PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


četrtek, 24. marec 2022, ob 20.50 uri

Najuspešnejši v 2021: Garnbret, Potočar, Kukovec, Petek, Stražar, Klančnik Pobežin in Kovačič

Planinska zveza Slovenije je na alpinistično-plezalnem večeru 24. marca na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani podelila priznanja za vrhunske dosežke v alpinizmu, športnem plezanju in turnem smučanju za leto 2021. V športnem plezanju sta lovoriko osvojila Janja Garnbret in Luka Potočar, za življenjsko delo v alpinizmu so se poklonili Dušanu Kukovcu, najuspešnejša alpinistka je Anja Petek in alpinist Luka Stražar, naj turna smučarja sta Karmen Klančnik Pobežin in Luka Kovačič. Ker zaradi epidemije koronavirusa lani ni bilo podelitve priznanj, je Komisija za alpinizem PZS razglasila tudi najuspešnejše v alpinizmu v letu 2020: Saro Jaklič in Marijo Jeglič ter Luko Lindiča.
Zbrane je uvodoma pozdravil Tomaž Barada, podpredsednik Olimpijskega komiteja Slovenije - Združenja športnih zvez, ki je poudaril, da je "imeti takšno organizacijo s takšnimi športniki in rezultati čast in želja vsake države". Ponosno jim je čestital tudi podpredsednik Planinske zveze Slovenije Martin Šolar"Alpinizem, paradni konj slovenskega planinstva, je steblo, iz katerega so se razvile planinske športne panoge, ki nas še posebej navdušujejo v zadnjih letih in nam kažejo svetlo športno prihodnost. O športnem plezanju in tekmovalnem turnem smučanju ne govori zgodovina, to se skupaj z alpinizmom dogaja danes in tu. In na to smo vsi v Planinski zvezi Slovenije izjemno ponosni." Namen izbora Planinske zveze Slovenije (PZS) ter njenih komisij za alpinizem, športno plezanje in gorske športe je ovrednotiti najkakovostnejše alpinistične vzpone, vrhunske športnoplezalne dosežke in uspehe v turnem smučanju ter javnosti predstaviti najvidnejše dosežke v teh športnih panogah.
PDF Podelitev priznanj za vrhunske dosežke v alpinizmu, športnem plezanju in turnem smučanju (9,77 MB)

ap_vecer_najuspesnejsi_2021_garnbret_kukovec_potocar_petek_foto_irena_music_habjan
Najuspešnejši v letu 2021: Janja Garnbret, Dušan Kukovec, Luka Potočar in Anja Petek (foto Irena Mušič Habjan)

Najuspešnejši športni plezalci leta 2021
Najuspešnejša športna plezalka je že petič zapored Janja Garnbret (Šaleški AO), prva olimpijska prvakinja v zgodovini športnega plezanja, okronana tudi za športnico leta 2021. Čeprav je celotno sezono podredila nastopu v Tokiu, je v svetovnem pokalu pobrala še štiri zmage, zmagala v skupnem seštevku v težavnosti in bila skupno druga v balvanih. Svojo vrhunskost je potrdila v naravnih plezališčih in kot prva ženska na svetu na pogled zmogla vzpone z oceno 8c. Najuspešnejši športni plezalec je prvič Luka Potočar (ŠPO PD Radovljica), ki je na svetovnem prvenstvu v Moskvi z drugim mestom v težavnosti osvojil za Slovenijo prvo moško kolajno na svetovnih prvenstvih. V svetovnem pokalu v težavnosti je prvič stopil na stopničke in v skupnem seštevku sezono končal na četrtem mestu.

ap_vecer_sp_plezanje_potocar_garnbret_foto_irena_music_habjan
Najuspešnejša športna plezalca 2021 Luka Potočar in Janja Garnbret s podpredsednikom OKS-ZŠZ Tomažem Barado in načelnikom Komisije za športno plezanje PZS Alešem Pircem (foto Irena Mušič Habjan)

Priznanja za vrhunske dosežke na tekmovanjih so prejeli svetovna podprvakinja v kombinaciji Mia Krampl (AO PD Kranj), ki je v naravnih stenah opravila vzpon z oceno 8c, Vita Lukan (ŠPO PD Radovljica), ki je prvič stopila na stopničke svetovnega pokala v težavnosti in osvojila skupno četrto mesto, v naravnih plezališčih pa opravila vzpon na pogled z oceno 8b+, z rdečo piko pa smer težavnosti 8c/c+, Lučka Rakovec (PK FA), peta v skupnem seštevku SP v težavnosti, Katja Debevec in Lana Skušek (obe PK Scena), finalistki SP v balvanih oz. težavnosti, Anže Peharc (AO PD Kranj), šesti na svetovnem prvenstvu v balvanih, Domen Škofic (ŠPO PD Radovljica), finalist SP v težavnosti, ki je v naravnih stenah opravil vzpon z oceno 9b, ter Gregor Vezonik in Milan Preskar (oba PK Kamnik), finalista SP v balvanih oz. težavnosti.
>>> ocena tekmovalne sezone 2021 slovenskih športnih plezalcev (pripravil: Aleš Pirc)

ap_vecer_sportno_plezanje_foto_irena_music_habjan
Prejemniki priznanj za vrhunske športnoplezalne dosežke na tekmovanjih: Gregor Vezonik, Lana Skušek, Lučka Rakovec, Milan Preskar, Anže Peharc, Vita Lukan, Mia Krampl in Katja Debevec s podpredsednikom OKS-ZŠZ Tomažem Barado in načelnikom Komisije za športno plezanje PZS Alešem Pircem (foto Irena Mušič Habjan)

