PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


torek, 10. maj 2022, ob 0. uri

Tudi Pekel smo preživeli

Pot in odločen korak sta nas tokrat vodila v Sotesko Pekel pri Borovnici, kjer smo se razdelili v dve skupini. Nekateri so se odločili za lažjo varianto, medtem, ko sem si sama željna adrenalina in novih izzivov izbrala zahtevnejšo pot. Spremljali so nas naši stalni spremljevalci - prostovoljci in vodniki planinskega društva Borovnica, ki so nam povedali o zanimivostih Borovnice in tudi v verzih predstavili Sotesko Pekel.
»Peklenski ogenj tu ne peče, nebeški le se širi hlad. Po slapih bistra voda teče, po grlih naših - trte sad.« Fran Papler (1910)

V nedeljo,  8. maja 2022 smo se slepi in slabovidni planinci v okviru projekta inPlaninec – Odločen korak, odpravili na 29. etapo, tokrat v okviru razširjene slovenske planinske poti.

Soteska_Pekel_3
Na sliki pet planincev na planinski poti, v ozadju slap, arhiv inPlaninec
Pred odhodom nam je naš vodnik Jurček dodelil po dva spremljevalca, saj so bili nekateri predeli v Peklu bolj plezalni in smo zato slepi in slabovidni potrebovali »oči« še zadaj. Kaj kmalu smo namreč ugotovili, da nam pri zahtevnejših poteh zelo veliko pomaga tudi drugi spremljevalec od zadaj, ki nas v bolj plezalnih predelih usmerja in nam nakazuje kam naj točno stopimo. Na delu nam je bila v pomoč tudi dodatno napeta vrv, ki nas je usmerjala med klini. Pot je bila zares fantastična, razgibana in razburljiva, dan pa sta mi dodatno polepšali še moji dve spremljevalki Klavdija in Natalija, s katerima sem neprestano debatirala in se zabavala.

Soteska_Pekel_2 Soteska_Pekel_1

Na sami poti smo srečali kar pet slapov, ki so nam v svoji veličini in šumenju jemali dih. Navkljub temu, da je pot zahtevala našo polno koncentracijo in pogum, smo na koncu prav vsi iz »Pekla« prišli živi in nasmejani do ušes. Med povratkom iz Pekla smo na jasi videlu tudi gamse. Po prihodu na izhodiščno točko, smo se že veselili zakuske v lovski koči, kjer se bomo lahko podkrepčali, zato smo na hitro vtisnili žig v planinski dnevnik in se nato s kombiji odpeljali do lovske koče. Ko smo se lepo najedli, smo ob zvokih harmonike skupaj s spremljevalci in vsemi zbranimi še zaplesali in zapeli kar nekaj priljubljenih slovenskih viž. Organizacija Nefiks nam je podelila tudi značke za naš trud in pridnost, saj smo opravili že polovico slovenske planinske poti. Če pogledamo nazaj, se nam zdi to skoraj neverjetno, saj je čas naših skupnih pohodov in podvigov tako hitro minil, a pred nami je še veliko vzponov in komaj čakamo, da se podamo novim dogodivščinam naproti. Ženejo nas volja, strast do gorskega sveta in zavedanje, da zmoremo!

Soteska_Pekel_8._5._2022
Na sliki skupina planincev na travi, v ozadju se vidi gozd, arhiv inPlaninec

Zahvaljujemo se našim srčnim spremljevalcem prostovoljcem, ki so nam vedno pripravljeni ponuditi roko in pomoč, da lahko doživimo vse te lepe trenutke v gorah. Zahvaljujemo se planinskemu društvu Borovnica za vodenje in pomoč pri organizacije. Zahvljujemo se Ekološki in turistični kmetiji Košir za gostoljubje. Iskrena hvala družini Dreven in Andreji Krničar, harmonikarjema s poskočnimi vižami ter vsem, ki ste doprinesli k dobri hrani in prijetnemu vzdušju.

Vabimo vas, da se nam pridružite na sobotni pohod, 14. maja 2022 na Goro Oljko. 

Avtor: Anja Uršič

Odlocen_korak_logo

Med vodniki spremljevalci tudi prostovoljke aktivno vključene v projekt Erasmus+ "SHE LEADS".

SheLeads_logo
Logo projekta She Leads.
https://www.pzs.si/novice.php?pid=15684 15. 7. 2024