PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


sreda, 14. september 2022, ob 9. uri

Za dober obisk koče so potrebni prijazno osebje, urejena koča in okusna hrana

Predstavniki Planinske zveze Slovenije in spletnega portala Siol.net so zmagovalnima planinskima kočama akcije Naj planinska koča predali plaketi in oskrbnikoma ter predsednikoma društev čestitali za odlično opravljeno delo.
Obiskovalci gora so v osmi sezoni akcije Naj planinska koča Planinske zveze Slovenije (PZS) in medija Siol.net za zmagovalki izbrali gorenjski planinski postojanki. Za naj visokogorsko planinsko kočo so okronali Krekovo kočo na Ratitovcu (PD Za Selško dolino Železniki), za naj planinsko kočo pa  Mihov dom na Vršiču (PD Kranjska Gora). Obe koči sta priznanje za naj kočo že dobili, Mihov dom na Vršiču pred dvema letoma, Krekova koča na Ratitovcu pa lani. 

Obiskovalci in bralci spletnega portala so nagradili koči, ki imata stalno dobro ponudbo, pravo mero planinskega vzdušja in dobro voljo do obiskovalcev. Vsega trojega so bili deležni predstavniki Planinske zveze Slovenije in spletnega portala Siol.net, ki so kočama predali zmagovalni plaketi.

PUH_5832
Anica in Alojzij Lotrič sta oskrbnika koče že več kot dvajset let. (Foto: Bojan Puhek/ SiOL)

Osebje obeh koč je pohvalilo letošnjo sezono, ki je bila v marsičem rekordna, kot po številu obiskovalcev, kot po številu sončnih dni. Zaradi slednjih je bila tudi suša in prav obe koči sta morali poseči po varčevalnih ukrepih. A pomanjkanje vode ni vplivalo na slabšo ponudbo ali dobro voljo oskrbnikov. 

PD Za Selško dolino Železniki je bilo uspešno na razpisu ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo in je za energetsko sanacijo Krekove koče na Ratitovcu pridobilo 50 tisoč evrov, celotna investicija obnove strehe je stala 120 tisoč evrov.  

PUH_5678
Dotrajane skodle na Krekovi koči na Ratitovcu  je zamenjala kovinska kritina. (Foto: Bojan Puhek/ Siol)

"Na celotni strehi smo leseno kritino zamenjali s kovinsko in izvedli izolacijo.Ob sanaciji strehe smo uredili tudi nov strelovod in obnovili žlebove, po katerih teče deževnica do rezervoarja.Te dni nas čaka še zamenjava nosilne vrvi tovorne žičnice, saj se je prejšnja zaradi dotrajanosti strgala," je povedal predsednik planinskega društva in oskrbnik koče Alojzij Lotrič.

PD Kranjska Gora je večjo obnovo v Mihovem domu naredila že pred leti. Dober okus sta vanjo naselila oskrbnika Aleš Štefe in Petra Bratuša. Pomembno jima je, da se gosti v koči dobro počutijo, dobijo domačo hrano in bivajo ter jedo v zelo urejenem domu. 

PUH_6002
Mihov dom na Vršiču obiskujejo turisti, ki se po cesti peljejo po znameniti cesti na Vršič, kot tudi planinci, ki obiskujejo gore v okolici doma. (Foto: Bojan Puhek/ Siol)

"Naše koče so v osnovi namenjene zavetju planincev v primeru slabega vremena, prenočevanju na večdnevnih turah in druženju. Želimo si, da bi se obiskovalci v njih dobro počutili. Namen akcije Naj planinska koča je spodbuditev oskrbnikov in gospodarjev koč k skrbi za dobro počutje gostov v koči in dvig kvalitete gostinskih storitev. Obe nagrajeni koči, tako Krekova koča na Ratitovcu kot Mihov dom na Vršiču sta z dolgoletnim prizadevanjem upravljalcev koče pridobili širok krog rednih gostov in se zato uvrstili na prvo mesto med kočami PZS vsaka v svoji kategoriji ," je dodal predsednik Planinske zveze Slovenije Jože Rovan.

Barbara Gradič Oset
https://www.pzs.si/novice.php?pid=15888 15. 7. 2024