Priznanja perspektivnim športnim plezalcem za rezultate na svetovnem in evropskem mladinskem prvenstvu so prejeli Sara Čopar (ŠPO PD Celje-Matica), Lucija Tarkuš (AK Impol Slovenska Bistrica), Liza Novak (PK Laško), Lina Funa (ŠPK Plus), Zala Mlakar Starič (PK FA), Gorazd Jurekovič (ŠPO PD Radovljica), Timotej Romšak (PK Kamnik) in Lovro Črep (Šaleški AO).

ap_vecer_sp_plezanje_perspektivni_foto_irena_music_habjan
Prejemniki priznanj perspektivnim športnim plezalcem - Timotej Romšak, Zala Mlakar Starič, Gorazd Jurekovič, Lina Funa, Lovro Črep in Sara Čopar - s podpredsednikom OKS-ZŠZ Tomažem Barado in načelnikom Komisije za športno plezanje PZS Alešem Pircem (foto Irena Mušič Habjan)

Najuspešnejši alpinisti leta 2021
Najuspešnejša alpinistka preteklega leta je Anja Petek (AK Rinka), ki je nase opozorila že v preteklih sezonah, z njenega seznama vzponov leta 2021 pa vejeta pestrost in izkazovanje mojstrstva tako v zimskih kot letnih razmerah. Čeprav njena prostoplezalna raven (še) ne dosega njenih predhodnic med najboljšimi alpinistkami, je strokovno komisijo prepričala s premišljeno drznim pristopom in resnim alpinističnim značajem. Najuspešnejši alpinist leta 2021 je Luka Stražar (Akademski alpinistični odsek), ki je sezono kronal z uspešno odpravo v Rolwaling, kjer sta z Nejcem Marčičem splezala prvenstveno smer Slovenska direktna v severozahodni steni gore Tsoboje (6683 m), ki velja za eno lepših smeri v naboru svetovne alpinistične scene v letu 2021. Opravil je tudi uspešna vzpona v legendarni smeri Divine Providence (Grand Piller d'Angle, Mont Blanc; v navezi z Nejcem Marčičem) ter Ulini smeri v triglavski Steni (v navezi z Jernejem Kruderjem).

nejc_marcic_luka_strazar_tsoboje_foto_luka_strazar
Nejc Marčič, prejemnik priznanja za posebne dosežke v alpinizmu, in Luka Stražar, najuspešnejši alpinist 2021, na vrhu Tsoboje (foto Luka Stražar)

Najperspektivnejši alpinist 2021 Krištof Frelih (AO PD Radovljica) je leto s soplezalci iz Slovenske mladinske alpinistične reprezentance (SMAR) posvetil odpravi v Peru v pogorju Cordillere Blance, kjer je opravil vrsto odličnih vzponov. Komisija za alpinizem PZS je priznanja za posebne dosežke v alpinizmu podelila Nejcu Marčiču (AO PD Radovljica) za preplezano prvenstveno smer v SZ steni nepalskega šesttisočaka Tsoboje, v navezi z Luko Stražarjem, Luki Krajncu (AO PD Celje-Matica) za prosto ponovitev zahtevne kombinirane smeri No Siesta v severni steni Grandes Jorasses in svoje nove smeri Metulj v predostenju Križevnika in druge vzpone ter Luki Lindiču (AO PD Celje-Matica) za 1000-metrsko zahtevno kombinirano prvenstveno smer Heart of Stone v zahodni steni aljaške gore Mount Huntington in druge vzpone, izpostavila pa je tudi odpravo Slovenske mladinske alpinistične reprezentance (SMAR) v Peru, na kateri sta Matija Volontar in Bor Levičnik preplezala 1500-metrsko prvenstveno smer Virtual Insanity, Blaž Karner, Matevž Štular in perujski alpinist Aritza Monasterio pa 1000-metrsko prvenstveno smer Knights and Days.
>>> ocena alpinistične sezone 2021 (pripravil: Nejc Pozvek)

ap_vecer_alpinizem_2021_foto_irena_music_habjan
Petra Klinar Stražar, žena naj alpinista 2021 Luke Stražarja, najuspešnejša alpinistka 2021 Anja Petek in najperspektivnejši alpinist 2021 Krištof Frelih z načelnikom Komisije za alpinizem PZS Otom Žanom in predsednikom PZS Jožetom Rovanom (foto Irena Mušič Habjan)

