PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


četrtek, 16. junij 2022, ob 13. uri

RAZPIS I Mednarodni ženski alpinistični tabor – Randez Vous Hautes Montagnes (RHM)

Od 2. do 9. julija 2022 bo v kampu Špik potekalo mednarodno srečanje alpinistk, ki ga organizira Ines Božič Skok. Komisija za alpinizem je soorganizator srečanja in v ta namen razpisujemo tabor za predstavnice ženskega alpinizma. Koordinatorka Komisije za alpinizem je Jasna Pečjak.
Namen tabora je plezanje in druženje vseh generacij alpinistk ter prenos znanja in izkušenj na mlajše alpinistke ter pripravnice. Srečanja se lahko udeležiš za ves teden ali najmanj dva strnjena dneva, kar označi na prijavnici.

Na tabor vabimo vse slovenske alpinistke (tako starejše kot mlajše) in starejše pripravnice (plezajo izključno z alpinistko), ki morajo pisno po elektronski pošti (e-naslov: alpinizem@pzs.si, geslo: RHM 2022) poslati izpolnjeno prijavnico najpozneje do petka, 24. 6. 2022.

Vse udeleženke morajo OB PRIJAVI imeti sklenjeno članstvo/zavarovanje A pri PZS.

V primeru (pre)-velikega števila prijav bo število udeleženk tabora omejeno. Kandidatke bodo izbrane na osnovi desetih kopnih skalnih vzponov.
KA PZS bo poskrbela za logistično izvedbo tabora in/ali udeleženkam krila del stroškov tabora. Podrobnosti sledijo po izboru.

Kontaktna oseba: Jasna Pečjak, 031 764 228 ali Matjaž Šerkezi, 041 663 446. Vse potrebne informacije ter podrobnosti boste kandidatke in pozneje udeleženke dobile po elektronski pošti.

Kratka zgodovina RHM
Leta 1968 je baronica Felicitas von Reznicek (1904-1997) na gori Titlis nad Engelbergom ustanovila mednarodno združenje alpinistk RHM (Randez Vous Hautes Montagnes). Za podpredsednico je bila izbrana Slovenka Nadja Fajdiga. Sodelovale so alpinistke iz takratne Jugoslavije, Avstrije, Anglije, Češkoslovaške, Francije, Nemčije, Belgije, Italije, Poljske in Švice. Poleg povezovanja ljubiteljic gora in plezalk z vseh koncev sveta je bilo pomembno poslanstvo RHM tudi pomoč plezalkam iz tedanjega vzhodnega bloka, da so lahko odpotovale v evropske gore in se družile s svojimi kolegicami iz vse Evrope. Leta 1971 je pobudo za organizacijo letnega srečanja prevzela Nadja Fajdiga in ga organizirala v okolici Kranjske Gore; takrat je večina tujih alpinistk prvič obiskala Julijske Alpe. Leta 1987 (v Paklenici) in 1994 (v Bohinju) je organizacijo srečanj prevzela Ines Božič Skok. Po letu 1999 so letnim srečanjem dodali še krajša 4-dnevna srečanja v ledu, bolje obiskani pa so bili turnosmučarski RHM-i, med drugim tudi na Komni in Kredarici leta 2002, ki sta ga organizirali Lidija Honzak in Meta Meh. Leta 2018 je bilo v Innertkirchnu v Švici organizirano jubilejno 50. srečanje plezalk, po dolgih letih spet tudi s slovensko udeležbo.

Letos se letno srečanje ponovno vrača v Slovenijo, in sicer z bazo v kampu Špik, v Gozdu - Martuljku.

Z lepimi pozdravi.

Oto Žan, načelnik IO KA PZS

Priloga:
DOC Prijavnica

https://www.pzs.si/novice.php?pid=15754 17. 4. 2024