PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


ponedeljek, 20. september 2021, ob 15.50 uri

Osem Slovencev v polfinale SP v težavnostnem plezanju Moskva 2021

V polfinale svetovnega prvenstva v težavnostnem plezanju v Moskvi je napredovalo osem od desetih slovenskih reprezentantov: Lučka Rakovec, Vita Lukan, Mia Krampl, Lana Skušek, Tjaša Slemenšek, Luka Potočar, Domen Škofic in Martin Bergant. Polfinale in finale sta na sporedu v torek, 21. septembra.
V polfinale so napredovale vse Slovenke na startu SP v težavnostnem plezanju. Med njimi se je najbolje odrezala Lučka Rakovec (PK FA) s četrtim rezultatom kvalifikacij: "S svojim plezanjem sem kar zadovoljna, še posebej s prvo smerjo, ki sem jo uspela zlesti, v drugi sem naredila manjšo napako, zdrsnilo mi je in sem nekoliko prehitro padla. Stena mi je drugače zelo všeč, ni preveč previsna, kar mi leži." Vita Lukan (ŠPO PD Radovljica) se je uvrstila na šesto mesto: "S svojim plezanjem sem na pol zadovoljna, ker v prvo smer nisem šla najbolj sproščeno. Rezultat je bil še kar v redu, plezala pa bi lahko bolj tekoče in sproščeno. Upam, da se uspem do jutri tudi v glavi malo bolje pripraviti na tekmo in pokazati, kar znam, kar sem tudi že potrdila na prejšnjih tekmah. Stena se mi zdi super, smeri so dobre za plezati."

Svetovna podprvakinja v težavnosti Mia Krampl (AO PD Kranj) je kvalifikacije sklenila na devetem mestu: "S svojim plezanjem sem kar zadovoljna, sploh z drugo smerjo, v prvi sem plezala zelo živčno, saj se morala prebiti led, a sem dobro odplezala, v drugi smeri pa sem tudi, dokler nisem padla, plezala zelo dobro in tekoče, za zadnji gib pa se narobe postavila, drugače bi verjetno lahko naredila še kak gib več. Druga smer bi načeloma lahko bila boljša, a sem kar zadovoljna." Skozi kvalifikacijsko sito sta v polfinale priplezali tudi Lana Skušek (PK Scena) z 20. in Tjaša Slemenšek (Šaleški AO) s 23. rezultatom prvega tekmovalnega kroga. 

SP_tezavnost_polfinale
V polfinale svetovnega prvenstva 2021 v težavnostnem plezanju je napredovalo osem članov slovenske reprezentance v športnem plezanju: Lučka Rakovec, Vita Lukan, Mia Krampl, Luka Potočar, Domen Škofic, Lana Skušek, Tjaša Slemenšek in Martin Bergant. (foto Grega Valančič/Sportida)

V moški konkurenci je slovenske barve prav tako zastopala peterica, trije pa so se uvrstili v polfinale. Najuspešnejši Slovenec v kvalifikacijah je bil Luka Potočar (ŠPO PD Radovljica) na 10. mestu: "S kvalifikacijami sem zadovoljen, bolj s plezanjem kot z rezultatom, čeprav deseto mesto tudi ni tako slab rezultat. Ni med osem, a mislim, da to nima vpliva name. Vesel sem, da sem odplezal tako, kot znam, nisem bil preveč živčen, čeprav je prvenstvo, ki ima večjo težo kot svetovni pokal. Da bi jutri prišel med osem, mislim, da moram odplezati kot danes, in je finale dosegljiv." Domen Škofic (ŠPO PD Radovljica) je dosegel 16. in Martin Bergant (PK Škofja Loka) 24. rezultat kvalifikacij. Polfinale se je za las izmuznil Milanu Preskarju (PK Kamnik) na 27. mestu, Anže Peharc (AO PD Kranj), s šestim mestom najuspešnejši slovenski balvanist na svetovnem prvenstvu, pa je tekmovanje sklenil na 51. mestu. 

Ženski in moški polfinale najboljših 26 sta na sporedu v torek ob 9. uri, isti večer bo tudi finale najboljše osmerice - moški ob 19. in ženski ob 20. uri. Finale bo na svojem 2. programu prenašala tudi TV Slovenija.

torek, 21. september
9.00 polfinale TEŽAVNOST moški in ženske (IFSC v živo)
19.00 finale TEŽAVNOST moški (prenos na TV Slovenija) (IFSC v živo)
https://www.pzs.si/novice.php?pid=15245 22. 7. 2024