Letošnji prejemnik priznanja za življenjsko delo v alpinizmu je alpinist, gorski reševalec, morjeplovec in svetovni popotnik Dušan Kukovec (roj. leta 1928), ki je z Janezom Resnikom že leta 1969 kot prvi Slovenec preplezal klasično smer v Eigerju. Starosta Šaleškega alpinističnega odseka (ŠAO) in GRZS - Postaje Celje je tudi eden najstarejših alpinistov in gorskih reševalcev pri nas. Bil je eden od ustanoviteljev in dolgoletni načelnik ŠAO, že leta 1970 je organiziral alpinistično odpravo na Norveško, alpinistična pot pa ga je poleg domačih gora vodila tudi v Paklenico, Dolomite, Centralne Alpe, na Kavkaz, v Pamir in novozelandske Alpe. S kajakom se je preizkusil v vodah Evfrata in Tigrisa ter po južnoameriškem Orinoku.
>>> obrazložitev priznanja za življenjsko delo v alpinizmu (pripravil: Ivč Kotnik)

ap_vecer_dusan_kukovec_foto_irena_music_habjan
Dušan Kukovec, prejemnik priznanja PZS za življenjsko delo v alpinizmu, z načelnikom Komisije za alpinizem PZS Otom Žanom in predsednikom PZS Jožetom Rovanom (foto Irena Mušič Habjan)

Najuspešnejši alpinisti leta 2020
Ker zaradi epidemije koronavirusa lani ni bilo podelitve priznanj najuspešnejšim alpinistom, je Komisija za alpinizem PZS obelodanila tudi izstopajoče dosežke za leto 2020. Naveza Sara Jaklič (AO PD Kranj) in Marija Jeglič (AO PD Ljubljana-Matica) sta najuspešnejši alpinistki 2020, ki sta leto kronali z odpravo na norveški otok Senja in dvema prvenstvenima smerema, odličen vtis pa pustili tudi v domačih gorah. Najuspešnejši alpinist 2020 je Luka Lindič (AO PD Celje-Matica) s tremi prvenstvenimi smermi - Mir v Patagoniji, Wolke 7 v steni bavarskega Feuerhörndla ter Limited in Freedom v Ziljskih Alpah. Najperspektivnejši alpinist 2020 Blaž Karner (AO PD Ljubljana-Matica) je dobre vzpone nizal vse leto. Priznanja za posebne dosežke v alpinizmu v letu 2020 so prejeli Gašper Pintar (AO PD Ljubljana-Matica) za odlično bero vzponov ob prvem obisku Patagonije, Luka Krajnc (AO PD Celje-Matica) za prvenstveno smer Mir v Patagoniji, David Debeljak (AO PD Rašica) za vzpon v vzhodni steni Torre Eggerja in Jernej Kruder (AO PD Celje-Matica) za prosto ponovitev svoje prvenstvene smeri Ellipsis v Beli peči. KA PZS je izpostavila še zelo dobro sezono 2020 Luke Stražarja ter Matije Volontarja in Bora Levičnika.
>>> ocena alpinistične sezone 2020 (pripravil: Nejc Pozvek)

ap_vecer_alpinizem_2020_foto_irena_music_habjan
Najuspešnejši v alpinizmu v letu 2020: prejemnik priznanja za posebne dosežke David Debeljak, najuspešnejši alpinistki 2020 Sara Jaklič in Marija Jeglič ter najperspektivnejši alpinist 2020 Blaž Karner z načelnikom Komisije za alpinizem PZS Otom Žanom in predsednikom PZS Jožetom Rovanom (foto Irena Mušič Habjan)

Najuspešnejši v turnem smučanju 2021
Najuspešnejša turna smučarka 2021 je Karmen Klančnik Pobežin (TSK LiMa), že vrsto let najbolja slovenska tekmovalka v turnem smučanju. Za najuspešnejšega turnega smučarja je bil že tretjič imenovan Luka Kovačič (Društvo za razvoj turnega smučanja), lani na svetovnem prvenstvu 12. v vzponu in 16. posamezno med člani. Priznanje perspektivnim je prejel Klemen Španring (TSK LiMa), osmi v vzponu na svetovnem prvenstvu med mladinci.

ap_vecer_turno_smucanje_foto_irena_music_habjan
Perspektivni turni smučar Klemen Španring in najuspešnejša turna smučarka 2021 Karmen Klančnik Pobežin z načelnikom Komisije za gorske športe PZS Robertom Pritržnikom in podpredsednikom PZS Martinom Šolarjem (foto Irena Mušič Habjan)

Prejemniki priznanj so povedali ...

JANJA GARNBRET, najuspešnejša športna plezalka 2021: "Olimpijsko leto mi je poleg zlate medalje dalo nove izkušnje, drugačno perspektivo, še bolj sem spoznala sebe in trening ter se veliko naučila o tekmovanju. Takšnega pritiska, pod kakršnim sem bila na olimpijskih igrah, še nisem doživela, in iz tega sem se veliko naučila in mi bo pomagalo za naprej. Res je, da je to nek vrh, želja vsakega športnika, da dobi olimpijsko medaljo, a tri mesece po OI sem bila čustveno iztrošena, vendar sem našla novo motivacijo. V tekmovalnem smislu še imam cilje, izzive, tudi OI v Parizu se bližajo. Ko sem osvojila, kar sem si tako močno želela, so se mi odprle tudi nove možnosti v naravnih plezališčih, našla sem smeri, ki jih želim preplezati, tako da imam izzive tudi tam."

LUKA POTOČAR, najuspešnejši športni plezalec 2021: "V letu 2021 sem zagotovo sem sebi in tudi drugim dokazal, kakšne rezultate sem sposoben doseči. Drugo mesto v težavnosti na svetovnem prvenstvu pri devetnajstih letih kaže moj potencial tudi za prihajajoče sezone in seveda olimpijske igre. Konkurenca je že med Slovenci zelo zahtevna in veseli mi, da je tako. Priznanje za najuspešnejšega športnega plezalca je dobra motivacija in potrditev, da se je vredno truditi in trdo trenirati."

