PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


četrtek, 7. april 2022, ob 7.30 uri

32. državno tekmovanje Mladina in gore v Litiji | vabilo

Na 32. državnem tekmovanju Mladina in gore se bo v soboto, 9. aprila 2022, v Litiji v planinskem znanju teoretično in praktično pomerilo 48 štiričlanskih osnovnošolskih ekip. Letos bo že šestič potekalo tudi tekmovanje za srednješolce. Uradni začetek enega najpomembnejših tekmovanj za popularizacijo planinstva in spoštljivega odnosa do narave bo ob 9.30, finale s kvizom in skritim gostom ob 14. uri. Vabljeni, da se nam pridružite!
Mladina_in_gore_2022Mladina in gore, ki je hkrati tekmovanje iz znanja in športno tekmovanje, saj planinstvo obe prvini enakovredno združuje, je namenjeno osnovnošolcem od 6. do 9. razreda, letos pa bo že šestič izvedena tudi podobna preizkušnja za srednješolce. Eno najpomembnejših tekmovanj za popularizacijo planinstva in spoštljivega odnosa do narave je tudi priložnost za druženje mladih planincev iz vse Slovenije in pridobivanje planinskega znanja za varnejši in samostojnejši obisk gora.

Na 32. državnem tekmovanju Mladina in gore se bo 9. aprila na OŠ Gradec v Litiji (Bevkova ulica 3, Litija) v planinskem znanju teoretično in praktično pomerilo 48 štiričlanskih osnovnošolskih ekip. V tem šolskem letu zaradi covida-19 v jesenskem času ni bilo regijskih tekmovanj kot prejšnja leta, zato so se vse ekipe uvrstile na državno tekmovanje. Letos bo že šestič potekalo tudi tekmovanje za srednješolce, na katerem se bo preizkusilo 13 dvočlanskih ekip. Tekmovalci se bodo pomerili v planinskem znanju in poznavanju dodatnega gradiva o zanimivostih v Litiji in okolici, kaj imajo skupnega brata Badjura, GEOSS in Bogenšperk ter o domačinu iz Šmartnega pri Litiji Jožetu Sinigoju. 

Zaradi epidemije koronavirusa lani tekmovanja ni bilo, v dobrodelnem planinskem kvizu Planinstvo od A do Ž, ki ga je vodil komik in planinski vodnik Uroš Kuzman, pa so se pomerile zadnje tri zmagovalke državnega tekmovanja Mladina in gore - ekipe planinskih krožkov PD Podnanos, PD Litija in PD Idrija - ter ekipa domačega PD Mozirje. Zmagala je ekipa Pepa hrib iz PD Litija. Zabaven večer, poln gorniških znanj, so obogatili kantavtor Andrej Šifrer, športna plezalka Janja Garnbret ter stand up komika Dejan Ikovic in Gašper Bergant. Na dogodku so za obnovo Mozirske koče zbrali 1000 evrov.

mig_sp_idrija_2020_ustavljanje_s_cepinom_foto_manca_ogrin
Prikaz ustavljanja s cepinom v finalu 31. državnega tekmovanja Mladina in gore leta 2020 v Spodnji Idriji (foto Manca Ogrin)

Letos bo državno tekmovanje v Litiji, na OŠ Gradec, od koder prihaja zmagovalna ekipa 31. državnega tekmovanja Mladina in gore. V sklopu tekmovanja je organiziran tudi likovni natečaj z naslovom Z markacijo na pot. Najboljše osnovnošolske ekipe bodo nagrajene s planinskim taborom v Planinskem učnem središču Bavšica v organizaciji Mladinske komisije PZS, srednješolske s kolesarskim vikendom v okviru Komisije za turno kolesarstvo PZS, vsi najboljši s pokali in medaljami, preostale ekipe pa dobijo praktične nagrade.

Organizatorji 32. državnega tekmovanja Mladina in gore so: Planinska zveza Slovenije, Mladinska komisija PZS, Zavod za šport RS Planica, Planinsko društvo Litija in Osnovna šola Gradec v Litiji.

Program tekmovalnega dne
8.30-9.30 prihod, sprejem in prijava ekip
9.30-10.00 kulturni program
10.00-10.45 pisanje testov za OŠ in srečanje mentorjev
10.00-11.15 pisanje testov za SŠ in pisanje testov od A do Ž
11.00-13.10 kosilo, ogled Litije in družabnost
12.45-13.15 dodatni testi (po potrebi)
13.30-14.00 razglasitev rezultatov in ogled testov
14.00-15.30 finale tekmovanja za OŠ (v odmorih skriti gost, rezultati likovnega natečaja in podelitev nagrad za SŠ)
15.30-16.00 zaključek s podelitvijo nagrad

Prijazno vabljeni v Litijo, kjer bo v soboto vse v znamenju planinstva, prešerne volje in navdušujočega gorniškega znanja več kot 200 mladih planincev - tekmovalcev!

Manca Ogrin
https://www.pzs.si/novice.php?pid=15628 6. 7. 2022