PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


sreda, 28. september 2022, ob 12. uri

Balkansko planinsko orientacijsko tekmovanje na Pokljuki

Na Pokljuki bo od 30. septembra do 2. oktobra 2022 potekalo Balkansko planinsko orientacijsko tekmovanje (BMUMOC). Nanj se je uvrstilo tudi 12 slovenskih ekip, ki so se letos spomladi udeležile Slovenskega planinskega tekmovanja (SPOT), pod okriljem Mladinske komisije Planinske zveze Slovenije.
Spomladanskega orientacijskega tekmovanja se je udeležilo 170 tekmovalcev iz petih področnih orientacijskih lig. Planinci so morali poleg odličnega znanja iz orientacije, sposobnosti gibanja po zahtevnem terenu, splošnega planinskega znanja in dobre telesne pripravljenosti pokazati še praktično poznavanje snovi planinske šole in dodatnega gradiva o Savinjski planinski poti, na progi so jih čakale praktične naloge iz orientacije, planinskih vozlov ter zavarovanih rastlin in živali, na cilju pa naloge iz prve pomoči. Naloge, ki so jih morali planinci opraviti si lahko ogledate tukaj.

IMG_20220902_125042
Pogled na teren, kjer bo letošnja mednarodnja planinska orientacija (Foto: Matej Trobec)

Kot je povedala vodja Odbora za orientacijo Mladinske komisije PZS Tina Arh, tekmovalce v petek zvečer čaka krajša nočna tekma, v soboto daljša in zahtevnejša dnevna preizkušnja, skupaj s teoretičnimi testi in nalogami vrisovanja kontrolnih točk na karto. "Dodatno gradivo, ki so ga morali tekmovalci pred tekmovanjem preštudirati, vključuje sestavek o zgodovini in uporabi Knafelčeve markacije ter podroben opis Slovenske planinske poti. V soboto zvečer sledi družabni večer pred nedeljsko jutranjo razglasitvijo rezultatov."

Na tekmovanje je prijavljenih 32 ekip iz Slovenije, Srbije, Črne gore in Makedonije.
https://www.pzs.si/novice.php?pid=15917 15. 4. 2024