DUŠAN KUKOVEC, prejemnik priznanja za življenjsko delo v alpinizmu: "V neki reviji sem zasledil, da je Hitler sprejel nemške alpiniste, ki so preplezali steno Eigerja, in rekel, da to zmore samo nemški narod - zato smo potem šli tja! Ko sem prvič stopil med gorske vodnike, kjer se lahko tudi zavaruješ, so me vprašali, od kod sem - Slovenije niso poznali, omeniti sem moral Jugoslavijo. Rekli so mi, kaj bomo hodili sem, saj nikoli nismo bili tako dobri plezalci, in da nas ne morejo zavarovati. Čeprav smo doživeli žaljenje, je to res stena, ki jo lahko samo sanjaš - in z Janezom Resnikom sva jo preplezala! V tistih časih smo imeli povsem preprosto opremo, z Vančem Potrčem sva spala na vseh vrhovih Kamniško-Savinjskih Alp, tudi pozimi, brez vsake opreme, imela sva le kakšno rjuho, namazano z voskom. Priznanje mi veliko pomeni, težko pa je povedati, kaj mi je dal alpinizem - alpinizem je nekaj, kjer te porazi delajo močnejšega. Ko preplezaš steno, pozabiš vse, ki so te žalili oziroma te niso vzeli resno, tako izprazniš vse bridko in lahko začneš na novo."

ANJA PETEK, najuspešnejša alpinistka 2021: "Moje lansko alpinistično udejstvovanje je najbolj zaznamovalo, da sem se zelo sprostila v zimskih razmerah in imela dobre zimske vzpone. Tudi službeno sem začela plezati - po drevesih, ker opravljam višinska dela, in posledično mi to pomaga, tudi da sem dvignila raven plezanja v skali. Ugotovila sem, da mi raziskovanje v hribih zelo odgovarja, preizkusila sem se tudi v prvenstvenih smereh in videla, da mi glava to omogoča, da lahko raziskujem brez informacij o smereh. Hvaležna in presenečena sem za naziv naj alpinistke, pomeni pa mi priznanje, da prav vlagam trud in da se to tudi opazi."

LUKA STRAŽAR, najuspešnejši alpinist 2021: "Nagrada je pika na i čudovitega leta in žal mi je, da se ne morem ob tej priložnosti srečati s plezalno druščino. Leto 2021 je bilo pestro na vseh področjih mojega življenja, da je uspelo tudi mnogo alpinističnih idej, pa se moram zahvaliti družini in mojim soplezalcem."

KARMEN KLANČNIK POBEŽIN, najuspešnejša turna smučarka 2021: "Zadnja sezona turnega smučanja je bila zame preprosta, manj obremenjena s tekmovanji v tujini, a začinjena s tekmovanji na domačih tleh. Zima nam je postregla z odličnimi pogoji za trening, ki sem jo izkoristila predvsem za bazični trening in pripravo za prihajajoče sezone, pa tudi za sproščeno zabavo na snegu z otroki, kar je služilo za dobro regeneracijo po težjih treningih. Naziv naj turne smučarke mi pomeni veliko, saj je lepa potrditev, da sem na dobri poti za večja tekmovanja naslednjih sezon, in potiho upam, da tudi za vstopnico na prihajajoče olimpijske igre."OBRAZLOŽITVE

Priznanje za življenjsko delo v alpinizmu:
 alpinist, gorski reševalec, morjeplovec in svetovni popotnik DUŠAN KUKOVEC (roj. leta 1928), ki je z Janezom Resnikom že leta 1969 kot prvi Slovenec preplezal klasično smer v Eigerju. Starosta Šaleškega alpinističnega odseka (ŠAO) in GRZS - Postaje Celje je tudi eden najstarejših alpinistov in gorskih reševalcev pri nas.
>>> obrazložitev na spletni strani PZS

NAJUSPEŠNEJŠI V ALPINIZMU V LETU 2021
Strokovno komisijo, ki je naredila izbor najuspešnejših alpinistov, so sestavljali izkušeni alpinisti različnih generacij: Andrej Štremfelj, Andrej Grmovšek, Tadej Debevec, Tina Di Batista, Tomaž Jakofčič, Matej Kladnik, Tjaša Jelovčan, Aleš Česen, Miha Habjan in Nejc Pozvek.

Najuspešnejša alpinistka: ANJA PETEK (AK Rinka)
Na prvi pogled meteorski vzpon na vrh slovenske ženske alpinistične scene za podrobne opazovalce slovenske alpinistične scene ni tako veliko presenečenje. Anja je že v preteklih sezonah opozorila nase, s seznama vzponov v letu 2021 pa veje pestrost in izkazovanje mojstrstva tako v zimskih kot letnih razmerah. Čeravno njena prostoplezalna raven (še) ne dosega njenih predhodnic in vzornic med najboljšimi alpinistkami, je s premišljeno drznim pristopom in resnim alpinističnim značajem, ki ga nakazuje izbor njenih vzponov, brez dvoma prepričala strokovno komisijo za izbor. Znano je, da v navezah večkrat prevzame vodilno vlogo in odpleza najzahtevnejše raztežaje kot prva. Izstopajo zimski vzponi: prvenstveni Skriti prehod v severni steni Kompotele, Marjetica v severozahodni steni Ojstrice, Herlec-Kočevar v Šitah, Centralni Brezovski slap v Robanovem kotu pa legendarna Beyond Good and Evil v Aiguille des Pelerines nad Chamonixom. Med prostimi ponovitvami poleti velja izpostaviti kombinacijo Peternelove in Čopovega stebra v Steni, prvenstveno Kmečko pamet v severozahodni steni Planje in Via Navasa v severni steni Roccete Alte v Dolomitih.

