PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


sreda, 23. marec 2022, ob 9.20 uri

Plezalka Manca Smrekar parašportnica leta 2021

Zveza za šport invalidov Slovenije – Slovenski paralimpijski komite Slovenije je 22. marca na slavnostni prireditvi na Brdu pri Kranju podelila nagrade za najboljše športnike v letu 2021. Med posamezniki sta priznanji dobila plezalka Manca Smrekar in strelec Franček Gorazd Tiršek, med ekipami pa športni ribiči.
Slavnostnega dogodka so se udeležili predsednik državnega zbora Igor Zorčič, njegova ekscelenca veleposlanik Japonske v Sloveniji Hiromichi Matsushima in njegova ekscelenca veleposlanik Ljudske republike Kitajske Wang Shunqinga. Uvodoma sta zbrane nagovorila olimpionik Miro Cerar in Damijan Lazar, predsednik Zveze ŠIS-SPK, ki je izpostavil pomen parašporta, predvsem pa pomen leta, ki so ga parašportniki uspešno oplemenitili s svojim dosežki, rezultati in zgodbami, ki navdihujejo.

Francek_Gorazd_Tirsek_in_Manca_Smrekar
Strelec Franček Gorazd Tiršek in plezalka Manca Smrekar, parašportnika leta 2021 (foto Sportida)

Strelec Franček Gorazd Tiršek si je tokratni naslov parašportnik leta zaslužil z nastopi na paraolimpijskih igrah v Tokiu, kjer je osvojil dve medalji. Za Tirška je to že šesto priznanje za športnika leta med posamezniki. Paraplezalka Manca Smrekar pa je nagrado dobila prvič, zaslužila si jo je s četrtim mestom na lanskem svetovnem prvenstvu v paraplezanju v Moskvi.

"Tole priznanje me je pripravilo na to, da moram biti letos še bolj motivirana za doseganje medalj in naslovov za naprej. V bistvu sem bila zelo presenečena, ker sem se šele lani pridružila paraplezanju. Nisem pričakovala, da bom prišla tako daleč, sploh pa ne do četrtega mesta na SP. Sredi sezone pa sem se začela še bolj pripravljati, ko je začel delovati adrenalin tekem. Letos pa grem z istim zagonom naprej, pripravljam se že na naslednje tekme," pa je o nagradi povedala Smrekarjeva in izrazila upanje, da bi nekoč lahko nastopila tudi na paraolimpijskih igrah.

Manca_Smrekar
Paraplezalka Manca Smrekar je na svetovnem prvenstvu 2021 v Moskvi osvojila četrto mesto (foto osebni arhiv)

V ekipni konkurenci so priznanje dobili člani ekipe športnega ribolova, v kateri so bili Rudolf Centrih, Franc Štefanič, Željko Mavrič, Marko Pešec in Tomaž Vanič, ki so lani na SP v športnem ribolovu v Radečah osvojili srebrno medaljo, poleg tega pa je Centrih dobil bron v posamični konkurenci.

Slovensko paraplezalno reprezentanco je zadnjih šest let uspešno vodil Jurij Ravnik, ki ga je v letošnji sezoni nasledil Gregor Selak, tudi sam uspešen paraplezalec z vrsto odličij z največjih tekmovanj, parašportnica leta 2018 pa je že postala plezalka Tanja Glušič

Iskrene čestitke parašportnikom leta 2021!

Manca Ogrin

-------------------------
Povezane novice:
Glušičeva druga v Moskvi, Smrekarjeva in Selak tik pod stopničkami
Tanja Glušič športnica leta 2018 med invalidi
Gregor Selak novi selektor slovenske paraplezalne reprezentance, ki že pridno trenira

------------------------
Medijske objave: 
Manca Smrekar in Franček Gorazd Tiršek najboljša parašportnika (TV Slovenija)
Parašportnica leta 2021 je Manca Smrekar, parašportnik pa Franček Gorazd Tiršek (MMC RTV Slovenija)
Tiršek in Smrekarjeva športnika leta med invalidi (STA)
Tiršek in Smrekarjeva športnika leta med invalidi (Delo)
Tiršek in Smrekarjeva športnika leta med invalidi (Siol.net)
Tiršek in Smrekarjeva športnika leta med invalidi (24ur.com)

https://www.pzs.si/novice.php?pid=15593 25. 6. 2024