PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


Planinsko zavetišče na Koradi (803 m)

Odprtost
JANFEBMARAPRMAJJUNJULAVGSEPOKTNOVDEC
 
Gorski predelNotranjska in Primorska
DruštvoPlaninsko društvo Brda
NajemnikRomina Žnidarčič
Telefon
GSM+386 (0)41 352 584
E-poštakoradakoca@gmail.com, pdbrda@pzs.si
Splethttp://www.pdbrda.si/index.php/nasa-plan ...
Naslov Žarščina 7
5213 Kanal
Zemlj. širina
Zemlj. dolžina
46,065541
13,558424
StanjeOSNP
KategorijaKoče III. kategorije
Ležiščav sobah - 0
skupna ležišča - 20
zimska soba - 0
Jedilnica26 sedežev

Dostop do postojanke
Z avtobusom:

 • Avtobusna postaja Plave, čez Korado - 2 h 45.
 • Avtobusna postaja Plave, čez Zamedveje - 2 h.
 • Avtobusna postaja Kanal, čez Vrh - 3 h 30.

Z vlakom:

 • Železniška postaja Kanal, čez Vrh - 3 h 30.

Z avtomobilom:

 • Po lokalni cesti Plave-Dobrovo v Brdih, do Vrhoveljskega prevala, nato do parkirnega prostora, 6 km, do koče - 20 min.
 • Iz Plav, čez Korado - 2 h 45.
 • Iz Plav, čez Zamedveje - 2 h.
 • Iz Vrholj pri Konjskem, do koče - 1 h 45.
 • Iz Kanala, čez Vrh - 3 h 30.
Opis postojanke
Zavetišče stoji ob robu gozda na razglednem hrbtu severozahodno pod vrhom Korade, najvišjem vrhu v zaledju Goriških Brd med mejno reko Idrijo na zahodni in Sočo na vzhodni strani. Člani Planinske skupine Brda iz PD Nova Gorica so se leta 1983 odločili, da bodo na ostankih italijanske vojaške kaverne iz 1. svetovne vojne zgradili planinsko zavetišče. Leta 1984 so začeli z delom; očistili so kaverno, nad njo pa v naslednjih letih v skladu s finančnimi možnostmi in prostovoljnim delom pozidali zavetišče in ga postopoma opremili. Pred zavetiščem so očistili jamo, kjer so bili topovski podstavki ter jo uredili v prijeten, zavetrn kotiček za manjšo družbo, ki je s prav tako očiščenim rovom, zdaj hodnikom, povezan z zavetiščem. Zavetišče so slovesno odprli 25. avgusta 1991. Planinska skupina Brda je 28. februarja 1992 postala samostojno planinsko društvo.

Zavetišče je odprto ob sobotah, nedeljah in praznikih vse leto. V gostinskem prostoru je 26 sedežev, točilni pult; na skupnem ležišču je 20 ležišč; WC; voda kapnica; gostinski prostor je ogrevan s pečjo; agregat za elektriko; v izgradnji je električno omrežje.

Razgled:
Z vrha Korade je izredno lep razgled. Proti vzhodu vidimo nad Soško dolino Banjško planoto, naprej pa Trnovski gozd, Porezen in Blegoš, proti jugovzhodu pa v bližini Sabotin in Skalnico, naprej pa Nanos; na južni strani so v bližini Goriška Brda z značilnimi terasastimi vinogradi in sadovnjaki, potem pa seže pogled prek Krasa do morja v Tržaškem zalivu in proti Ogleju; na zahodu se širi Furlanska ravnina, v ozadju vidimo Dolomite s Pian Cavallom v ospredju; proti severu je v bližini hribovita Beneška Slovenija, kjer vidimo na hribu Stara gora znameniti samostan, malo desno pa vas Srednje, zadaj sta mejna Kolovrat in Matajur, naprej pa se zvrstijo vrhovi Kaninskih gora in vzhodnega dela Julijskih Alp, kjer izstopata Krn in Triglav; v bližini je sleme Kanalskega Kolovrata, na katerem vidimo naselje Lig.

Zanimivejše ture:
 • Cerkev sv. Genderce pod vrhom Korade - 10 min.
 • Razgledni stolp na Mejniku (321 m) nad Govnjačami - 3 h.
Vzponi na vrhove
Korada (811 m), 0.05 h
Sabotin/Monte Sabotino (609 m), 3.00 h
https://www.pzs.si/koce.php?pid=156 27. 5. 2024