Najuspešnejši alpinist: LUKA STRAŽAR (Akademski alpinistični odsek)
Luka ima za seboj sezono z nekaj odličnimi smermi, ki so na seznamu (želja) redkih vrhunskih alpinistov, kronal pa jo je z uspešno odpravo v nepalsko dolino Rolwaling, kjer sta z Nejcem Marčičem splezala prvenstveno smer v severozahodni steni 6683 metrov visoke gore Tsoboje. Slovenska direktna jima je vzela tri dni za vzpon in sestop, velja pa za eno lepših smeri v naboru svetovne alpinistične scene v letu 2021. Luka je v lanskem letu znova precej dvignil svojo prostoplezalno raven, kar je gotovo pripomoglo k uspešnima vzponoma v legendarni smeri Divine Providence (Grand Piller d'Angle, Mont Blanc; v navezi z Nejcem Marčičem) ter Ulini smeri v triglavski Steni (v navezi z Jernejem Kruderjem). Med zimskimi ponovitvami izstopa Švicarska smer v Rakovi špici v navezi z Borom Levičnikom.

Najperspektivnejši alpinist: KRIŠTOF FRELIH (AO PD Radovljica)
Krištof v zadnjih letih stalno niza dobre vzpone, zato je bil med resnimi kandidati za naziv že v sezoni 2020. Leto 2021 je s soplezalci iz SMAR posvetil odpravi v Peru, ki jo je podaljšal še s soplezalko Katarino Rogelj; v gorah nad Huarazom, v pogorju Cordillere Blance, je tako preživel pretežni del poletja. Po aklimatizaciji na Ishinki in Ranrapalci je z Žigo Rozmanom splezal na Churup, z Aritzo Monasteriom pa znano smer Oro del Inca v severozahodni steni Huandoy Sur. S Katarino sta nadaljevala v Klasični smeri strme granitne vzhodne stene pettisočaka La Esfinge, zatem pa splezala še na šesttisočak Tocllaraju po severozahodnem grebenu in dodala lažjo prvenstveno smer Rallador v južni, skalni steni Cerro Tornilla.

Priznanja za posebne dosežke v alpinizmu:
Nejc Marčič (AO PD Radovljica) za preplezano prvenstveno smer v severozahodni steni nepalskega šesttisočaka Tsoboje, v navezi z Luko Stražarjem. Strma Slovenska direktna smer je ena najlepših in najdrznejših linij lanskega leta v Himalaji, predvsem pa vzpon krasi odličen, lahek in hiter slog, ki sta ga Nejc in Luka razvijala skozi več kot desetletje plezanja v navezi.
Luka Krajnc (AO PD Celje-Matica) za prosto ponovitev zahtevne kombinirane smeri No Siesta v severni steni Grandes Jorasses, za katero je, v ne najboljših razmerah, s soplezalcem Jonom Braceyjem potreboval polne tri dni plezanja, po en dan sta jima vzela še dostop in sestop. Luka je ob tem lani uspel prosto ponoviti svojo novo smer Metulj v predostenju Križevnika, ki jo je postopoma opremljal in poskušal šest let. Opravil je tudi prvo prosto ponovitev smeri Divja zver v vzhodni steni Rjavičkega vrha ter s soplezalci Andrejem Grmovškom, Luko Lindičem in Alessandrom Baujem preplezal novo smer Rumena mrzlica v zahodni steni Cime Gianni Constantini, Moiazza, Dolomiti.
Luka Lindič (AO PD Celje-Matica) za tisočmetrsko zahtevno kombinirano prvenstveno smer Heart of Stone v zahodni steni aljaške gore Mount Huntington. S soplezalko Ines Papert sta vzpon in sestop opravila z enim bivakom. Luka je v lanskem letu preplezal še kup zelo zahtevnih lednih slapov in kombiniranih smeri, med katerimi izstopata kombinacija smeri Godzilla in Zauberflöte v dolini Langental ter smer Jedi master nad dolino Cogne.

Komisija za alpinizem Planinske zveze Slovenije želi posebej izpostaviti odpravo Slovenske mladinske alpinistične reprezentance (SMAR) v Peru, ki jo je mladinska ekipa v postavi Matija Volontar (vodja), Bor Levičnik, Matevž Štular, Blaž Karner, Žiga Rozman in Krištof Frelih (med plezanjem se jim je pridružil tudi lokalni matador Aritza Monasterio) izvedla julija 2021. Osrednji cilj sezone so dodobra izkoristili za spoznavanje plezanja na višji nadmorski višini, kar so nekateri med njimi izkusili prvič. Ključna vzpona odprave sta brez dvoma prvenstveni smeri v severni steni neobljudenega šesttisočaka Hualcana. Volontar in Levičnik sta steno preplezala v njenem levem boku oz. razu, 1500-metrsko smer pa poimenovala Virtual Insanity. Štular, Karner in Monasterio so plezali v skrajno desnem delu ostenja in uspeli v tisočmetrski smeri Knights and Days. Napeto in naporno plezarijo je dodatno začinilo še poslabšanje vremena, ki je fante ujelo proti vrhu gore in jih spremljalo med sestopom.

