PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


sreda, 6. oktober 2021, ob 13. uri

Najboljši športni plezalci septembra 2022 spet v Sloveniji, evropsko prvenstvo bo v Nemčiji

Mednarodna zveza za športno plezanje (IFSC) je razkrila koledar tekmovanj in drugih dogodkov nove sezone 2022. Karavana se bo septembra spet ustavila v Sloveniji, kjer bo 2. in 3. septembra 2022 tekma svetovnega pokala v težavnosti.
Novo sezono bodo odprli marca z 18. generalno skupščino federacije v Salt Lake Cityju v Utahu v ZDA. Prihodnjega septembra se bo po načrtih karavana z Janjo Garnbret na čelu ustavila tudi v Sloveniji na tekmi svetovnega pokala v težavnosti. V skladu s sporočilom, ki so ga posredovali pri Mednarodni zvezi za športno plezanje (IFSC), bo svetovni pokal v Sloveniji 2. in 3. septembra. Lokacijo bodo določili naknadno, saj stara dvorana v Kranju namreč več ne ustreza merilom za tekmovanja najvišje ravni.

Na sporedu svetovnega pokala bo vsega skupaj trinajst tekmovalnih postaj v desetih držav na treh celinah. Tradicionalnim prizoriščem v Švici, Avstriji in Franciji, torej Meiringenu, Villarsu, Innsbrucku, Chamonixu in Brianconu, se bodo pridružila nova. Prvič se bo sezona odprla v Rusiji s tekmama v balvanih in hitrosti od 1. do 3. aprila v Moskvi. Na sporedu svetovnega pokala je prvič Bali v Indoneziji s tekmama v težavnosti in hitrosti od 22. do 24. septembra.

Na Bavarskem prvič nova kombinirana disciplina
Salt Lake City bo gostil svetovni pokal dva konca tedna zaporedoma tako kot letos maja. Na sporedu so tudi tri azijske postaje, Seul v Južni Koreji, Japonska in Kitajska. Za zadnji dve lokaciji še nista določeni. Postaja na Kitajskem bo pomenila tudi konec sezone svetovnega pokala.

Vrhunec sezone bo evropsko prvenstvo v hitrosti, balvanih in težavnosti avgusta v Münchnu. Prvenstvo stare celine na Bavarskem bo prineslo tudi tekmovalno novost, prvič bo zaživela nova kombinirana disciplina balvani in težavnost, v formatu, ki bo tudi na poletnih olimpijskih igrah leta 2024 v Parizu.

Letos na OI v Tokiu je olimpijska premiera športnega plezanja vsebovala mnogoboj hitrosti, balvanov in težavnosti. Zgodovinsko prvo zlato olimpijsko kolajno je osvojila Janja Garnbret. Mnogoboj v kombinaciji treh posamičnih disciplin ni več del tekmovalnega sporeda.

IFSC_koledar

Tekmovalni koledar športnega plezanja za sezono 2022

april:
1.-3. 4. svetovni pokal, Moskva (Rusija), balvani, hitrost
8.-10. 4. svetovni pokal, Meiringen (Švica), balvani
29. 4.-1. 5. svetovni pokal, Japonska, balvani*

maj:
6.-8. 5. svetovni pokal, Seul (Južna Koreja), balvani, hitrost
20.-22. 5. svetovni pokal, Salt Lake City (ZDA), balvani
27.-29. 5. svetovni pokal, Salt Lake City (ZDA), balvani, hitrost

junij:
22.-25. 6. svetovni pokal, Innsbruck (Avstrija), balvani, težavnost

julij:
1.-3. 7. svetovni pokal, Villars (Švica), težavnost, hitrost
8.-10. 7. svetovni pokal, Chamonix (Francija), težavnost, hitrost
22.-23. 7. svetovni pokal, Briancon (Francija), težavnost

avgust:
11.-18. 8. evropsko prvenstvo, München (Nemčija), balvani, težavnost, hitrost, olimpijska kombinacija balvani in težavnost

september:
2.-3. 9. svetovni pokal, Slovenija, težavnost*
22.-24. 9. svetovni pokal, Bali (Indonezija), težavnost, hitrost
28.-30. 9. svetovni pokal, Kitajska, težavnost, hitrost*
*prizorišče bodo določili naknadno

Vir: STA/Delo.si
https://www.pzs.si/novice.php?pid=15270 22. 9. 2023