PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


torek, 22. marec 2022, ob 16. uri

Češka koča in češko-slovensko planinsko sodelovanje | premiera filma

Vabljeni na premiero filma Češka koča in češko-slovensko planinsko sodelovanje, ki bo v petek, 25. marca 2022, ob 17.00 na sejmu Alpe-Adria na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani. Pred projekcijo bo pogovor z osrednjimi akterji filma iz Češke in Slovenije.
Julijske in Kamniško-Savinjske Alpe so bile priljubljen cilj čeških planincev, zato so leta 1897 v Pragi ustanovili svoje društvo, podružnico takratnega Slovenskega planinskega društva. S tem so povezave med slovenskimi in češkimi planinci postale še tesnejše. Leta 1900 je češka podružnica zgradila Češko kočo, ki je vse do danes najvidnejši pomnik tega sodelovanja.

Dokumentarno-igrani film prikazuje to sodelovanje vse od ustanovitve češke podružnice SPD do praznovanja 120-letnice Češke koče na Spodnjih Ravneh. Film je nastal po zamisli Ladislava Jiráska, publicista, urednika in zbiralca zgodovinskega gradiva ter velikega prijatelja Slovenije. 

ceska_koca_vabilo
 
Premiera filma bo v petek, 25. marca 2022, ob 17.00 na sejmu Alpe-Adria na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani (v dvorani Urška). Večer pozneje, 26. marca, ob 18.00 bo projekcija filma v dvorani Korotan na Jezerskem.

Pred projekcijo filma bo krajši pogovor z ustvarjalci filma in glavnimi akterji češko-slovenskega planinskega sodelovanja, na katerem bodo sodelovali:
  • Ladislav Jirásko, predsednik Češke podružnice SPD - 2017, idejni avtor in režiser filma,
  • Radek Jaroš, edini češki alpinist, ki se je povzpel na vseh 14 osemtisočakov, in nastopajoči v igranem delu filma,
  • Ladislav Novak, nastopajoči v igranem delu filma,
  • Andrej Karničar, župan občine Jezersko in nastopajoči v igranem delu filma,
  • Miro Eržen, vodja projektov pri Planinski zvezi Slovenije.
 
https://www.pzs.si/novice.php?pid=15581 25. 6. 2024