NAJUSPEŠNEJŠI V ALPINIZMU V LETU 2020
Strokovno komisijo, ki je naredila izbor najuspešnejših alpinistov, so sestavljali izkušeni alpinisti različnih generacij: Andrej Štremfelj, Andrej Grmovšek, Tadej Debevec, Tina Di Batista, Tomaž Jakofčič, Urban Ažman, Nastja Davidova Mlinarič, Matej Kladnik, Tjaša Jelovčan, Aleš Česen, Miha Zupin, Miha Habjan in Nejc Pozvek.

Najuspešnejši alpinistki: naveza SARA JAKLIČ (AO PD Kranj) in MARIJA JEGLIČ (AO PD Ljubljana-Matica)
Najvidnejši slovenski alpinistki zadnjih let sta v sezoni 2020 pri večini vzponov združili moči, leto pa kronali z odpravo na norveški otok Senja, kjer sta v zelo spremenljivih in zahtevnih snežnih razmerah uspeli preplezati več smeri, med njimi tudi dve prvenstveni: Trout in drought v steni Stormoi in Blinding lights v steni Kyle. Tudi v domačih gorah sta pustili odličen vtis: zimska ponovitev Travniške grape (v navezi še s Petro Klinar Stražar), Metropolis v Steni, Gorska roža v Zadnjiškem ozebniku, Sara je bila uspešna v Skritem izzivu v Debeli peči in Sončini direktni v Skuti, Marija pa je v navezi s Silvom Karom dodala prvenstveno smer Zrcalo dneva v Dovškem Gamsovcu. Skupaj sta pozimi plezali tudi nad Chamonixom, poleti pa v Brenti.

Najuspešnejši alpinist: LUKA LINDIČ (AO PD Celje-Matica)
Novo uspešno sezono je Luka kronal s tremi prvenstvenimi smermi; v Patagoniji sta na začetku leta z Luko Krajncem v jugovzhodni steni Aguje Saint Exupery dodala novo zelo zahtevno prvenstveno smer z imenom Mir, poleti sta z Ines Papert opremila in splezala smer Wolke 7 v severni steni bavarskega Feuerhörndla, za konec leta pa sta prav tako z Ines preplezala še prvenstveno Limited in Freedom v severni steni Sagwandspitze v Ziljskih Alpah. Tudi ostali vzponi v sezoni 2020 ne zaostajajo: z Ines sta odprla sezono v Ledenki v Štajerski Rinki, pozimi v enem dnevu preplezala Dolgo nemško s podaljškom po severozahodnem grebenu na vrh Triglava, med poletnimi vzponi pa izstopa obisk Dolomitov z Luko Krajncem; v Civetti sta v enem dnevu uspela v smeri Capitan Skyhook, v Rotwandu pa sta preplezala Maestrijevo smer.

Najperspektivnejši alpinist: BLAŽ KARNER (AO PD Ljubljana-Matica)
Blaž Karner je v sezoni 2020 nase opozoril s celoletno aktivnostjo na visoki ravni. Dobre vzpone je z različnimi soplezalci, praktično izključno iz svoje generacije, nizal tako pozimi kot poleti. Med zimskimi izstopajo Skalaška z Ladjo v Triglavu, Spominska smer Saše Kamenjeva v Dolgem hrbtu, ob tem pa še Trmasti kamini in Smer po zajedi v Nad Šitom glavi, med poletnimi pa prva ponovitev Templja skrivnosti v Ojstrici in dolomitska klasika Scotonata Galactica v Cimi Scotoni. Gotovo največjo alpsko preizkušnjo je zabeležil z vzponom v enem zamahu na Mont Blanc po smeri Bonatti-Oggioni v Brouillardskem Rdečem stebru (in nadaljevanju po Brouillardskem grebenu do vrha gore); z društvenim tovarišem Urošem Griljem sta za vzpon iz doline do vrha potrebovala dobrih 17 ur.

