 kvalifikacije BALVANI moški

sobota, 18. september
9.00 polfinale BALVANI ženske (IFSC v živo)
17.00 finale BALVANI ženske (prenos na TV Slovenija) (IFSC v živo)

nedelja, 19. september
9.00 polfinale BALVANI moški (IFSC v živo)
17.00 finale BALVANI moški (vključitev v prenos na TV Slovenija) (IFSC v živo)

-------------------------
Povezane novice: 
SP v športnem plezanju Moskva 2021 | urnik | prenosi na TV Slovenija
Mia Krampl s svojim drugim najboljšim časom 23. v hitrosti na SP Moskva
https://www.pzs.si/novice.php?pid=15232 22. 9. 2023