PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


ponedeljek, 7. februar 2022, ob 12. uri

Karmen Klančnik Pobežin in Luka Kovačič državna prvaka v vzponu na Lumarjevem vertikalu 2022

Na Lumarjevem vertikalu 2022, državnem prvenstvu v tekmovalnem turnem smučanju v vzponu, je 5. februarja v Mariboru z novim rekordom slavil Luka Kovačič, ki je za tri kilometre vzpona in 700 višinskih metrov potreboval samo 25 minut in 32 sekund. Med članicami je državna prvakinja postala Karmen Klančnik Pobežin, med mladnici pa Maj Pritržnik. Med gorskimi tekači je bil najhitrejši David Vogrin.
Letošnja druga izvedba Lumarjevega vertikala je ponovno potekala v času epidemije, zaradi katere se marsikdo tekme ni mogel udeležiti. Ne glede na to je bilo število nastopajočih podobno kot lani, tudi nekaj tekačev. Glede na izkušnje podobnih tekem na Krvavcu pa pričakujemo naslednje leto vsaj okoli 100 tekačev poleg 100 turnih smučarjev. Sam prireditveni prostor omogoča nastop tudi 500 tekmovalcev.

JBA_0782_jurebanfi
Državni prvak v vzponu Luka Kovačič (na sredini), Klemen Španring (levo) na drugem in Tine Habjan (desno) na tretjem mestu (foto Jure Banfi) na Lumarjevem vertikalu 2022 (foto Jure Banfi)

Osvetljena proga s Snežnega stadiona do Bellevueja se v treh kilometrih vzpne za 700 višinskih metrov in je bila letos še posebej hitra, saj je zmagovalec, državni prvak Luka Kovačič potreboval samo 25 minut in 32 sekund in s tem za 30 sekund izboljšal lanski čas. Na drugem mestu mu je s časom 27:55 sledil domačin Klemen Španring, na tretjem pa s časom 30:04 Tine Habjan. Med članicami je državna prvakinja s časom 35:11 postala Karmen Klančnik Pobežin, med mladnici pa Maj Pritržnik s časom 20:52. Za mladince smo letos pripravili krajšo traso dolgo 2,4 kilometra s 490 višinskimi metri, kjer je nastopilo osem mladincev, kar nas še posebej veseli. V prihodnje si želimo še več mlajših nastopajočih in bomo za osnovnošolce pripravili še krajšo traso od Luka.

JBA_1043_jurebanfi
Državna prvakinja v vzponu Karmen Klančnik Pobežin (na sredini), Katarina Pritržnik (levo) na drugem in Bernarda Jurič (desno) na tretjem mestu na Lumarjevem vertikalu 2022 (foto Jure Banfi)

Na Planinski zvezi Slovenije in njeni Komisiji za gorske športe izvajamo tudi promocijske predstavitve tekmovalnega turnega smučanja Šolar na turne smuči, kjer mladim s tekmovalno turnosmučarsko opremo predstavimo ta čudovit zimski šport. Maribor predstavlja velik bazen mladostnikov za vzgojo turnih smučarjev.

V Mariboru je hkrati z državnim prvenstvom v vzponu potekal še tekaški vzpon, na katerem je bil najhitrejši David Vogrin s časom 30:52.

Robert Pritržnik, vodja tekmovanja

PDF Lumarjev vertikal 2022: rezultati člani, članice, veterani
PDF Lumarjev vertikal 2022: rezultati mladinci
PDF Lumarjev vertikal 2022: rezultati tekači 

-------------------------
Povezane novice:
Uspešno izveden 25. Memorial Luke Karničarja in Rada Markiča
Zelenica Vertical Speed UP | v manj kot 18 minutah na Zelenici!
Karmen Klančnik Pobežin in Tine Habjan državna prvaka v šprintih 
Migaj z nami o tekmovalnem turnem smučanju 
https://www.pzs.si/novice.php?pid=15506 25. 3. 2023