PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


sobota, 23. april 2022, ob 15.30 uri

Jože Rovan ostaja na čelu Planinske zveze Slovenije

Na redni letni in volilni skupščini Planinske zveze Slovenije (PZS), ki je bila 23. aprila v Sevnici, so delegati planinskih društev za predsednika krovne planinske organizacije izvolili dosedanjega predsednika PZS Jožeta Rovana, ki tako že drugi mandat ostaja na čelu ene največjih prostovoljskih organizacij v Sloveniji. Podpredsedniki v mandatnem obdobju 2022-2026 bodo Roman Ponebšek, Martin Šolar, Jožef Bobovnik in Miha Habjan.
V Sevnici se je zbralo 117 delegatov planinskih društev, tako da je bila skupščina sklepčna s 40-odstotno pristotnostjo delegatov, ki so praktično soglasno podprli edinega kandidata za predsednika PZS v mandatnem obdobju 2022-2026. Tako so že v drugo izkazali zaupanje Jožetu Rovanu (PD Ljubljana Matica), ki je bil kot gorski stražar, planinski vodnik, markacist, inštruktor markacist in turnokolesarski vodnik desetletja vpet v delo planinske organizacije, preden je pred štirimi leti prevzel odgovorno funkcijo vodenja PZS. Ob veliki podpori delegatov planinskih društev bo na čelu krovne planinske organizacije s skoraj 60 tisoč člani še prihodnji mandat. 

joze_rovan_skupscina_pzs_2022_foto_manca_ogrin
Jože Rovan ostaja na čelu Planinske zveze Slovenije (foto Manca Ogrin)

Na skupščini so potekale tudi volitve novega predsedstva ter upravnega in nadzornega odbora PZS. Za člane predsedstva so na predlog novega predsednika Jožeta Rovana potrdili dosedanja podpredsednika Romana Ponebška (PD Litija), v preteklosti načelnika Mladinske komisije PZS in predsednika PD Litija, in Martina Šolarja (PD Bohinjska Bistrica), nekdanjega direktorja Triglavskega narodnega parka, ki je bil aktiven v Mladinski, Vodniški in Gospodarski komisiji PZS, poleg njiju pa še dolgoletnega člana upravnega odbora PZS in predsednika PD Fram Jožefa Bobovnika (PD Fram), aktivnega člana Vodniške komisije PZS, ter alpinista in gorskega vodnika Miha Habjana (Akademsko planinsko društvo), nekdanjega načelnika Komisije za alpinizem PZS. Generalni sekretar PZS ostaja Damjan Omerzu (PD Bohor Senovo).

pzs_predsedstvo_2022_2026_foto_manca_ogrin
Novo predsedstvo Planinske zveze Slovenije: podpredsednika Martin Šolar in Roman Ponebšek, predsednik Jože Rovan, podpredsednika Jožef Bobovnik in Miha Habjan ter generalni sekretar Damjan Omerzu (foto Manca Ogrin)

"Naš mandat je v preteklih dveh letih zaznamovala covidna bolezen, izgubili smo kar 16 odstotkov članstva in naša prva naloga je vrniti članstvo v naše vrste. Lahko smo optimistični, saj je včlanjevanje v prvih štirih mesecih tega leta na ravni izpred covidnega obdobja. Imamo nekatere trajne naloge, kot je skrb za varnost, kar poskušamo zagotoviti z usposabljanji, demonstracijo pravilne hoje na turah planinskih društev ter strokovno planinsko literaturo in kakovostnimi zemljevidi. Druga stalna naloga je skrb za varstvo narave, zato v naše vrste vključujemo samo tiste planinske dejavnosti, ki nimajo pretiranega vpliva na naravno okolje. Zadali smo si tudi čim boljše delo s starejšimi, saj se populacija stara, tudi planinska, in jim je treba prilagoditi planinske programe. Nikakor ne smemo pozabiti na mlade in covidno obdobje smo dobro izkoristili za usposabljanje mentorjev, zdaj pa si prizadevamo, da bodo planinske skupine v šolah znova aktivno delovale. Posvečali se bomo tudi našim športnim panogam, torej alpinizmu, športnemu in lednemu plezanju ter turnemu smučanju, kjer želimo še izboljšati že visoko raven rezultatov. Naše planinske koče niso v najboljšem stanju, potrebna je energetska in okoljska sanacija. Podobno velja tudi za poti, kjer pa smo relativno optimistični, ker novela zakona o planinskih poteh prinaša tudi državno sofinanciranje usposabljanja markacistov in urejanja planinskih poti. Lani je bil po dolgem času realiziran razpis za okoljsko in energetsko sanacijo planinskih koč, društva so ga dobro izkoristila, dela tečejo, seveda ob sofinanciranju s strani društev in sponzorjev. Prizadevali si bomo, da bi podobni razpisi postali stalnica, saj slovenski turizem potrebuje dobro urejene poti in posodobljene koče," je o nadaljnjih izzivih planinske organizacije spregovoril Jože Rovan, ki se je po izvolitvi zahvalil za zaupanje.