Priznanja za posebne dosežke v alpinizmu:
Gašper Pintar (AO PD Ljubljana-Matica) za odlično bero vzponov ob svojem prvem obisku Patagonije. Z Davidom Debeljakom jima je le malo zmanjkalo za prvi prosti vzpon v smeri Titanic v vzhodni steni Torre Eggerja, prosto pa sta preplezala smer Whillans-Cochrane v vzhodni steni Aguje Poincenot. Gašper je kot uverturo v patagonsko plezanje dodal še klasično Supercanaleto na Fitz Roy s francoskima soplezalcema, za konec pa odlično dvoinpoldnevno prečenje vrhov skupine Paine po treh klasičnih smereh: Monzino, Bonnington-Whillans in Aste, v navezi s Christophom Ogierjem. Za nameček je v poletni sezoni v domačih gorah opravil prosto ponovitev Frančkove šole v Križevniku in Skritega izziva v Debeli peči. Z odlično sezono je Gašper resno izzval Luko Lindiča v »boju« za naziv najboljšega alpinista sezone 2020.
Luka Krajnc (AO PD Celje-Matica) za prvenstveno smer z imenom Mir v jugovzhodni steni Aguje Saint Exupery v gorah chaltenskega masiva v Patagoniji v navezi z Luko Lindičem. Na najtežjih delih tehnično preplezana smer, s strmim, celo previsnim osrednjim, prvenstvenim delom, za katero sta potrebovala dva obiska stene, je od njiju zahtevala vse bogato znanje in izkušnje ter obilo taktične zrelosti. Luka je sezono dopolnil še s štirimi dobrimi vzponi v različnih stenah Dolomitov.
David Debeljak (AO PD Rašica) za vzpon v smeri Titanic v vzhodni steni Torre Eggerja v navezi z Gašperjem Pintarjem. Velikopotezna smer, ki združuje tako strme ledne odstavke kot zahtevno skalno plezanje in vse vmesne variante, tako značilne za najzahtevnejše patagonske vzpone. Prava avantura z enim bivakom na vzponu in enim med sestopom. David in Gašper sta sicer na odpravi v Patagoniji preplezala štiri smeri in poskusila še v treh ter tako odlično izkoristila čas bivanja na daljnem jugu.
Jernej Kruder (ŠPO PD Celje-Matica) za prvo prosto ponovitev prvenstvene smeri Ellipsis v Beli peči nad Nevejskim sedlom. Izjemno zahtevna pet raztežajev dolga smer je nastala v sodelovanju z Davidom Debeljakom in Gašperjem Pintarjem že v letu 2018, Jernej pa jo je po več dnevih študija prosto ponovil poleti 2020, pri čemer je najtežji raztežaj smeri ocenjen z 8b+. Smer tako velja za eno najtežjih večraztežajnih modernih smeri v Alpah in hkrati eno najtežjih, ki so jih preplezali slovenski plezalci.

Komisija za alpinizem Planinske zveze Slovenije želi posebej izpostaviti še zelo dobro sezono:
Luke Stražarja - zares odličen nabor tako zimskih kot letnih vzponov v Sloveniji in tujini, med katerimi je vredno posebej omeniti zimsko Inominato na Mont Blanc, zimsko enodnevno prečenje Kamniško-Savinjskih Alp in prav tako enodnevni letni vzpon v Peutereyskem grebenu - oboje v navezi z Nejcem Marčičem.
Matije Volontarja in Bora Levičnika - v navezi ali z drugimi plezalnimi partnerji sta predstavnika mlade generacije slovenskih alpinistov opravila zelo dobre poletne in zimske vzpone v domačih gorah, Dolomitih in Zahodnih Alpah.

NAJUSPEŠNEJŠI V ŠPORTNEM PLEZANJU V LETU 2021

Najuspešnejša športna plezalka: JANJA GARNBRET
 (Šaleški AO)
Po vseh preteklih naslovih je v olimpijskem letu imela priložnost še za enega. Ob vseh pritiskih je nastop na olimpijskih igrah opravila vrhunsko. Naslov olimpijske zmagovalke je bil še zadnji, ki ji je manjkal. Kljub temu da je bila celotna sezona podrejena nastopu v Tokiu, je v svetovnem pokalu pobrala še štiri zmage, zmagala v skupnem seštevku v težavnosti in bila druga v skupnem seštevku v balvanih. Svojo vrhunskost je potrdila še pri plezanju v naravnih plezališčih in kot prva ženska na svetu na pogled zmogla vzpone z oceno 8c. Ob koncu leta jo je zato Društvo slovenskih športnih novinarjev še tretjič izbralo za športnico leta.

Najuspešnejši športni plezalec: LUKA POTOČAR (ŠPO PD Radovljica)
Na svetovnem prvenstvu v Moskvi je z drugim mestom v težavnosti osvojil za Slovenijo prvo moško kolajno na svetovnih prvenstvih. Tudi sicer ima za seboj v svetovnem pokalu v težavnosti izvrstno sezono. Štirikrat je bil v finalu, od tega enkrat na stopničkah. Na koncu mu je to prineslo skupno četrto mesto.

Priznanja za vrhunske dosežke na tekmovanjih
Katja Debevec (PK Scena) je na tekmi svetovnega pokala v balvanih v Meiringenu v finalu osvojila šesto mesto.
Mia Krampl (AO PD Kranj) se je s svetovnega prvenstva v Moskvi vrnila s srebrno kolajno v kombinaciji. V naravnih stenah pa je opravila vzpon z oceno 8c.
Vita Lukan (ŠPO PD Radovljica) se je petkrat uvrstila v finale tekem svetovnega pokala v težavnosti, prvič stopila na stopničke SP in na koncu osvojila skupno četrto mesto. Bila je tudi finalistka tekme svetovnega pokala v balvanih. Poleg tega je v naravnih plezališčih opravila vrhunski vzpon na pogled z oceno 8b+, z rdečo piko pa smer težavnosti 8c/c+.
Anže Peharc (AO PD Kranj) je na svetovnem prvenstvu v Moskvi v balvanih osvojil šesto mesto, na tekmi svetovnega pokala v Salt Lake Cityju pa je bil peti.
Milan Preskar (PK Kamnik) se je na tekmi svetovnega pokala v težavnosti v Kranju prvič uvrstil v finale in osvojil sedmo mesto.
Lučka Rakovec (PK FA) se je štirikrat se uvrstila v finale tekem svetovnega pokala v težavnosti in na koncu osvojila skupno peto mesto.
Lana Skušek (PK Scena) se je na tekmi svetovnega pokala v težavnosti v Brianconu prvič uvrstila v finale in osvojila sedmo mesto.
Domen Škofic (ŠPO PD Radovljica) je na tekmi svetovnega pokala v težavnosti v Kranju v finalu osvojil četrto mesto. V naravnih stenah pa je opravil vzpon z oceno 9b.
Gregor Vezonik (PK Kamnik) je na tekmi svetovnega pokala v balvanih v Salt Lake Cityju v finalu osvojil šesto mesto.

