PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


nedelja, 27. marec 2022, ob 12. uri

Pohod na Klopni vrh na Pohorju s slepimi in slabovidnimi

V okviru projekta inPlaninec – Odločen korak, smo se v nedeljo 20. marca slepi in slabovidni planinci odpravili na Klopni vrh. Četudi so bile noge še vedno malo utrujene od sobotnega pohoda do koče na Zelenici, smo v nedeljo z odločnim korakom stopili novim dogodivščinam naproti in si tako prislužili še en žig Slovenske planinske poti.
Sama se sicer Pohorja nisem toliko veselila, ker imam rajši visokogorske pohode, vendar sem na koncu v družbi dveh super zabavnih spremljevalcev prav uživala. Pot je bila gozdnata, prekrita s snegom in ledom na nekaterih koncih, kjer smo bolj »leteli« kot hodili, vendar pa smo na koncu vsi uspešno prispeli na cilj. Vse skupaj smo hodili približno pet ur in proti koncu smo bili že kar malo utrujeni in lačni. Jedačo in pijačo smo si tako privoščili v koči na Pesku, kjer smo se okrepčali in še malo poklepetali.
Klopni_vrh_SPP
Na sliki skupina planincev hodi po zasneženi gozdni poti, v ospredju je pes vodič, arhiv inPlaninec

Iskreno sem vesela, da sem se lahko pridružila projektu, ki nam slepim in slabovidnim omogoča izkušnjo pohodništva. Lahko celo rečem, da nam omogoča veliko več, od inkluzije do premikanja naših lastnih meja. Z vključevanjem novih prostovoljcev in spremljevalcev se spreminja tudi samo razumevanje invalidnosti, ki je v današnji družbi pogostokrat percipirana kot ovira in nezmožnost za polno življenje, vendar temu ni tako. To dokazujemo tudi mi, ki navkljub okvari vida »gradimo« barvit mozaik življenja, kjer je vsak gradnik nova izkušnja prepletena z nepozabnimi spomini. Vsaka sled odločnega koraka, ki jo naredimo na naših pohodih bo nekoč zbledela, a spomin na ta doživetja bo za vedno ostal v nas!

Klopni_vrh_SSP__3_
Na sliki skupina planincev z zastavo Odločen korak pred planinsko kočo, arhiv inPlaninec

Zahvaljujem se našim spremljevalce, prostovoljcem s katerimi lahko varno hodimo po Slovenski planinski poti.

Anja Uršič

https://www.pzs.si/novice.php?pid=15603 6. 6. 2023