PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


ponedeljek, 25. oktober 2021, ob 9. uri

Prva delavnica orodnega plezanja in rekreativno tekmovanje na novem poligonu v Zagrebu

Šestnajstega oktobra 2021 je Zagreb gostil prvo letošnje suhoorodjarsko druženje, ki se je nadaljevalo z rekreativnim tekmovanjem, na katerem so se izkazali slovenski udeleženci Nace Grgorinič, Katja Brunec, Hana Hutar in Mitja Voršič.
Zagreb je na svojem novem poligonu gostil prvo letošnje suhoorodjarsko druženje. Plezalci so se zbrali v GSS-centru Žica pod Slemenom, od koder so se peš odpravili proti tunelu, v katerem so potekale tekme prejšnjih sezon slovensko-hrvaško-srbskega pokala. Tam je Mario Musulin odpredaval osnove in zgodovino lednega plezanja. Nato je bil čas za plezanje, novinci pa so prvič poskusili praskanje s cepini po prečkah. Popoldne so se vrnili proti GSS-centru, kjer so po okrepčilu začeli tekmovalni del srečanja.

dt_zagreb_foto_Mirko_Primorac
Udeleženci prve delavnice orodnega plezanja in rekreativnega tekmovanja na novem poligonu v Zagrebu (foto Mirko Primorac)

Tekmovanje je potekalo v dveh kategorijah: v prvi PRO so med osmerico tekmovali tudi Katja Brunec (AO Kranj), Hana Hutar (Črnuški AO), Ivana Mijić (Extreme BL) in Nace Grgorinič (AO Kranj). Ta skupina osmih tekmovalcev je plezala naprej, ostali začetniki so plezali na varovanje. Prva kvalifikacijska smer je bila navpična s približno desetimi oprimki. Vsi slovenski tekmovalci so se uvrstili v finale. V kategoriji začetnikov je debitiral Mitja Voršič iz Bohinja. Finalna smer je bila izjemno zanimiva, sestavljena iz treh sklopov. V kleti, cca. 15 metrov globokem jašku uteži stare gondole, je bil obešen hlod s pripravljenimi luknjami, nato so tekmovalci plezali po previsni plošči z umetnimi oprimki, na vrhu pa vstopili v stropni betonski nosilec, kjer so s figurami plezali po izvrtanih luknjah do finala.

Prvo mesto je osvojil Nace Grgorinič, prvo mesto v ženski kategoriji pa sta si neuradno delili Katja Brunec in Hana Hutar. Tudi Mitja Voršič se je dobro odrezal, saj je prvič sploh plezal z derezami za suho orodjarjenje.
https://www.pzs.si/novice.php?pid=15309 23. 5. 2024