PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


četrtek, 14. julij 2022, ob 15. uri

Obnovljena spominska plošča Alojzu Knafelcu ob Koči pri Triglavskih jezerih

Spominska plošča kartografu in markacistu Alojzu Knafelcu, ki je bila močno dotrajana, je zdaj obnovljena in zopet postavljena na starem mestu pri Koči pri Triglavskih jezerih.
Po uspešnem projektu obnove Aljaževega stolpa se konstruktivno sodelovanje med Zavodom za varstvo kulturne dediščine Republike Slovenije in Planinsko zvezo Slovenije nadaljuje. "Ker je bila spominska plošča Alojzu Knafelcu, ki jo je leta 1939 Osrednji odbor Slovenskega planinskega društva ob Koči pri Triglavskih jezerih postavil v njegov spomin že močno dotrajana, smo se v letu 2021 dogovorili, da jo sodelavci Restavratorskega centra ZVKD demontirajo in jo v prostorih centra v Ljubljani obnovijo," je razložil vodja projektov pri PZS Miro Eržen.

DSC01811_1

Poseg demontaže spominske plošče je izvedla ekipa iz Restavratorskega centra ZVKDS, za helikopterski prevoz v dolino sta poskrbeli PZS in PD Ljubljana-Matica. "Ker gre za kvaliteten kamen slovenskega porekla (Lipica) in ker je bilo napis še mogoče rekonstruirati, smo se odločili, da bomo ploščo ohranili v originalu. Plošča smo v v zimi 2021/2022 restavratorsko očistili, pred tem pa so bili odvzeti vzorci originalne barve črk, ki so se v nekaj malih fragmentih še ohranili na originalu. Izdelala se je računalniška rekonstrukcija celotnega napisa. Vse črke so bile nato klesarsko obnovljene in obarvane z barvo v odtenku originalne barve," je dela opisal generalni direktor ZVKD Jernej Hudolin.

DSC01862_1

Ploščo so s helikopterskim prevozom v začetku poletja prepeljali do Koče pri Triglavskih jezerih. V sredo, 12. julija, je ekipa restavratorskega centra ploščo vrnila na izvorno mesto. "Za montažo smo uporabili materiale na osnovi apna, tako da bo ploščo tudi v bodoče možno demontirati in jo podobno, kot sedaj obnoviti po potrebi," je še dodal Hudolin.

DSC01863_1

"Iskreno se zahvaljujemo vsem sodelavcem Restavratorskega centra ZVKD, ki so sodelovali pri obnovi, Slovenski vojski za opravljen helikopterski prevoz plošče, potrebnega materiala in orodja ter PD Ljubljana- Matica za sodelovanje pri obnovi. Še posebno zahvalo pa smo dolžni generalnemu direktorju ZVKDS Jerneju Hudolinu za razumevanje in podporo pri izvedbi ter upamo na uspešno sodelovanje tudi v bodoče. Ob tem pa pričakujemo, da bo PD Ljubljana - Matica uredila dostop do mesta postavitve spominske plošče in v bodoče ustrezno skrbela za njeno vzdrževanje," je dopolnil Miro Eržen.

BGO
Foto: Jernej Hudolin

 

 

https://www.pzs.si/novice.php?pid=15808 1. 10. 2023