PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


sreda, 25. maj 2022, ob 15.45 uri

Anton Progar prejel državno priznanje za prostovoljstvo za leto 2021

Predsednik republike Borut Pahor je 25. maja v Predsedniški palači podelil državno nagrado in priznanja na področju prostovoljstva za leto 2021. Nagrado je prejel gorski reševalec in predsednik GRS Radovljica Tonček Smolej, priznanje za izjemne dosežke na področju prostovoljstva pa je prejel tudi član upravnega odbora Planinske zveze Slovenije in predsednik PD Krka Novo mesto Anton Progar.
Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je podelil najvišja državna priznanja za izjemne dosežke na področju prostovoljstva, njegove promocije in razvoja, ki jih prostovoljkam, prostovoljcem oziroma prostovoljskim organizacijam vsako leto podeli Odbor Republike Slovenije za podelitev državnih priznanj na področju prostovoljstva.

Pahor je ob vročitvi nagrade in priznanj izpostavil, da so prostovoljci ljudje, ki svojega plemenitega poslanstva ne opravljajo zaradi plačila ali nagrad. "Prostovoljstvo je najžlahtnejši, najplemenitejši gradnik naše povezane skupnosti," je poudaril in dodal, da si sam ne zna predstavljati Slovenije brez prostovoljstva. Vsem nagrajencem, pa tudi vsem prostovoljcem nasploh, je izrekel hvaležnost za njihovo delo in vabilo, da bodo še naprej pomagali navdihovati nove generacije.

prostovoljstvo_2021_pahor_foto_bor_slana_sta_urad_predsednika
Anton Progar (prvi na Pahorjevi levi) je prejel državno priznanje za prostovoljstvo za leto 2021 (foto Bor Slana/STA, vir Urad predsednika RS)

Po sklepu Odbora Republike Slovenije za podelitev državnih priznanj na področju prostovoljstva je prejel priznanje Republike Slovenije za prostovoljstvo za leto 2021 prostovoljec Anton Progar. Priznanje se Antonu Progarju podeljuje za izjemne dosežke pri opravljanju prostovoljskega dela na področju rekreacije ter vzgoje in izobraževanja.

Anton Progar
 je aktivni član Planinske zveze Slovenije že od leta 1958. Po zaposlitvi na vajeniški šoli je organiziral planinski krožek, katerega mentor je bil do upokojitve. Pri mladih je razvijal ljubezen do planinstva, narave in jim privzgajal planinske vrednote. Kot prostovoljec je vzgojil generacije planincev, vodnikov, markacistov in varuhov gorske narave. Opravljal je več funkcij v Planinskem društvu Krka Novo mesto, od leta 2009 mu tudi predseduje. Ena njegovih prvih nalog je bila obnova Planinskega doma pri Gospodični na Gorjancih. Poskrbel je tudi za predstavitev Trdinove poti, za organiziranje pohodov in za prenovljen Vodnik. Je tudi eden od pobudnikov za ustanovitev pohodniške skupine Gorjanski škratje in Gorjanske gospodične. Od leta 2018 je tudi voljeni član upravnega odbora Planinske zveze Slovenije. Prostovoljsko delo Antona Progarja na področju vzgoje in izobraževanja ter rekreacije se meri v desetletjih.

Predsednik odbora za podelitev državnih priznanj Jurček Nowakk je v govoru poudaril, da je biti prostovoljec vrednota in privilegij, ob prostovoljnem delu pa prostovoljec tudi osebno raste. Ob tem se je predsedniku Pahorju zahvalil za naklonjenost prostovoljstvu.

Iskrene čestitke!

Manca Ogrin
https://www.pzs.si/novice.php?pid=15712 19. 7. 2024