Za člane upravnega odbora so bili izvoljeni Niko Bertoncelj (PD Krim), Milena Brešan (PD Tolmin), Aleš Drekonja (PD Preddvor), Igor Oprešnik (KPD Hej gremo naprej Maribor), Bojan Rotovnik (PD Šoštanj), Aldo Zubin (OPD Koper) in Jakob Zupanc (PD Srednja vas v Bohinju). Predsednik Nadzornega odbora PZS ostaja Franc Ekar (PD Preddvor), za člane nadzornega odbora pa so bili izvoljeni Brigita Čeh (PD Ljutomer), Nataša Kocjančič (PD Postojna), Mirko Tovšak (PD Mislinja) in Valerija Vidmar (PD Krka Novo mesto).

skupscina_pzs_2022_sevnica_foto_manca_ogrin
Skupščina Planinske zveze Slovenije 2022 v Sevnici v znamenju volitev in soglasnosti (foto Manca Ogrin)

Volilna skupščina je potekala v dobrem delovnem in konstruktivnem vzdušju, potrjena so bila vsa podana poročila, med njimi poročila organov PZS za leto 2021 (več v Letopisu PZS 2021), ter okvirni vsebinski in finančni program dela PZS za leto 2023. Kulturni program pred začetkom skupščine je organiziral PD Lisca Sevnica, s pesmijo in humorjem so ga obogatili učenci OŠ Boštanj in OŠ Sava Kladnika Sevnica. Planince iz vse Slovenije sta ob vznožju Lisce ponosno pozdravila predsednik PD Lisca Sevnica Peter Požun in župan Občine Sevnica Srečko Ocvirk, zbrane sta nagovorila tudi predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije - Združenja športnih zvez Bogdan Gabrovec in predstavnik Triglavskega narodnega parka Sašo Hrovat

Pred skupščino je med društvenimi delavci zanimanje požela delavnica Planinske koče in trend okoljevarstvenih zahtev. Naslednja priložnost za planinsko druženje bo Dan slovenskih planincev in dan kamniških planin, ki s pestrim programom za planince vseh generacij, turne kolesarje in druge ljubitelje narave 11. junija 2022 vabi v Kamniško Bistrico. V članstvo PZS so bili sprejeti novi klubi: Plezalni klub Sevnica, Plezalni klub Dobre razmere in Športno plezalni klub Vizija, predsednik in generalni sekretar pa sta se s knjižnim darilom zahvalila dolgoletnim zaslužnim planinskim delavcem Marinki Koželj StepicMirku TovšakuMiru Mlinarju in Francetu Benediku

Manca Ogrin

-------------------------
Medijske objave:
Predsednik PZS ostaja Jože Rovan | problematika ravnanja z odpadnimi vodami (Radio Slovenija, Dogodki in odmevi, 14:30-16:24)
Rovan ostaja na čelu planinske zveze (STA)
Rovan ostaja na čelu PZS-ja, prva naloga: pridobiti nove člane (MMC RTV Slovenija)
Rovan ostaja na čelu planinske zveze (Siol.net)
Novi stari predsednik Planinske zveze Slovenije Jože Rovan o članstvu, markacistih, prostovoljstvu in drugih izzivih (Delo)
PDF Jože Rovan: Vse več je hitrega, enodnevnega planinstva (Delo)
Jože Rovan ostaja na čelu Planinske zveze Slovenije (Gore-ljudje)
Jože Rovan ostaja na čelu Planinske zveze Slovenije (Si21.com) 
Generalni sekretar PZS ostaja Damjan Omerzu, predsednik pa Jože Rovan (Lokalno.si)
Sevnica gostila planinke in planince Slovenije (MojaObčina.si)
https://www.pzs.si/novice.php?pid=15659 13. 6. 2024