PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


nedelja, 13. februar 2022, ob 9.15 uri

Habjan, Španring in Kovačič uspešni tudi na posamični tekmi EP

Na evropskem prvenstvu v tekmovalnem turnem smučanju v Boi Taullu v Pirenejih je bila v soboto, 12. februarja, na sporedu posamična tekma, nov izziv za slovenske tekmovalce, ki so se znova dobro borili in si na zahtevnih progah z veliko preobrati prismučali dobre uvrstitve: Tine Habjan je bil 16. med mlajšimi člani, Klemen Španring 18. med mladinci in Luka Kovačič 25. med člani, Maj Pritržnik pa je zaradi tehničnih težav odstopil.
Posamična tekma je potekala na in ob smučišču Boi Taull, kjer je po delu trase potekala četrtkova tekma v vzponu. Izven smučišča je snega res malo in so organizatorji izkoristili še zadnje snežišče za vzpon v ključih. Prvi peš odsek je potekal po travi, drugega so naredili po snegu s pomočjo teptalca in umetnega snega. Snežna podlaga je bila danes izredno trda, mestoma ledena in zelo zahtevna.

Člani in mlajši člani so imeli progo s 1632 višinskimi metri, 17 menjavami, sedmimi spusti in vzponi ter tremi peš odseki. Luka Kovačič (Društvo za razvoj turnega smučanja) je v izredno močni konkurenci zasedel 25. mesto, Tine Habjan (TSK LiMa) je bil 44., med mlajšimi člani pa 16. Med člani je ponovno slavil Švicar Werner Marti, pred Italijanom Matteom Eydallinom in Michelom Boscacciom.

ECH_SPAIN_SKIMOSTATS_INDIVIDUAL_YOUTH_014
Na posamični tekmi EP je bil Tine Habjan 16. med mlajšimi člani, Klemen Španring 18. med mladinci in Luka Kovačič 25. med člani, Maj Pritržnik pa je zaradi tehničnih težav odstopil (foto SkiMo Stats)

Mladinci so imeli progo s 1302 višinskimi metri razlike, 15 menjav, šest spustov in vzponov in tri peš odseke. Klemen Španring (TSK LiMa) je zasedel dobro 18. mesto in od lanskega leta napredoval v tej disciplini. Med mladinci je v fotofinišu zmagal Francoz Anselme Damevin pred Švicarjem Thomasom Bussardom. Tretji je bil njegov brat dvojček Robin.

Kadeti so imeli progo z 890 višinskimi metri, devetimi menjavami, štirimi vzponi in spusti in enim peš odsekom. Maj Pritržnik (TSK LiMa) je imel že na prvem spustu smolo z opremo in zaradi tehničnih težav odstopil, čeprav je bil med deseterico in bi se zagotovo boril za najvišja mesta. Tekme so bile v vseh kategorijah zelo zanimive, z veliko prehitevanji in preobrati. Z nastopom vseh sem zelo zadovoljen in jim iskreno čestitam za borbo in uvrstitve.

Robert Pritržnik,
selektor slovenske reprezentance v tekmovalnem turnem smučanju

-------------------------
Povezane novice:
Pritržnik in Španring osma, Kovačič in Habjan uspešno na EP v vzponu
Turni smučar Maj Pritržnik peti na EP 2022 v šprintih med kadeti 
Slovenska četverica na evropskem prvenstvu v turnem smučanju v Španiji
https://www.pzs.si/novice.php?pid=15521 22. 5. 2024