PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


nedelja, 5. junij 2022, ob 9.30 uri

14. letno srečanje gorniških vasi

V mednarodni mreži gorniških vasi je trenutno vključenih že 36 vasi iz Avstrije, Italije, Slovenije, Nemčije in Švice. Enkrat letno poteka srečanje predstavnikov vasi in nacionalnih planinskih zvez, ko je čas za poglobljen pogovor na določeno temo in izmenjavo praks in izkušenj.

Letošnje srečanje je potekalo v gorniški vasi Johnsbach v občini Admont na avstrijskem Štajerskem.

udele_enci_iz_SLovenije_Alenka_Zgaga
Predstavniki slovenske delegacija na srečanju Gorniških vasi. Foto: Alenka Zgaga

14. letno srečanje gorniških vasi je potekalo od 20. do 22. maja 2022 v Johnsbachu. Ker vas leži na samem obrobju narodnega parka Gesäuse, je bila tema tokratnega srečanja Varstvo narave in turizem v harmoniji. Konkretni primer parka Gesäuse odgovarja, da je naravi prijazen turizem v Alpah mogoč. Po določenem daljšem obdobju stagnacije turizma na območju občine Admont sta se aktivno povezali lokalna turistična organizacija in park ter s pravimi potezami usmerili razvoj turizma v boljše čase, a z veliko občutljivostjo in odgovornostjo do narave. Trajnostni razvoj na območju parka je pravi odgovor na izzive Alpske konvencije in izvajanja njenih protokolov v živo. Udeležence je med drugim nagovorila ga. Alenka Smerkolj, generalna sekretarka Alpske konvencije. Glede na to, da Slovenija ob koncu leta prevzema dvoletno predsedovanje konvencije, si nadejamo večjih aktivnosti s tega področja tudi v Sloveniji.

Andi_Hollinger_3269

Na terenu smo si ogledali informacijski točko parka Weidendom, kjer so v skupinah potekale tudi predstavite s pogovori na teme: Izzivi in sporne točke za turizem na zavarovanem območju, Osebna odgovornost na naravnih poteh - koncept poti v narodnem parku, predatorji in turizem. Posebno skupno predavanje je bilo poglobljeno razmišljanje dr. prof Peskoller, tudi alpinistke, o vzgoji alpinizma in perspektivah odnosa do narave skozi antropocentrizem.

Na sprehodu skozi vas so si udeleženci ogledali vajo reševanja iz zahtevne poti, botaniko doline, kmetijo, ki je usmerjena v pridelavo mleka in turizem ter vaško pokopališče. Le-to je eno večjih pokopališč ponesrečenih, ki tudi priča o močni alpinistični aktivnosti tega območja predvsem v začetku 20. stoletja. Nedeljski program je ponudil lahkotnejšo vsebino s planinskim izletom do koče Haindlkarhütte, pod severno steno gore Hochtor oziroma na planine nad Johnsbachom.

Andi_Hollinger__Kopie

Naslednje leto bo srečanje v gorniški vasi Villgratentall na avstrijskem Tirolskem.

Več o gorniških vaseh na slo.bergsteigerdoerfer.org.

Zapisal Dušan Prašnikar,
fotografiral Andi Hollinger
https://www.pzs.si/novice.php?pid=15725 25. 6. 2024