PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


nedelja, 19. september 2021, ob 18.40 uri

Anže Peharc šesti na svetovnem prvenstvu v balvanskem plezanju Moskva 2021

Slovenski športni plezalec Anže Peharc si je na svetovnem prvenstvu v balvanskem plezanju priplezal šesto mesto. Tržičan se je v Moskvi kljub močno oguljeni koži na blazinicah in povitih prstih boril do konca in tako dosegel svojo najboljšo uvrstitev na svetovnih prvenstvih. Med deseterico najboljših balvanistov sta se uvrstila tudi Zan Lovenjak Sudar in Lučka Rakovec.
Že v kvalifikacijah je bil od Slovencev najuspešnejši Anže Peharc (AO PD Kranj), ki je odlično pripravljenost pokazal tudi v balvanskem polfinalu, kjer je z dvema vrhovoma in tremi conami dosegel peti rezultat in se tako prvič v svoji karieri uvrstil v finale svetovnega prvenstva. Kljub zaradi oguljene kože povitim prstom, ki so mu onemogočali boljši oprijem, se je vztrajno boril na finalnih balvanih, vendar sta dve osvojeni coni zadoščali le za šesto mesto. "V finalu sem pričakoval boljše plezanje, a me je ustavila moja koža, tako da s končnim rezultatom ne morem biti zadovoljen, a dal sem svoj maksimum. Po eni strani sem zelo zadovoljen, da sem šel malo čez sebe, po drugi strani pa zelo razočaran, ker mislim, da sem bil pripravljen za veliko več, kot sem na žalost pokazal v finalu. Moje plezanje v kvalifikacijah je bilo zelo dobro, začel sem s svežo kožo, v polfinalu še nisem imel težav, vesel pa sem, da sem vse runde plezal sproščeno, kar je bil moj cilj za to prvenstvo," je vtise strnil 24-letni Tržičan, ki je leta 2017 že osvojil bronasto medaljo na evropskem prvenstvu v balvanskem plezanju, leta 2019 pa enkrat stopil tudi na tretjo stopničko svetovnega pokala v tej disciplini.

anze_peharc_moskva_foto_luka_fonda
Anže Peharc šesti na svetovnem prvenstvu v balvanskem plezanju Moskva 2021 (foto Luka Fonda)

Svetovni prvak v balvanskem plezanju je postal Japonec Kokoro Fujii, srebro si je priplezal Japonec Tomoa Narasaki, bron pa Francoz Manuel Cornu. V polfinalu sta od Slovencev nastopila tudi Zan Lovenjak Sudar (AK Ravne), ki je z vrhom in štirimi conami na devetem mestu dosegel svojo najboljšo uvrstitev na velikih tekmovanjih, Gregor Vezonik (AK Ravne), ki je bil tretji na SP v balvanih v Innsbrucku 2018, pa je s tremi conami prvenstvo končal na 16. mestu. 

SP_balvani_anze_gregor_zan_foto_grega_valancic_sportida
Anže Peharc na 6., Gregor Vezonik na 16. in Zan Lovenjak Sudar na 9. mestu na SP v balvanih v Moskvi (foto Grega Valančič/Sportida)

V ženski konkurenci sta se na balvanskem prvenstvu najbolje odrezali Lučka Rakovec (PK FA) na desetem in Vita Lukan (ŠPO PD Radovljica) na 15. mestu, kar je za obe najboljša uvrstitev na SP v tej disciplini. "Moje plezanje v polfinalu je bilo kar solidno, na žalost nisem uspela preplezati prvega balvana, v drugem sem naredila malo preveč poskusov, sem pa vesela, da sem uspela zadnjega preplezati v prvem poskusu. Z uvrstitvijo sem zadovoljna, a ker sem videla, kako blizu je bilo finale, je malo grenkega priokusa, a tudi z desetim mestom sem zadovoljna. Vseeno pa komaj čakam tudi težavnost," je dejala 20-letna Rakovčeva.

SP-balvani-vita-lucka-foto-grega-valancic-sportida_1
Vita Lukan je SP v balvanih sklenila na 15., Lučka Rakovec pa na 10. mestu (foto Grega Valančič/Sportida)

Olimpijka in svetovna podprvakinja v težavnosti Mia Krampl (AO PD Kranj) je bila v Moskvi 23. v hitrosti in 29. v balvanih, Katja Debevec
 (PK Scena) je svetovno prvenstvo v balvanih sklenila na 25. mestu, Matic Kotar (PK Kamnik) na 33. mestu in Jernej Kruder (ŠPO PD Celje Matica) nepričakovano na 57. mestu.

Svetovno prvenstvo v težavnostnem plezanju se začenja jutri, ko kvalifikacije čakajo deset članov slovenske reprezentance v športnem plezanju pod vodstvom selektorja Gorazda Hrena in trenerjev Luke Fonda in Domna ŠvabaMio KramplLučko RakovecVito LukanLano SkušekTjašo SlemenšekAnžeta PeharcaLuko PotočarjaDomna ŠkoficaMartina Berganta in Milana Preskarja.

Urnik svetovnega prvenstva Moskva 2021

ponedeljek, 20. september
9.00 kvalifikacije TEŽAVNOST moški in ženske

torek, 21. september
9.00 polfinale TEŽAVNOST moški in ženske (IFSC v živo)
19.00 finale TEŽAVNOST moški (prenos na TV Slovenija) (IFSC v živo)
20.00 finale TEŽAVNOST ženske (prenos na TV Slovenija) (IFSC v živo)

Iskrene čestitke in uspešno tudi v težavnosti!

Manca Ogrin

------------------------
Medijske objave:
Peharc s povitimi prsti ni mogel višje v finalu (TV Slovenija)
Kokoro Fujii igraje do naslova prvaka, med elito tudi Anže Peharc (MMC RTV Slovenija)
Peharc do svoje najboljše uvrstitve na svetovnih prvenstvih (Delo)
Peharc šesti na SP (Siol.net)
Peharc s povitimi prsti do šestega mesta v Moskvi (STA)
Anže Peharc šesti v Moskvi (SI21.com)
Anže Peharc šesti na svetovnem prvenstvu v balvanskem plezanju Moskva 2021 (Morel)

-------------------------
Povezane novice: 
SP v športnem plezanju Moskva 2021 | urnik | prenosi na TV Slovenija
Mia Krampl s svojim drugim najboljšim časom 23. v hitrosti na SP Moskva
Lukan, Rakovec, Peharc, Vezonik in Sudar v polfinalu SP Moskva v balvanih
Rakovčeva in Lukanova med najboljših 15 na SP v balvanskem plezanju v Moskvi
Anže Peharc v finale SP Moskva 2021 v balvanih
https://www.pzs.si/novice.php?pid=15242 15. 7. 2024