PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


torek, 22. marec 2022, ob 10.45 uri

Ocena tekmovalne sezone 2021 slovenskih športnih plezalcev

Ocena tekmovalne sezone se lahko začne s povsem isto povedjo kot že preteklih nekaj let: "Ko smo po nekaj zadnjih sezonah že verjeli, da boljših rezultatov skoraj ni mogoče doseči, so naši športni plezalci v lanskem letu postavili nove mejnike tako visoko, da jih bo zares zelo težko ponoviti."
Obdobje romantike tekmovalnega športnega plezanja je dokončno vzelo slovo. Skozi velika vrata smo vstopili v profesionalizem in športni show-business, v katerega vstopi vsaka športna panoga, ko postane del olimpijske družine.

Leto 2021 za slovensko plezanje pomeni vrhunec obdobja zadnjih 20 let, ko smo Slovenci krojili vrh svetovnega športnega plezanja. Zgodovinski dosežek je Sloveniji z zlato medaljo na olimpijskih igrah priplezala Janja Garnbret, ki je s tem dosežkom pridobila neminljivo svetovno slavo in s kopico drugih zmag postala najboljša športna plezalka vseh časov. O Janji je zapisano in povedano že vse, zato se ji ob sklepu sezone lahko samo še enkrat zahvalimo za vse, kar je s trdim delom, osredotočenostjo in disciplino dosegla.

janja_garnbret_oi_zlato_foto_andraz_purg
Zgodovinski dosežek je Sloveniji z zlato medaljo na olimpijskih igrah priplezala Janja Garnbret, najboljša športna plezalka vseh časov (foto Andraž Purg)

Luka Potočar je že zadnjih nekaj let napovedoval preboj v svetovni članski vrh. To mu je dokončno uspelo na lanskem svetovnem prvenstvu, ko je z izvrstnim plezanjem v težavnosti osvojil srebrno medaljo med člani. Na istem prvenstvu je Mia Krampl osvojila svojo drugo srebrno medaljo s svetovnih prvenstev, Vita Lukan pa je lani osvojila prve stopničke na tekmi svetovnega pokala in dokazala, da sodi v sam vrh ženske težavnosti.

Razveseljuje dejstvo, da imamo v mladinskih vrstah ponovno nekaj zelo obetavnih plezalk in plezalcev, kar dokazujejo številne medalje s svetovnega in evropskega mladinskega prvenstva.

Z lansko sezono je svoje šestletno uspešno delo selektorja paraplezalne reprezentance sklenil Jurij Ravnik, ki je postavil trdne temelje za nadaljnji razvoj te športne panoge. Športniki invalidi trenirajo in tekmujejo z vso resnostjo in zavzetostjo, ki krasi tudi člansko reprezentanco. Obenem pa so s svojim preseganjem omejitev vzor tako znotraj kroga invalidov kot tudi med zdravo populacijo.

Zavedajmo se, kako širok je svetovni tekmovalni vrh in kako lahko še tako majhna podrobnost v trenutku spremeni zmago v poraz. Ljubitelji plezanja in slovenska javnost, bodimo še naprej strpni do naših športnih plezalcev in ne pričakujmo preveč od njih. Začel se je nov olimpijski cikel, v katerem se bodo slovenski plezalci pripravljali, da ohranijo primat v svetovnem športnem plezanju.

Aleš Pirc,
načelnik Komisije za športno plezanje PZS
https://www.pzs.si/novice.php?pid=15587 22. 7. 2024