PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


ponedeljek, 7. februar 2022, ob 7.30 uri

70 let proučevanja in obiskovanja velikonočnice na Boču | spletno predavanje

Velikonočnica je ena naših redkih predstavnic stepskih rastlin, ki ima v Sloveniji veliko zgodovinsko in simbolno vrednost. Območje Boča je prav zaradi te znanilke pomladi postalo med najbolj obiskanimi nahajališči rastlin pri nas. Vabljeni na spletno predavanje 70 let proučevanja in obiskovanja velikonočnice na Boču, ki bo v sredo, 9. februarja 2022, ob 19. uri na spletni platformi Zoom.
Vabilo na spletno predavanje
70 let proučevanja in obiskovanja velikonočnice na Boču

Sreda, 9. februar 2022, ob 19. uri na spletni platformi Zoom
(Zoom povezava; Meeting ID: 869 9009 6495, Passcode: 921139)

Velikonočnica je ena naših redkih predstavnic stepskih rastlin, ki ima v Sloveniji veliko zgodovinsko in simbolno vrednost. Območje Boča je prav zaradi te znanilke pomladi postalo med najbolj obiskanimi nahajališči rastlin pri nas.

Letos obeležujemo 70 let od izida prve številke Biološkega vestnika, danes Acta Biologica Slovenica, v katerem je njen prvi urednik Viktor Petkovšek predstavil velikonočnico. S tem se je začelo večje zanimanje znanosti in tudi obiskovalcev. Kljub različnim naporom varovanja populacija v zadnjih treh desetletjih ne presega 200 cvetočih rastlin.

Na spletnem predavanju nam bodo zgodovino proučevanja in obiskovanja velikonočnice na Boču, današnje stanje populacije, prizadevanja poljčanskih planincev za odgovorno obiskovanje narave za ohranjanje velikonočnice ter pomen varstva narave na območju Boča predstavili:
dr. Peter Skoberne, naravovarstvenik, publicist in biolog,
dr. Nejc Jogan, izredni profesor na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani s
katedre za botaniko in fiziologijo rastlin,
Tanja Košar Starič, vodja območne enote Celje Zavoda RS za varstvo narave in
Janko Kovačič, predsednik Planinskega društva Poljčane.

........................................................................................................................
Spletno predavanje bo potekalo na platformi Zoom na tej povezavi (Meeting ID: 869 9009 6495, Passcode: 921139) in v živo na Facebook strani Živim z Naturo 2000. Predhodne prijave niso potrebne.
Dodatne informacije: Vesna Stanić, Zavod Štirna (051 232 308)

-------------------------
Povezana novica:
Velikonočnica in encijan - bomo občudovali le še plastične cvetove?
https://www.pzs.si/novice.php?pid=15497 15. 7. 2024