PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


sreda, 29. junij 2022, ob 7.30 uri

Planinska koča na Uskovnici ponovno vabi

Planinska koča na Uskovnici je najnovejša pridobitev za planince. Planinsko društvo Srednja vas v Bohinju je uspešno in v izredno kratkem času zaključilo izgradnjo na novo postavljene koče, za kar so pridobili tudi 300 tisoč evrov nepovratnih sredstev. Slavnostna otvoritev koče je potekala s sočasnim praznovanjem 200-letnice prve reševalne akcije na Triglavu.

Planinska koča na Uskovnici se nahaja na pašni planoti Uskovnica. Dostopna je sicer po makadamski cesti s Pokljuke ali iz Srednje vasi, vendar je najbolje, da se iz teh ali drugih lokacij odpravite na Uskovnico peš ali s kolesom. Tako bo odlična hrana teknila še toliko bolje.

koca_na_uskovnici_otvoritev_2022_foto_jure_rebolj__3_

Nova planinska koča ohranja staro podobo, a z izredno domišljeno in privlačno kombinacijo lesa, kamna in kovanega železa, kar se predvsem vidi v drobnih detajlih v notranjosti. Skupno ponuja 60 sedišč v sami koči, preko 100 pa v zunanjosti. Še posebej so privlačne nove, sveže sobe. Skupno ponuja koča 38 ležišč, od tega sta dva prostora namenjena skupnim ležiščem s po 6+1 oz. 8+3 ležišči, vse ostale sobe pa so z dva do štiri ležišči. Ena soba je posebej urejena za invalide, do katere se lahko dostopa z dvigalom.

koca_na_uskovnici_otvoritev_2022_foto_jure_rebolj__4_

Objekt povsem ustreza vsem okoljevarstvenim in ekološkim standardom in določilom za območje Triglavskega narodnega parka. Tudi z vidika požarne varnosti je objekt urejen po najvišjih standardih. Celotna vrednost investicije je stala 1.100.000 eurov, od tega je PD Srednja vas pridobilo 300.000 evrov nepovratnih sredstev na razpisu Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, za 600.000 evrov pa so morali najeti posojilo.

koca_na_uskovnici_otvoritev_2022_foto_jure_rebolj__5_

Kočo so v soboto, 18. 6. slavnostno otvorili Jaka Zupanc, predsednik planinskega društva, Martin Šolar, podpredsednik Planinske zveze Slovenije in Joža Sodja, župan občine Bohinj. Kočo je tudi blagoslovil župnik Janez Burja.

Koča kar vabi, da jo tudi sami doživite!

Zapisal Dušan Prašnikar,
fotografiral Jure Rebolj
https://www.pzs.si/novice.php?pid=15771 4. 3. 2024