Priznanja perspektivnim za rezultate na svetovnem in evropskem mladinskem prvenstvu
Sara Čopar (ŠPO PD Celje-Matica) za naslov svetovne mladinske prvakinje v težavnosti in kombinaciji in za srebrno kolajno na svetovnem mladinskem prvenstvu v balvanih med kadetinjami.
Lovro Črep (Šaleški AO) za srebrno kolajno na evropskem mladinskem prvenstvu v kombinaciji med kadeti.
Lina Funa (ŠPK Plus) za zlato kolajno na evropskem mladinskem prvenstvu v kombinaciji in za srebrno kolajno na evropskem mladinskem prvenstvu v balvanih med starejšimi deklicami.
Gorazd Jurekovič (ŠPO PD Radovljica) za srebrno kolajno na evropskem mladinskem prvenstvu v težavnosti med starejšimi dečki.
Zala Mlakar Starič (PK FA) za srebrno kolajno na evropskem mladinskem prvenstvu v težavnosti med starejšimi deklicami.
Liza Novak (PK Laško) za bronasto kolajno na svetovnem mladinskem prvenstvu v težavnosti in kombinaciji, za naslov evropske mladinske prvakinje v kombinaciji in za srebrno kolajno na evropskem mladinskem prvenstvu v težavnosti med kadetinjami.
Timotej Romšak (PK Kamnik) za bronasto kolajno na svetovnem mladinskem prvenstvu v težavnosti in kombinaciji med kadeti.
Lucija Tarkuš (AK Impol Slovenska Bistrica) za naslov evropske mladinske prvakinje v težavnosti in kombinaciji, za bronasto kolajno na evropskem mladinskem prvenstvu v balvanih, za srebrno kolajno na svetovnem mladinskem prvenstvu v težavnosti in kombinaciji ter za bronasto kolajno na svetovnem mladinskem prvenstvu v balvanih med mladinkami.

NAJUSPEŠNEJŠI V TURNEM SMUČANJU V LETU 2021

Najuspešnejša turna smučarka: KARMEN KLANČNIK POBEŽIN
 (TSK LiMa)
Karmen je že kar nekaj časa naša najboljša tekmovalna turna smučarka in praktično nepremagljiva na domačih tekmovanjih. V sezoni 2020/21 je tako zanesljivo osvojila naslov državne prvakinje tako v šprintu kot tudi v vzponu.

Najuspešnejši turni smučar: LUKA KOVAČIČ (Društvo za razvoj turnega smučanja)
Luka je v letu 2021 ponovno dokazal, da je konkurenčen najboljšim turnim smučarjem na svetu. Na svetovnem prvenstvu v Andori je v kategoriji članov v disciplini vzpon dosegel odlično 12. mesto, v disciplini posamezno pa 16. mesto. Na domačih tekmah je praktično nepremagljiv in je v sezoni 2020/21 postal državni prvak tako v šprintu kot tudi v vzponu.

Priznanje perspektivnim: Klemen Španring (TSK LiMa), ki je na svetovnem prvenstvu v Andori je v kategoriji mladincev v disciplini vzpon dosegel odlično 8. mesto.

Iskrene čestitke vsem prejemnikom priznanj z željo, da bodo tudi v letu 2022 sebe in nas navduševali z novimi dosežki, predvsem pa uspeli ohraniti neomajnost, predanost in strast, ki jih usmerjajo pri udejstvovanju na tako vrhunski ravni.

Manca Ogrin

-------------------------
Medijske objave:
Priznanje PZS-ja za Janjo Garnbret in Luko Potočarja (TV Slovenija)
Najuspešnejša sta Janja Garnbret in Luka Potočar, priznanje za življenjsko delo Dušanu Kukovcu (STA)
Plezalca leta Garnbretova in Potočar, nagrada za življenjsko delo Kukovcu (Siol.net)
Najuspešnejša sta Janja Garnbret in Luka Potočar, priznanje za življenjsko delo Dušanu Kukovcu (24ur.com)
Najuspešnejši alpinisti in športni plezalci minule sezone (Radio Ognjišče)
V navezi: Dušan Kukovec in Nejc Zaplotnik (Prvi program Radia Slovenija)
Priznanja najboljšim v gorah in stenah (Gorenjski glas)
Najuspešnejši v 2021: Garnbret, Potočar, Kukovec, Petek, Stražar, Klančnik Pobežin in Kovačič (Si21.com)
PZS podelila priznanja najuspešnejšim v 2020 in 2021. Med njimi tudi alpinisti s Celjskega (Celje.info)
Najuspešnejši v 2021 (Gore-ljudje)

https://www.pzs.si/novice.php?pid=15598 19. 7. 2024